Иран е изправен пред дилема след израелската атака срещу посолството

...
Иран е изправен пред дилема след израелската атака срещу посолството
Коментари Харесай

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Иран е изправен пред алтернатива след израелската офанзива против посолството му в Сирия: по какъв начин да отмъсти, без да разпалва по-широк спор, който Техеран наподобява не желае, предава " Ройтерс ".

Ударът от понеделник, който умъртви двама ирански генерали и петима военни съветници в комплекса на иранското посолство в Дамаск, идва в миг, когато Израел форсира дългогодишна акция против Иран и въоръжените групировки, които поддържа. Иранският висш водач.

Иран  може да отприщи своите групировки срещу американските сили и да ги употребява, с цел да удари непосредствено Израел или да ускори нуклеарната си стратегия, която Съединените щати и техните съдружници от дълго време се стремят да овладеят.

Говорейки при изискване за анонимност, американски чиновници споделиха, че наблюдават от близко, с цел да видят дали, както в предишното, подкрепяни от Иран прокси войски ще нападат американски сили, основани в Ирак и Сирия, след израелския удар в понеделник.

Подобни ирански офанзиви престанаха през февруари, откакто в Йордания с десетки въздушни удари по цели в Сирия и Ирак, свързани с Корпуса на гвардейците на иранската гражданска война и милициите, които той поддържа.

Американски чиновници споделиха, че към момента не са събрали разследваща информация, която допуска, че подкрепяните от Иран групировки са желали да нападат американски войски след офанзивата в понеделник, при която съгласно иранските медии са убити членове на IRGC, в това число Мохамад Реза Захеди, бригаден военачалник.

Съединените щати във вторник напряко предизвестиха Техеран да не нападна силите му.

" Няма да се поколебаем да защитим нашия личност л и да повторим предходните си предизвестия към Иран и неговите подставени лица да не се възползват от обстановката... да възобновят офанзивите си против личния състав на Съединени американски щати ", сподели заместник-посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Робърт Ууд.
 Техеран призна: Топ военачалник, заместникът му и петима от
Техеран призна: Топ военачалник, заместникът му и петима от " Ал Кудс " са убити при удара в Дамаск

Израел не разяснява

" Те са изправени пред същинска алтернатива, че в случай че отговорят, може да провокират борба, която явно не желаят ", сподели той. " Те се пробват да модулират дейностите си по метод, който демонстрира, че са дружелюбни, само че не ескалиращи. "

" Ако те не реагират в този случай, това в действителност би било сигнал, че тяхното въздържане е въздух под налягане ", добави той, като сподели, че И ран може да нападна самия Израел , израелските посолства или еврейски уреди в чужбина.

Американският чиновник сподели, че като се има поради смисъла на израелския удар, Иран може да бъде заставен да отговори , като нападна израелските ползи, вместо да преследва американските войски.

Елиът Ейбрамс, специалист по Близкия изток в американския мозъчен концерн Съвет за интернационалните връзки, също сподели, че има вяра, че Иран не желае тотална война с Израел , само че може да се насочи към израелските ползи.

" Мисля, че Иран не желае огромна война сред Израел и Хизбула сега, тъй че какъвто и да е отговор няма да пристигна под формата на огромни дейности на Хизбула ", сподели Ейбрамс, имайки поради ливанската формация, считана за най-мощния боен прокурист на Техеран.

" Те имат доста други способи да отговорят... да вземем за пример като се опитат да взривят израелско посолство " , добави той.

Иран също може да отговори, като форсира нуклеарната си стратегия , която Техеран ускори, откогато някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2018 година изостави нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, предопределено да го ограничи в подмяна на стопански изгоди.
 Съединени американски щати упорстват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%
Съединени американски щати упорстват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

Техеран упорства че има право да обогатява до високи равнища за цивилен цели

Но двете най-драматични стъпки - увеличение на чистотата на обогатения уран до 90%, което се смята за клас на бомба, или обновяване на работата по планиране на същинско оръжие - може да имат противоположен резултат и да провокират израелски или американски удари.

" Всеки един от тях ще бъде обсъждан от Израел и от Съединени американски щати като опит за придобиване на бомба. Така че... те в действителност поемат огромен риск. Готови ли са да го създадат? Не мисля по този начин ", сподели източник, който следи казуса от близко.

Джон Алтерман, шеф на програмата за Близкия изток в мозъчния концерн CSIS във Вашингтон, сподели, че не чака масиран ирански отговор на офанзивата против посолството.

" Иран е по-малко заинтригуван да даде урок на Израел, в сравнение с (да) покаже на съдружниците си в Близкия изток, че не е слаб. "
 Русия желае Секретен сътрудник на Организация на обединените нации да осъди удара в Дамаск
Русия желае Секретен сътрудник на Организация на обединените нации да осъди удара в Дамаск

Сирийските управляващи оповестиха, че Израел е блъснал постройката на иранското консулство. Загинаха 7 военни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР