Иран е посредничил в текущи тайни преговори между Русия и

...
Иран е посредничил в текущи тайни преговори между Русия и
Коментари Харесай

Иран посредничи за изпращане на модерни руски ракети на йеменските хуси

Иран е посредничил в настоящи секрети договаряния сред Русия и йеменските бунтовници хуси за прекачване на противокорабни ракети на въоръжената група, споделиха трима западни и районни източника, представени от " Ройтерс ".

Седем източника споделиха, че Русия към момента не е решила да трансферира ракетите Yakhont - известни също като P-800 Oniks - които специалисти споделиха, че ще разрешат на бойната формация да поразява по-точно търговски кораби в Червено море и да усили опасността за Съединени американски щати и Европа военни кораби, които ги пазят.

Wall Street Journal заяви през юли, че Русия обмисля изпращането на ракетите. Ролята на Иран като медиатор не е съобщавана до момента.

Хусите нанесоха многократни удари с дронове и ракети по кораби  в Червено море от ноември, с цел да покажат поддръжка за палестинците във войната в Газа с Израел.

Групата съумя да , да и да прекъсне световното мореплаване, като принуди корабите да заобикалят близкия Суецки канал и да

В отговор Съединените щати и Англия удариха позициите на хусите , само че не съумяха да спрат офанзивите на групировката.
 Иран не е доставял оръжия на Русия, увери и иранският президент
Иран не е доставял оръжия на Русия, увери и иранският президент

За Техеран НАТО е предизвикал Кремъл

Двама районни чиновници, осведомени с договарянията, споделиха, че хусите и руснаците са се срещали в Техеран най-малко два пъти тази година и че договарянията за даване на десетки ракети, които имат обхват от към 300 км, не престават с други Техеран предстоящи срещи през идващите седмици.

Един от източниците сподели, че договарянията са почнали при иранския президент Ебрахим Раиси , през май.

" Русия договаря с хусите за прехвърлянето на свръхзвукови противокорабни ракети Yakhont " , сподели източник от западното разузнаване. " Иранците посредничат в договарянията, само че не желаят техният автограф да бъде подписан ".

Нито задачата на Иран в Организация на обединените нации, нито съветското министерство на защитата дадоха отговор на претенции за коментар.

" Не знаем за това, което споменахте ", сподели Мохамед Абдел Салам, формален представител на йеменските хуси.

Високопоставен американски чиновник отхвърли да назове съответните системи , които могат да бъдат трансферирани, само че удостовери, че Русия е обсъждала доставката на ракети на хусите, наричайки развиването " доста обезпокоително ".

Представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати сподели, че всевъзможни старания за подсилване на качествата на хусите ще " подкопаят споделения интернационален интерес към световната независимост на корабоплаването и стабилността в Червено море и по-широкия Близък изток ".
 Блинкън: Русия е получила ракети от Иран за войната в Украйна
Блинкън: Русия е получила ракети от Иран за войната в Украйна

Съединени американски щати ще разгласят нови наказания против Иран до часове

Русия и Иран поддържат по-тесни военни връзки на фона на войната на Русия в Украйна. Твърди се, че Техеран е трансферирал балистични ракети на Москва за потребление против Украйна, оповестиха Съединени американски щати по-рано този месец.

Една от претекстовете за Москва да въоръжи хусите, споделиха трима източника, е опцията западните страни да решат да разрешат на Украйна да употребява техните оръжия , с цел да удари по-навътре в съветска територия.

Високопоставеният американски чиновник сподели, че диалозите сред Русия и хусите " наподобява са свързани с нашата позиция в Украйна и това, което желаем или не желаем да създадем " във връзка с настояванията на Киев за унищожаване на рестриктивните мерки върху, доставяни от Съединени американски щати оръжия за поразяване на цели надълбоко в Русия.

Руският президент Владимир Путин предизвести през юни, че Москва може да изпрати съвременни оръжия с огромен обхват - сходни на тези, които Съединените щати и техните съдружници дават на Украйна - на съперниците на Запада по света.
 Путин предизвести Съединените щати за ракетна рецесия в стила на Студената война
Путин предизвести Съединените щати за ракетна рецесия в стила на Студената война

Дипломатическите връзки са по-лоши даже от времето на Кубинската ракетна рецесия

Yakhont се счита за една от най-модерните противокорабни ракети в света , проектирана да прескача повърхността на морето, с цел да избегне откриването при повече от два пъти скорост на звука, което затруднява прихващането.

Фабиан Хинц, специалист по балистични ракети от Международния институт за стратегически проучвания, сподели, че прехвърлянето на ракети Yakhont от Русия на хусите ще бъде " смяна на играта " за районната сигурност.

" P-800 е доста по-способна система от противокорабните балистични и крилати ракети, употребявани от хусите до момента ", сподели Хинц.

Хусите освен биха могли да ги стрелят по американски, английски и други военни кораби , които са защитавали търговски кораби в Червено море от офанзиви с дронове и ракети на хусите, само че те могат да бъдат употребявани като оръжие за наземно нахлуване , което Саудитска Арабия би видяла като опасност, сподели Хинц.

Високопоставеният американски чиновник сподели, че делегация от американски чиновници е разискала договарянията сред Русия и хусите със своите саудитски сътрудници по време на посещаване в Саудитска Арабия това лято и че Вашингтон е повдигнал въпроса пред Москва.

Саудитците също са предали своите опасения непосредствено на руснаците, споделиха трима източника на Ройтерс.

Хинц сподели, че Русия ще би трябвало да помогне с техническите аспекти на доставката на ракети, в това число по какъв начин да ги трансферира и направи оперативни, без Съединените щати да открият и унищожат оръжията. Хусите също ще имат потребност от образование по системата.

Високопоставеният американски чиновник предизвести за ужасни последствия, в случай че прехвърлянето се реализира.

" Саудитците са разтревожени. Ние сме разтревожени и други районни сътрудници са разтревожени ", сподели служителят. " Хусите към този момент предизвикват задоволително вреди в Червено море и това би им разрешило да създадат повече. "
 Зеленски пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации: Да принудим Русия да подписа мир
Зеленски пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации: Да принудим Русия да подписа мир

Преговорите са вероятни единствено при изискванията на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР