Ирак представи амбициозен план да се превърне в регионален транспортен

...
Ирак представи амбициозен план да се превърне в регионален транспортен
Коментари Харесай

С път на развитието Ирак свързва Европа с Близкия изток

Ирак показа упорит проект да се трансформира в районен транспортен център посредством развиване на своята пътна и железопътна инфраструктура, тъй че да свърже Европа със страните от Персийския залив и други страни от Близкия изток, оповестява " Франс прес ".

След като бъде приключен, планът на стойност 17 милиарда $, прочут като " Пътят на развиването ", ще обхване цялата страна. Той ще се простира на 1200 километра от северната граница с Турция до Персийския залив на юг.

Иракският министър председател Мохамед Шиа ал-Судани разгласи плана по време на конференция с представители на транспортните министерства на Иран, Йордания, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Сирия и Обединените арабски емирства.

" Разглеждаме този план като дирек на устойчива стопанска система без нефт, връзка, която обслужва съседите на Ирак и района, и принос към напъните за икономическа интеграция ", уточни той.

Въпреки че са нужни спомагателни полемики, всяка страна, която желае, " ще може да извърши част от плана ", прецизираха от транспортната комисия на иракския парламент и прибавиха, че планът може да бъде приключен за " три до пет години ".

Опустошен от война и обзет от ширеща се корупция, богатият на нефт Ирак разполага с рушаща се инфраструктура. Пътищата му са в извънредно положение и тези, свързващи столицата Багдад със северната част на страната, пресичат региони, където остатъчни кафези на " Ислямска страна " не престават да правят спорадични офанзиви.

Судани даде приоритет на реконструкцията на пътната мрежа на страната , дружно с модернизирането на дефектиращата електрическа инфраструктура.

Развитието на пътния и железопътния кулоар би разрешило на Ирак да се възползва от географското си състояние, тъй че да се трансформира в транспортен център за артикули и хора сред Персийския залив, Турция и Европа.

Вече се работи за увеличение на потенциала на комерсиалното пристанище Ал-Фау, на брега на Персийския залив, където товарните кораби ще се разтоварват, преди да поемат по новите транспортни връзки.

Проектът включва и построяването на към 15 гари по маршрута, в това число в огромните градове Басра, Багдад и Мосул, както и до турската граница.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР