Иракският премиер смята, че страната му повече няма да се

...
Иракският премиер смята, че страната му повече няма да се
Коментари Харесай

Премиерът Казими: Ирак не се нуждае от американски бойни части

Иракският министър председател счита, че страната му повече няма да се нуждае от американски войски, с цел да се бори с групировката " Ислямска страна ", само че формалният график за тяхната предислокация ще зависи от резултата от диалозите с американските управляващи идната седмица.

В извънредно изявление за Асошиейтед прес преди плануваното му пътешестване до Вашингтон, където се чака да се срещне на следващия ден с президента на Съединени американски щати Джо Байдън за четвъртия кръг от стратегически договаряния, Мустафа ал Казими сподели, че Ирак ще продължи да желае от американците помощ при образованието на военните и при събирането на разследваща информация.

Няма потребност от никакви задгранични бойни елементи на иракска земя, сподели Казими, само че не загатна краен период за евакуиране на американските войски. Иракските сили за сигурност и армията са способни да пазят страната без войските на водената от Съединени американски щати коалиция, сподели той.

Казими обаче уточни, че всевъзможен график за евакуиране ще се базира на потребностите на иракските сили, които през последната година демонстрираха, че могат да правят независими задачи против " Ислямска страна ".
Войната против ИД и готовността на нашите сили изисква специфична стратегия и това зависи от договарянията, които ще проведем във Вашингтон, посочи министър председателят Казими.
През април Съединени американски щати и Ирак се договориха, че прекосяването към американска задача на образование и консултиране значи, че американската бойна роля ще завърши, само че не прецизираха график за довеждане докрай на този преход.
На утрешната среща в Белия дом двамата водачи се чака да конкретизират график, евентуално до края на тази година.
От края на предходната година американските войски наброяват към 2500 души. Тогава предходният президент Доналд Тръмп подреди броят на разположените там 3000 бойци да бъде понижен.

Американската задача за образование и консултиране на иракските сили беше формирана по решение от 2014 година на тогавашния президент Барак Обама да изпрати още веднъж войски в Ирак. Този ход беше подхванат в отговор на завземането на огромни територии в Западен и Северен Ирак от ИД и неуспеха на иракските сили за сигурност, което излагаше на заплаха Багдад.

През 2011 година Обама беше изтеглил изцяло американските сили от Ирак, осем години след американското нахлуване.
Това, което желаеме от американското наличие в Ирак, е да поддържа нашите сили при образованието и усъвършенстването на тяхната успеваемост и боеспособност, както и съдействие в областта на сигурността, акцентира министър председателят Казими.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР