Иракският премиер Адел Абдул Махди заяви днес, че ще връчи

...
Иракският премиер Адел Абдул Махди заяви днес, че ще връчи
Коментари Харесай

Премиерът на Ирак подава оставка

Иракският министър председател Адел Абдул Махди съобщи през днешния ден, че ще връчи оставката си на Народното събрание, с цел да могат депутатите да изберат ново държавно управление, съобщи Ройтерс, като цитира известие на премиерската канцелария. Решението е взето в отговор на апела за промяна на управлението, насочен през днешния ден от висшия шиитски свещеник аятолах Али ал Систани, се споделя в изказването на премиера.

Влиятелният набожен водач аятолах Али Систани прикани през днешния ден иракския парламент да отдръпна доверието си от държавното управление след вчерашното принуждение против стачкуващи, съобщи Франс прес.

"Парламентът, който излъчи настоящето държавно управление, би трябвало да преразгледа избора си по този въпрос и да работи в полза на Ирак ", с цел да запази живота на иракчаните и да не потъне страната в безпорядък, акцентира духовният лидер в текста на днешната петъчна проповед, прочетена в Кербала от един от неговите представители.

Над 40 души са починали в Ирак през последните 24 часа, оповестяват районни и интернационалните медии въз основа на информация от източници от силите за сигурност и здравни институции.

В свещения за шиитите град Наджаф са убити 10 стачкуващи, в южния град Насирия - 25, множеството за починали при обстрел от силите на реда, с цел да бъдат разчистени два моста в града (Насирия е родният град на заемащия премиерския пост от предходната година Адел Абдул Махди). В Багдад също е имало пукотевица по значим за протестиращите мост, водещ към Зелената зона (район с нараснала сигурност), където е Народното събрание. Според телевизия "Ал Джазира " жертвите от през вчерашния ден насам са най-малко 44. Ранените са общо 245.

С това жертвите стават 390 души, ранените - хиляди, откогато иракчаните излязоха по улиците, с цел да изискат по-добро ръководство, работни места, завършек на корупцията и зависимостите от други страни и качество на живота.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР