Иракските сили са отвоювали обратно град Хавиджа и района около

...
Иракските сили са отвоювали обратно град Хавиджа и района около
Коментари Харесай

Последната крепост на ДАЕШ в Северен Ирак е отвоювана

Иракските сили са отвоювали назад град Хавиджа и региона към града от терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ). Това оповестиха иракските военни, представени от " Ройтерс ".

С отвоюването на Хавиджа, който беше последната цитадела на терористите в Северен Ирак, единствената област, която остава под контрола на ДАЕШ в Ирак, е сектор по западната граница със Сирия. Хавиджа се намира покрай град Киркук, в който има богати нефтени находища.

Офанзивата за отвоюването на Хавиджа беше подхваната от подкрепяни от Съединени американски щати иракски държавни войски и подготвени и въоръжени от Иран шиитски паравоенни групировки, известни като " Народна готовност ".

" Девета бронирана дивизия на армията, федералната полиция, отделението за незабавно реагиране, Народна готовност освободиха Хавиджа ", се акцентира в изказване на командващия взаимните интервенции ген.-лейтенант Абдул Амеер Рашийд Ярала.

Ирак стартира настъплението на 21 септември, с цел да прогони ДАЕШ от региона на север от Багдад, където към 78 хиляди души бяха хванати в капан, съгласно оценките на Организация на обединените нации.

Терористите не престават да управляват граничния град Ал Каим и региона към него. Те също по този начин владеят елементи от сирийската страна на границата, само че регионът под техен надзор се свива, защото биват нападани от два разнообразни сили - подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили, които са кюрдско-арабски алианс, в който водещ детайл са кюрдите, и сирийските държавни войски, които са подкрепяни от шиитски милиции, подкрепяни от Иран и Русия.

ДАЕШ претърпяха най-тежкото си проваляне през юли, когато бяха прогонени от град Мосул, тяхната дотогавашна цитадела в Ирак.

Главатарят на терористите Абу Бакр ал Багдади, който разгласи халифат от Мосул в средата на 2014 година, разгласява аудио запис през предходната седмица, който дава индикации, че той е жив, откакто на няколко пъти беше обявявано, че е мъртъв.

Той прикани почитателите си да продължат битката макар неуспехите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР