Ирак отзова посланика си от Техеран за консултации и привика

...
Ирак отзова посланика си от Техеран за консултации и привика
Коментари Харесай

Иранският удар по Ирак разпали страховете от сътресения в региона

Ирак отзова посланика си от Техеран за съвещания и привика иранския шарже д`афер в Багдад в символ на митинг против иранските удари в Северен Ирак, при които през нощта починаха няколко цивилни, заяви иракското външно министерство, съобщи Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Иранската офанзива е " жестоко нарушаване " на суверенитета на Ирак и " изрично опонира на правилата на добросъседството и интернационалното право и заплашва сигурността в района ", се споделя в изказване на министерството.

Късно в понеделник Иран изстреля ракети по, съгласно него, израелски " шпионски щаб " в влиятелен квартал покрай обширния комплекс на консулството на Съединени американски щати в Ербил, политически и административен център на северния полуавтономен кюрдски район в Ирак, както и по цели, свързани с " Ислямска страна " в Северна Сирия.

В изказване от през вчерашния ден Революционната армия на Иран заяви, че е изстреляла четири ракети по позиции на ИДИЛ в сирийската провинция Идлиб и 11 ракети по кюрдския район в Северен Ирак, където по думите ѝ е атакувала център на израелското външно разузнаване " Мосад ".

Касим ал Араджи, консултант по въпросите на националната сигурност на иракския министър председател Мохамед Шия ас Судани, който оглавява комисията, проверяваща нападението в Ербил, съобщи, че " изказванията на Иран за взимане на прицел централа на Мосад са неоснователни ".

" Няма причина за тези набези и няма опрощение ", съобщи Масрур Барзани, министър председател на кюрдския район, на конференция в Давос.

Правителството през вчерашния ден съобщи, че ще предприеме правни ограничения против тези дейности, които счита за нарушение на суверенитета на Ирак и на сигурността на неговите жители, в това число ще внесе тъжба в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Съединените щати също осъдиха офанзивите, осъществени от Иран в Иракски Кюрдистан.

" Ние възразяваме против безразсъдните ирански ракетни удари, които подкопават стабилността на Ирак ", сподели през вчерашния ден представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър. В изказване той изрази поддръжка за иракското федерално държавно управление и за управляващите в кюрдския самостоятелен район в северната част от страната.

Преди десетина дни Иран поддържа апела на Ирак за преустановяване на наличието на ръководената от Съединени американски щати интернационална антиджихадистка коалиция на иракска територия.

" Убедени сме, че иракските въоръжени сили имат нужната власт и мощ да подсигуряват сигурността и че е пристигнало времето Вашингтон да напусне Ирак ", сподели на 8 януари представителят на иранското външно министерство Насер Канани на седмичната си конференция.

" Естествено е иракското държавно управление и иракският народ да поемат своята национална отговорност пред незаконните дейности на американските сили в Ирак ", добави той.

Международната коалиция, ръководена от Вашингтон, включва няколко страни, измежду които Франция и Испания. Тя беше образувана през 2014 година, когато джихадистите от групировката " Ислямска страна " направляваха обширни територии в Ирак и Сирия. От началото на войната на 7 октомври сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в линията Газа нейните сили стават обект на набези с дронове и ракети. Отговорността за множеството от тях поема " Ислямска опозиция в Ирак " - група от въоръжени фракции, съюзени с Иран и свързани с някогашните милиции Хашд аш Шааби, включени в състава на постоянните иракски войски, означи Агенция Франс Прес.

Иран и Ирак водят 8-годишна война, която започна на 22 септември 1980 година като граничен спор сред двете страни. С приемането на изискванията на резолюция 598 на Съвета за сигурност от 20 юли 1987 година на 20 август 1988 година войната беше публично прекъсната. За осем години жертвите от страна на Ирак са към 300 000, а от Иран - близо 400 000. Финансовите загуби за Ирак се пресмятат на 193 милиарда $, а за Иран - на 400 милиарда $.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР