Иракската армия превзе последния бастион на групировката Ислямска държава в

...
Иракската армия превзе последния бастион на групировката Ислямска държава в
Коментари Харесай

"Ислямска държава" загуби последната си крепост в Северен Ирак

Иракската войска завладя последния бастион на групировката " Ислямска страна " в северната част на страната, заяви " Ройтерс ". Успехът на Багдад на процедура оставя в ръцете на " Ислямска страна " само сектори по границата със Сирия, в региона на град Ал Кайм.

Град Хауиджа и покрайнините бяха освободени в взаимна атака на иракски военнослужещи и подготвените от Иран шиитски милиции " Хашд аш Шааби ". Държавната телевизия на Ирак сподели фрагменти с военнослужещи, сложили флагове на основните площади в града.

Нападението, почнало на 21 септември, обаче беше първата по-голяма интервенция на иракската войска в региона, в която не вземат участие кюрдските бойци пешмерга, на фона на изострено напрежение сред Багдад и управляващите в Иракски Кюрдистан.

Хауиджа е ситуирана покрай следения от кюрдите (и оспорван с Багдад) град Киркук, който е под контрола на Ербил и в който напрежението набъбна поради референдума за самостоятелност от края на септември. Така иракските сили се озововат непосредствена непосредственост териториите във притежание на пешмерга.

Иракският министър председател Хайдер ал Абади сподели на конференция в Париж, където се среща с френския президент Еманюел Макрон, че Багдад " не желае експанзия или борба, само че федералната власт би трябвало да бъде наложена в противоречивите региони. " Абади предложи обща администрация на Киркук дружно с кюрдските сили, само че на послушание на Багдад.

Смята се, че с последната атака са освободени близо 78 000 души, живели под обсадата на " Ислямска страна ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3155)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР