Иран е екзекутирал потресаващите поне 834 души през миналата година,

...
Иран е екзекутирал потресаващите поне 834 души през миналата година,
Коментари Харесай

Правозащитници отчитат потресаващ скок на екзекуциите в Иран

Иран е екзекутирал " потресаващите " най-малко 834 души през предходната година , оповестява " Франс прес ", базирайки се на две правозащитни организации.

Това е най-високият брой на изтезанията в ислямската република от 2015 година насам, откакто набъбна осъществяването на смъртното наказване.

Броят на изтезанията, които Иран е направил посредством обесване през последните години, е повишен с към 43% по отношение на 2022 година

Това е едвам вторият път от две десетилетия насам, когато са регистрирани над 800 изтезания в границите на година, след осъществените 972 изтезания през 2015 година , се показва в взаимния отчет на основаната в Норвегия организация за правата на индивида в Иран (IHR) и основаната в Париж организация " Заедно против смъртното наказване ".
 В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца
В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца

Смъртните санкции са изпълнени след " извънредно несправедливи процеси "

Двете групи упрекнаха Иран, че употребява смъртното наказване, с цел да всее боязън в обществото вследствие на митингите, провокирани от през септември 2022 година в полицейския арест - случай, който раздруса управляващите.

" Насаждането на боязън в обществото е единственият метод на режима да се задържи на власт, а смъртното наказване е неговият най-съществен инструмент ", заявава ръководителят на IHR Махмуд Амири-Могадам в отчета, където 834-те изтезания са разказани като " потресаваща цифра ".

По данни на правозащитните групи Иран е екзекутирал деветима мъже в случаи, свързани с офанзиви против силите за сигурност по време на митингите през 2022 година - двама през 2022 година, шестима през 2023 година и един от началото на 2024 година

Броят на изтезанията обаче нараства по други обвинявания, по-специално в които през последните години бележеха спад.
 Правозащитни организации чакат още изтезания в Иран
Правозащитни организации чакат още изтезания в Иран

Смъртта на арестувана от моралната полиция жена докара до месеци на конфликти и принуждение

" Особено обезпокоителен е трагичният растеж на броя на изтезанията, свързани с опиати през 2023 година, който набъбна до 471 души - над 18 пъти повече от цифрите, регистрирани през 2020 година ", се регистрира в отчета.

Най-висок измежду екзекутираните по обвинявания, свързани с опиати, е броят на членовете на етническите малцинства, по-специално сунитските белуджи от югоизточната част на Иран.

Най-малко 167 членове на белуджите са били екзекутирани, което е 20% от общия брой изтезания през 2023 година, макар че малцинството съставлява едвам към 5% от популацията на Иран.

Въпреки че множеството обесвания в Иран се правят в пандиза, в отчета се показва, че през 2023 година броят на обществените изтезания в страната се е утроил по отношение на 2022 година - седем души са били обесени на обществени места.

Най-малко 22 дами са екзекутирани , което е най-високият брой през последното десетилетие.

15 от тях са били обесени по обвинявания в ликвидиране. Неправителствени организации от дълго време предизвестяват, че дамите, които убият сътрудник или родственик принудител, рискуват да бъдат обесени.

През 2023 година единствено 15% от записаните изтезания са били оповестени от публични ирански медии .
 Екзекуциите поради опиати в Иран скочиха тройно
Екзекуциите поради опиати в Иран скочиха тройно

Най-малко 173 души, наказани за закононарушения, свързани с опиати, са обесени от началото на годината
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР