Иран е разработил хиперзвукова ракета с възможности да преодоляване на

...
Иран е разработил хиперзвукова ракета с възможности да преодоляване на
Коментари Харесай

Иран обяви, че е разработил хиперзвукова ракета

Иран е създал хиперзвукова ракета с благоприятни условия да превъзмогване на системите за противовъздушна защита, съобщи през днешния ден ген. Амирали Хаджизаде - ръководителят на аерокосмическото звено на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, съобщи Агенция Франс Прес.

" Хиперзвуковата ракета е създадена като противопоставяне на щитовете за противовъздушна защита ", споделил той, представен от иранската организация Фарс. " Тя ще може да преодолее всички системи за противовъздушна защита. "

" Тази ракета има висока скорост и може да маневрира в и отвън атмосферата. Тя ще бъде насочвана към усъвършенствани противоракетни системи на врага и съставлява огромен генерационен скок в ракетната област ", споделил още ген. Хаджизаде.

Хиперзвуковите ракети доближават скорост най-малко пет пъти тази на звука и се движат по комплицирана траектория, което прави мъчно прехващането им, показва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че до момента Иран не е съобщавал за тестване на такава ракета.

В края на предходната седмица ирански държавни медии оповестиха за сполучлив тест на нова галактическа ракета за извеждане на спътници в орбита.

Ракетата " Гаем 100 " е първата иранска тристепенна галактическа ракета и тя ще може да извежда спътници с тегло 80 кг в орбити на височина 500 километра над земната повърхнина, съобщи ИРНА.

Вашингтон се притеснява, че същата технология, с която се извеждат спътници в орбита, би могла да бъде употребена за изстрелване на нуклеарни бойни глави. Техеран постоянно отхвърля да има сходни планове, показва Ройтерс.

С резолюция на Организация на обединените нации от 2015 година Иран бе свикан да се въздържа в продължение на до 8 години от работа по балистични ракети, предопределени за доставка на нуклеарни оръжия. Иран твърди, че в никакъв случай не е възнамерявал да създава нуклеарни оръжия и затова резолюцията не се отнася за неговите балистични ракети, които Техеран разказва като значимо средство за въздържане и отвръщане на удар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР