Иракските сили за сигурност започнаха операция срещу кюрдските боюци в

...
Иракските сили за сигурност започнаха операция срещу кюрдските боюци в
Коментари Харесай

Десетки цивилни бягат от иракския град Киркук

Иракските сили за сигурност започнаха интервенция против кюрдските боюци наоколо до град Киркук . В резултат на това десетки изплашени поданици на града започнаха да го напущат от боязън да не избухнат конфликти .
Сериозен трафик се е образувал по изходните от Киркук пътища, защото хората бягат с рейсове и коли.
Иракските държавни сили продължиха настъплението си към града в нощта против понеделник (16 октомври), като отвоюваха от кюрдските отряди пешмерга пътища и редица инфраструктурни обекти, заяви по-рано Агенция France Presse.
Целта на военната атака е Багдад да си върне контрола върху петролните залежи, които сега са под контрола на кюрдите.
Междувременно от Пентагона приканиха всички играчи в района да не ескалират напрежението, а да се съсредоточат върху общия зложелател - " Ислямска страна " (ИД).
Именно от ИД кюрдите с доста жертви съумяха да отвоюват Киркук, по-рано изгубен елементарно от централната власт. Ситуацията в района е комплицирана, тъй като в Киркук живеят представители на разнообразни етноси и има обвинявания към кюрдите, че имат намерение да прогонят арабите.
Припомняме, че иракските и кюрдските бойци се образоват и въоръжават от Съединени американски щати.
Киркук е град и административен център на област Киркук с развъртян нефтодобив и нефтена рафинерия. В региона минават нефтопроводите за Хайфа, Триполи и Баниас.
Снимка : Архив

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР