Иракският премиер Хайдер Абади се срещна с Муктада Садр -

...
Иракският премиер Хайдер Абади се срещна с Муктада Садр -
Коментари Харесай

Шиитският духовник Муктада Садр държи ключа за новото иракско правителство

Иракският министър председател Хайдер Абади се срещна с Муктада Садр - по-малко от 24 часа откакто вторият бе разгласен за победител на парламентарните избори. Срещата им е най-ясният знак до момента,че двамата биха могли да работят дружно за сформиране на ръководеща коалиция, съобщи организация " Ройтерс ".

По време на срещата ние се договорихме да работим дружно, както и с други партии, за ускорение на процеса на образуване на ново иракско държавно управление, съобщи Абади на обща конференция. Това ще бъде мощно държавно управление, способно да обезпечи на жителите услуги, сигурност и стопански разцвет, акцентира той.

Партията на видния иракски шиитски свещеник Муктада Садр завоюва най-вече места в иракския парламент - 54. На второ място с 47 места е блокът " Ал Фатах " на Хади Амири, командващ на подкрепяните от Иран шиитски милиции, които се биха против екстремистите от " Ислямска страна ", а блокът на иракския министър председател Хайдер ал Абади остана трети с 42 места.

Садр, дългодишен съперник на Съединени американски щати, който обаче се опълчва и на иранското въздействие в Ирак, не може да стане министър председател, тъй като не се кандидатира на изборите, само че успеха на неговия блок го слага в позиция думата му да тежи в договарянията. Вратата ни е отворена за всеки, който желае да гради нацията, стига това да е иракско решение, сподели Садр.

Той се срещна и с проиранския водач Амири. Преди изборите Техеран обществено съобщи, че няма да разреши блокът на Садр да ръководи Ирак. В предишното Иран е оказвал въздействие върху избора за иракски министър председател, напомня " Ройтерс ".

Спечелването на максимален брой места в Народното събрание не подсигурява автоматизирано, че Садр ще може персонално да уточни претендента за министър председател. Партиите ще би трябвало да се обединят, с цел да се опитат да образуват задоволително огромна коалиция за парламентарното болшинство, належащо за номинирането на претендент. Правителството би трябвало да бъде формирано в период от 90 дни от оповестяването на формалните резултати, само че се чака договарянията да се проточат с месеци.

Изборният резултат бе удар за Абади, само че той към момента може да се окаже компромисният претендент, комфортен за всички страни, тъй като по време на мандата си съумя да балансира сред противоположните ползи на Съединени американски щати и на Иран - неохотни съдружници в битката против " Ислямска страна ".

През последните дни Садр се срещна също с Аммар ал Хаким, чието придвижване " Хикма " се подреди на седмо място, както и с посланици от прилежащите страни, в това число Саудитска Арабия - основният противник на Техеран в Близкия изток.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР