Иракският вицепрезидент Аяд Алауи заяви, че може да се стигне

...
Иракският вицепрезидент Аяд Алауи заяви, че може да се стигне
Коментари Харесай

Ирак на ръба: Възможна ли е нова гражданска война?

Иракският вицепрезидент Аяд Алауи съобщи, че може да се стигне до революция поради следения от кюрдите град Киркук, в случай че не се вземе решение по договаряния за кюрдска самостоятелност , съобщи Associated Press.
Алауи сподели, че приканва както кюрдският водач Масуд Барзани, по този начин и централното държавно управление в Багдад и подкрепяните от Иран милиции да покажат въздържаност и хладнокръвие при разногласията за богатия на нефт град.
Припомняме, че Киркук беше включен в противоречивия кюрдски референдум за самостоятелност, който беше създаден предишния месец. Градът с население от разнообразни етноси е под контрола на кюрдски сили от 2014 година, въпреки че не е част от самостоятелния кюрдски район в Североизточен Ирак,
Вицепрезидентът предизвести, че Киркук може да стане искрата, която да подпали спора в Северен Ирак и добави, че самият той е срещу кюрдската самостоятелност.
Иракският народен съвет за сигурност под председателството на премиера Хайдер ал Абади разгласи нови наказания, засягащи кюрдския самостоятелен район, който към този момент беше изолиран посредством прекъсване на интернационалните полети, съобщи по-рано организация France Presse.
В официално съобщение на съвета се оповестява, че комисията по финансово разузнаване ще проверява приходите от петрола и кюрдските представители, които може да са си ги присвоили. " Корумпираните ще бъдат разкрити и сумите възобновени ", се предизвестява в официалното съобщение.
Освен това иракският съд е сезиран за случая на кюрдски функционери, взели участие в организирането на референдум, опровержителен на решенията на федералния съд. На съдът е предаден лист с имена и са взети правосъдни ограничения против тях, написа още " Монитор ".
" Бяха подхванати и други ограничения ", се споделя в официалното съобщение, без да се оповестяват детайлности.
Багдад заяви, че се пробва да сложи под надзор основаните в Кюрдистан оператори на мобилни услуги и да реалокира активността им в иракската столица. Не се прецизира обаче по какъв начин ще бъде наложено решението. В Кюрдистан има минимум две мобилни мрежи, напомня ДПА.
Иракската парламентарна комисия по сигурност и защита изиска от кюрдските милиции пешмерги да предадат на иракската войска джихадистите от групата Ислямска страна, които се предадоха след неотдавнашната борба в Хауиджа, в провинция Киркук. Според водената от Съединени американски щати интернационална коалиция над 1000 джихадисти са се предали на пешмергите, чиито позиции се намират близо до града.
Според публицист на в. The New York Times, участвал на разпитите, джихадистите са обяснили, че са се предали на кюрдските сили с вярата да получат по-добро отношение, в сравнение с от шиитските паравоенни формирования
напомня, че Иракски Кюрдистан е кюрдско държавно самостоятелно образувание в състава на Ирак. Граничи с Иран (на изток), Турция (на север), Сирия (на запад) и останалата част на Ирак (на юг). Столица на самостоятелния район е град Арбил (Eрбил).
Нахлуването в Ирак през 2003 година и последвалите политически промени, довеждат до утвърждението на нова конституция на Ирак през 2005 година. Новата иракска конституция дефинира Иракски Кюрдистан като федерална единица на Ирак и открива арабски и кюрдски като взаимни публични езици на Ирак.
Иракски Кюрдистан е парламентарна република с районно заседание, което се състои от 111 места. Първият президент е Масуд Барзани, определен през 2005 година и избран отново през 2009 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР