Иракски офицери посрещат на летището в Мосул премиера Абади. Снимка:

...
Иракски офицери посрещат на летището в Мосул премиера Абади. Снимка:
Коментари Харесай

Иракският премиер посети освободения Мосул

Иракски офицери посрещат на летището в Мосул премиера Абади. Снимка: Ен Би Си нюз

Ираският министър председател Хайдер ал Абади посети Мосул, с цел да поздрави персонално иракските сили за тяхната победа над бойците на „ Ислямска страна “ в града, съобщи Би Би Си. Градът е свободен, само че остават „ единствено едно-две гнезда на опозиция “, заяви премиерската канцелария.
С американска въздушна поддръжка иракчаните водиха война за града от 17 октомври м.г. Той бе високомерен от „ Ислямска страна “ през юни 2014 г.и оттова бе провъзгласен „ халифат “ на територията на Ирак и Сирия. В сраженията за връщане на града под държавен надзор участваха кюрдски пешмерги, сунитски арабски племена и шиитски бойци.
" Победата е сигурна и единствено въпрос на време е разгромяването на обкръжените остатъци “, сподели Абади, който се въздържа да разгласи завършек на сраженията. Освен това рухването на Мосул не значи очистване на „ Ислямска страна “ на територията на Ирак, тъй като в Тал Афар и още три градчета в западната провинция Анбар има мощна опозиция.
Френският президент Еманюел Макрон и британскитеят министър на защитата Майкъл Фалън поздравиха президента Абади и бойците – в това число френските и английските – за освобождението на Мосул.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР