Иран е инсталирал още модерни центрофуги в подземен ядрен обект

...
Иран е инсталирал още модерни центрофуги в подземен ядрен обект
Коментари Харесай

Иран инсталира още центрофуги в подземен обект

Иран е конфигурирал още съвременни центрофуги в под земята нуклеарен обект в нарушаване на уговорките си по интернационалното съглашение за нуклеарната си стратегия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В последно време Техеран спря да извършва редица свои отговорности по договорката, което ускори натиска върху администрацията на новия американски президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в. Всяка от двете страни твърди, че ще се върне към съглашението, в случай че другата го направи първа.

През 2019 година Иран стартира поетапно да се отхвърля от някои свои отговорности по съглашението - година откакто тогавашният американски президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския изтегли Съединените щати от договорката, подписана през 2015 година Споразумението разрешава на Техеран да обогатява уран единствено в основния си обект за тази активност - в Натанз, с центрофуги от първо потомство. Миналата година обаче Техеран пусна там каскада от по-модерни центрофуги, а през декември разгласи, че ще инсталира още три.

В отчет на Международната организация за атомна сила, с който Ройтерс се срещна през днешния ден, се споделя, че Техеран към този момент е конфигурирал една от трите каскади, която се състои от 174 центрофуги, и в събота е почнал да я зарежда с уранов хексафлуорид.

Днес израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц сподели, че Иран се нуждае от половин година, с цел да създаде задоволително обогатен уран за нуклеарно оръжие. Техеран отхвърля да обогатява уран за военни цели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР