Иракският вицепрезидент Аяд Алауи заяви, че може да се стигне

...
Иракският вицепрезидент Аяд Алауи заяви, че може да се стигне
Коментари Харесай

Ирак на ръба. Възможна ли е нова гражданска война?

Ирак ският вицепрезидент Аяд Алауи съобщи, че може да се стигне до гражданска война поради следения от кюрдите град Киркук, в случай че не се вземе решение по договаряния за кюрдска самостоятелност, съобщи Associated Press. Алауи сподели, че приканва както кюрдският водач Масуд Барзани, по този начин и централното държавно управление в Багдад и подкрепяните от Иран милиции да покажат въздържаност и хладнокръвие при разногласията за богатия на нефт град.

Градът с население от разнообразни етноси е под контрола на кюрдски сили от 2014 година, въпреки че не е част от самостоятелния кюрдски район в Североизточен Ирак , Вицепрезидентът предизвести, че Киркук може да стане искрата, която да подпали спора в Северен Ирак и добави, че самият той е срещу кюрдската самостоятелност. Ирак ският народен съвет за сигурност под председателството на премиера Хайдер ал Абади разгласи нови наказания,

Освен това иракският съд е сезиран за случая на кюрдски функционери, взели участие в организирането на референдум, опровержителен на решенията на федералния съд. На съдът е предаден лист с имена и са взети правосъдни ограничения против тях, написа още " Монитор ". " Бяха подхванати и други ограничения ", се споделя в официалното съобщение, без да се оповестяват детайлности. Багдад заяви, че се пробва да сложи под надзор основаните в Кюрдистан оператори на мобилни услуги и да реалокира активността им в иракската столица. Не се прецизира обаче по какъв начин ще бъде наложено решението. В Кюрдистан има минимум две мобилни мрежи, напомня ДПА. Ирак ската парламентарна комисия по сигурност и защита изиска от кюрдските милиции пешмерги да предадат на иракската войска джихадистите от групата Ислямска страна, които се предадоха след неотдавнашната борба в Хауиджа, в провинция Киркук. Според водената от Съединени американски щати интернационална коалиция над 1000 джихадисти са се предали на пешмергите, чиито позиции се намират близо до града.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР