Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, както

...
Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, както
Коментари Харесай

Иран изпраща ракети и дронове на Русия

Иран е заречен да даде на Русия ракети земя-земя, както и повече безпилотни самолети, оповестиха за Reuters двама високопоставени ирански чиновници и двама ирански дипломати - ход, който евентуално ще разгневи Съединени американски щати и други западни сили.

Сделката е била контрактувана на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер, двама високопоставени чиновници от мощната иранска революционна армия и чиновник от Висшия съвет за национална сигурност посетиха Москва за диалози с Русия по отношение на доставката на оръжията.

" Руснаците желаеха повече безпилотни самолети и ирански балистични ракети с нараснала акуратност, изключително от рода на ракетите " Фатех " и " Золфагар ", " споделя един от иранските дипломати, който е бил осведомен за пътуването.

Западен чиновник, осведомен по въпроса, удостовери това, като съобщи, че има съглашение сред Иран и Русия за даване на балистични ракети земя-земя с дребен обхват, в това число Золфагар.

Иранският посланик отхвърли изказванията на западни чиновници, че сходни прехвърляния нарушават резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 2015 година

" Къде се употребяват те, не е тематика на продавача. Ние не заемаме страна в украинската рецесия като Запада. Искаме преустановяване на рецесията с дипломатически средства ", съобщи дипломатът.

През последните седмици Украйна заяви за поредност от съветски набези с потребление на създадени в Иран безпилотни летателни апарати Shahed-136. Иран отхвърля да е доставял безпилотни самолети на Русия, а Кремъл във вторник отхвърли неговите сили да са употребявали ирански безпилотни самолети, с цел да нападат Украйна.

Запитан дали Русия е употребила ирански дронове в акцията си в Украйна, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл не разполага с информация за потреблението им.

" Използвано е съветско съоръжение с съветска номенклатура ", сподели той. " Всички спомагателни въпроси би трябвало да бъдат ориентирани към Министерството на защитата ".

Министерството не отговори незабавно на молбата за коментар.

Появата на ирански ракети в допълнение към безпилотните летателни апарати в арсенала на Москва във войната с Украйна ще увеличи напрежението сред Иран и Съединени американски щати и други западни сили.

Държавният департамент на Съединени американски щати реши, че ирански безпилотни самолети са били употребявани в понеделник при офанзивата в утринния час пик против украинската столица Киев, съобщи американски чиновник. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също упрекна Техеран в неистина, когато съобщи, че ирански безпилотни самолети не са употребявани от Русия в Украйна.

Европейски посланик уточни, че съгласно оценката на неговата страна на Русия ѝ е все по-трудно да създава оръжия за себе си поради глобите против индустриалния ѝ бранш и по тази причина се обръща към импорт от сътрудници като Иран и Северна Корея.

" Безпилотните самолети и ракетите са разумна последваща стъпка ", сподели европейският посланик.

Затруднени от западните стопански наказания, иранските управници се стремят да укрепят стратегическите си връзки с Русия, с цел да се опълчват на нововъзникващия, подкрепян от Съединени американски щати арабско-израелски блок от Персийския залив, който би могъл да измести салдото на силите в Близкия изток настрана от Ислямската република.

Иранските управници са подложени на напън и от общонационалните демонстрации, които бяха разпалени от гибелта в ареста на 22-годишна жена, арестувана за " неуместно облекло ".

Няколко страни от Европейския съюз приканиха в понеделник за наказания против Иран поради доставките на безпилотни самолети за Русия, защото блокът се споразумя за обособен набор от наказания поради потушаването на размириците в Техеран.

" Руснаците желаеха да купят стотици наши ракети, даже такива със междинен обхват, само че ние им казахме, че скоро можем да доставим няколкостотин от желаните от тях ракети с дребен обхват " Золфагар " и " Фатех 110 ", които са с клас " земя-земя " - сподели един от чиновниците по сигурността.

" Не мога да ви кажа точното време, само че скоро, доста скоро те ще бъдат доставени на 2 до 3 колета. "

Москва категорично е поискала ракети " земя-земя " с дребен обхват на деяние " Фатех 110 " и " Золфагар ", а доставката ще се реализира за най-много 10 дни, сподели различен ирански посланик.

Залогът е огромен за Иран, който договаря със западните страни за възкръсване на съглашението от 2015 година, което облекчава глобите против Техеран в подмяна на ограничавания в нуклеарната му активност.

Преговорите са в задънена улица и всевъзможни разногласия сред Техеран и западните сили по отношение на продажбите на оръжие на Русия или потушаването на размириците в Иран могат да отслабят напъните за подписване на съглашение.

Съединените щати са съгласни с английските и френските оценки, че доставката на Иран на безпилотни самолети за Русия би нарушила резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с която беше утвърдено съглашението от 2015 година, съобщи в понеделник представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател.

Няколко високопоставени ирански чиновници са възмутени от " несправедливите " планувани наказания против Иран поради оръжейните му доставки за Русия, споделя европейски посланик.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР