Иракската столица се събуди днес под снежно покривало – изключително

...
Иракската столица се събуди днес под снежно покривало – изключително
Коментари Харесай

За пръв път от години иракската столица осъмна под снежна покривка

Иракската столица се разсъни през днешния ден под снежно було – извънредно рядко събитие в тази близкоизточна страна, където за повече от век сняг е валял единствено през 2008 година и е привикнала да страда от мощна жега, съобщи Франс прес.

Сегашният сняг в Багдад натрупа няколко сантиметра и покри коли, тротоари и финикови палми.

Освен Багдад, тази заран затрупан от няколко сантиметра сняг се оказа и свещеният за шиитите град Кербала в южен Ирак. И на двете места децата се забавляваха със снежни топки по улиците.

Снегът ще се задържи до на следващия ден, сподели за Агенция Франс Прес Амер ал Джабери, шеф на метеорологичния център в Багдад, като посочи, че тази студена вълна идва откъм Европа.

В планинския Северен Ирак сняг пада годишно, а в Кюрдистан има и скикурорти. Но на юг, където през лятото температурата надвишава 50 градуса, снегът е изключителна необичайност.

В огромния северен град Мосул джамията " Ал Нури " през днешния ден е покрита със сняг, както и руините на Стария град, унищожен от войната против джихадистите.

На други места в Северен Ирак снегът покри палатките в лагерите за стотици хиляди разселени хора – прогонени от домовете си по време на възхода на " Ислямска страна " през 2014 година, и бежанци от прилежаща Сирия.

Ирак, където една трета от 40-милионното население се занимава със селско стопанство, страда от хронична суша, а управляващите се надяват на по-добра годишна продукция през тази година с помощта на дъждовете. Те покачиха равнището на реките, отчасти пресъхнали поради язовири, издигнати в Турция и Иран.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР