Иран е принуден да намали още повече цената на и

...
Иран е принуден да намали още повече цената на и
Коментари Харесай

Иран удвои отстъпката от цената на петрола за Китай

Иран е заставен да понижи още повече цената на така и така евтиния си недопечен нефт, с цел да се конкурира с Русия на китайския пазар, заяви Bloomberg в понеделник. Според известията засегнатият от глобите Техеран има малко благоприятни условия за доставките на недопечен нефт.

Междувременно съветският експорт за Китай доближи рекордно високи стойности през май, изпреварвайки Саудитска Арабия като максимален снабдител за най-големия консуматор на недопечен нефт в света. По данни на консултантската компания FGE съветският недопечен нефт Urals също е изместил някои ирански барели.

" Единственото състезание сред иранските и съветските барели може да се окаже в Китай, което ще бъде напълно в интерес на Пекин ", споделя пред изданието Вандана Хари, създател на Vanda Insights в Сингапур. " Това евентуално ще разтревожи и производителите от Персийския залив, които ще видят, че техните скъпи пазари са завладени от недопечен нефт с огромни отстъпки. "

Официалните данни на Китай показват единствено три месеца импорт от Иран от края на 2020 година насам, два от които са през януари и май тази година. Данните на аналитичната компания Kpler обаче сочат постоянен поток от над 700 000 барела недопечен нефт дневно през май и юни.

Търговци оповестиха за Bloomberg, че цената на иранския нефт е била " с близо 10 $ за барел по-ниска от цената на фючърсите за сорта Брент, с цел да се изравни с цената на товарите Urals ", които би трябвало да дойдат в Китай през идващия месец. В съпоставяне с отстъпката от към 4 до 5 $ преди февруари.

Търговците обясниха, че съветският недопечен нефт ESPO с по-ниско наличие на сяра и по-високо качество е по-скъп от иранския нефт, макар че към момента е по-евтин от сходни барели от Близкия изток.

Китай е подготвен да приема нефт с отстъпка, без значение от неговия генезис, като по този метод лимитира потоците от други снабдители, означават те.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР