Иран е произвел за един месец над 17 килограма уран,

...
Иран е произвел за един месец над 17 килограма уран,
Коментари Харесай

Иран обогатява уран на нива, нужни за създаването на ядрено оръжие

Иран е създал за един месец над 17 кг уран, обогатен на 20 %, заяви през днешния ден иранската държавна телевизия, представена от AP. Агенцията отбелязва, че по този начин Техеран доближава нуклеарната си стратегия до нивата на обогатяване, нужни за производството на нуклеарно оръжие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това се случва на фона на напрежението със Съединени американски щати. В излъчена онлайн по малкия екран тирада при посещаване във Фордо - обект, който е част от иранската нуклеарна стратегия, - ръководителят на Народното събрание Мохамад Багер Галибаф съобщи, че за по-малко от един месец учените са минали границата от 17 кг уран, обогатен на 20 %. Обогатеният на 20 % уран е на дребна техническа стъпка разстояние от нужните за произвеждане на оръжие 90 %. Западните страни разкритикуваха обогатителните действия на Иран и го приканиха да съблюдава нуклеарното съглашение от 2015 година

Техеран съобщи, че ще създава годишно по 120 кг уран, обогатен на 20 %, което прави приблизително по 12 кг на месец; това значи, че 17-те кг за месец изпреварват този график. Необходими са към 250 кг обогатен на 20 % уран, с цел да бъде трансфорат той в 25 кг, обогатени на 90 % - количеството, належащо за нуклеарно оръжие.

Този процес приближава Иран до прекосяването на границата сред нуклеарните действия за цивилни цели, като да вземем за пример обогатяването на гориво за нуклеарни реактори за произвеждане на електрическа енергия, и работата по нуклеарни оръжия, каквато Техеран от дълго време отхвърля в миналото да е правил. През 2018 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно извади Съединени американски щати от нуклеарното съглашение, по силата на което Иран се съгласи да ограничи обогатяването в подмяна на анулиране на стопански наказания. След като обаче Съединени американски щати след това стегнаха санкционния режим, Иран последователно и обществено се отхвърли от свои задължения по договорката. Новият американски президент Джо Байдън, който беше вицепрезидент при сключването на съглашението, съобщи, че се надява да направи още веднъж Съединени американски щати страна по договорката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР