Ипотечните лихви се покачват до 7%, след като кредитният рейтинг на Америка беше понижен

...
Лихвите по ипотечните кредити в САЩ скочиха тази седмица, достигайки
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ скочиха тази седмица, достигайки близо 7%. Този ход следва повишението на лихвените проценти от миналата седмица от Федералния резерв и понижаването тази седмица от рейтинговата агенция Fitch на американския държавен дълг и на Freddie Mac и Fannie Mae.

30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент достигна средно 6,90% през седмицата, приключваща на 3 август, спрямо 6,81% предходната седмица, според данни от Freddie Mac, публикувани в четвъртък. Преди година 30-годишният фиксиран лихвен процент беше 4,99%, най-ниските лихви са били през последните 12 месеца.

„Комбинацията от оптимистични икономически данни и понижаването на кредитния рейтинг на правителството на САЩ доведе до покачване на лихвите по ипотечните кредити тази седмица“, каза Сам Кхатър, главен икономист на Freddie Mac. „Въпреки по-високите ставки и по-ниското търсене на покупки, цените на жилищата се повишиха поради много ниските непродадени запаси.“

Средната лихва по ипотека се основава на молби за ипотека, които Freddie Mac получава от хиляди кредитори в цялата страна. Проучването включва само кредитополучатели, които дават 20% намаление и имат отличен кредит.

Следва: Данни за заетостта и инфлацията

Фиксираният лихвен процент за 30-годишна ипотека продължи да се приближава до 7% тази седмица, тъй като доходността на 10-годишните държавни облигации надхвърли прага от 4%, каза Хана Джоунс, анализатор на икономически данни в Realtor.com.

„В сряда Министерството на финансите на САЩ обяви, че ще продаде повече от 100 милиарда долара дългосрочни ценни книжа, което ще доведе до най-високото ниво на доходност на 10-годишните държавни облигации от ноември“, каза Джоунс. „Това развитие, заедно с предстоящите данни за заетостта и инфлацията, ще определи колко могат да се повишат лихвите по ипотечните кредити в краткосрочен план.“

 МАЯМИ, ФЛОРИДА – 5 МАЙ: Знак „Сега наема“, поставен на прозореца на фирма, която иска да наеме работници на 5 май 2023 г. в Маями, Флорида. Доклад на Бюрото по трудова статистика показва, че икономиката на САЩ е добавила 253 000 работни места през април. (Снимка от Joe Raedle/Getty Images) МАЯМИ, ФЛОРИДА – 5 МАЙ: Знак „Сега наема“, поставен на прозореца на фирма, която иска да наеме работници на 5 май 2023 г. в Маями, Флорида. Доклад на Бюрото по трудова статистика показва, че икономиката на САЩ е добавила 253 000 работни места през април. (Снимка от Joe Raedle/Getty Images) Джо Редъл/Гети изображения

Ако заетостта и инфлацията се ускорят, каза тя, лихвите по ипотечните кредити вероятно ще продължат да се покачват, тъй като пазарите очакват по-нататъшно затягане на паричната политика.

Миналата седмица Федералният резерв повиши референтната си лихва по заеми с четвърт пункт, както се очакваше.

„Изявлението на комитета подчертава, че входящите икономически данни ще ръководят бъдещите избори за повишаване на лихвените проценти“, каза Джоунс. „Купувачите на жилища продължават да усещат ефектите от по-строгите политики, които поддържат лихвените проценти по ипотечните кредити до минимум.“

Въпреки че Федералният резерв не определя директно лихвените проценти, които кредитополучателите плащат по ипотеките, действията му оказват влияние върху тях. Лихвените проценти по ипотечните кредити са склонни да проследяват доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, които се движат въз основа на комбинация от очаквания относно действията на Фед, какво всъщност прави Фед и реакциите на инвеститорите. Когато доходността на държавните облигации се покачва, нарастват и лихвите по ипотечните кредити; когато падат, лихвите по ипотечните кредити обикновено следват.

Инвентаризацията остава предизвикателство

Инвентарът на дома остава ограничен, което допълнително възпрепятства достъпността. Продажбите на съществуващи жилища и продажбите на новопостроени жилища намаляха през юни, тъй като по-високите проценти поддържаха запасите ниски и цените по-високи.

„Все още високите цени на жилищата и повишените лихвени проценти по ипотечните кредити намалиха покупателната способност на много купувачи, което доведе както до по-малко продажби на жилища, така и до по-малко обяви“, каза Джоунс. „Днешният жилищен пазар се бори с ниски наличности за продажба на фона на устойчиво, макар и исторически ниско, търсене от купувачи.“

 Знак „Продадено“ пред къща в строеж в Toll Brothers Regency Ranch в жилищната общност Folsom във Folsom, Калифорния, САЩ, във вторник, 16 май 2023 г. Знак „Продадено“ пред къща в строеж в Toll Brothers Regency Ranch в жилищната общност Folsom във Folsom, Калифорния, САЩ, във вторник, 16 май 2023 г. Дейвид Пол Морис/Блумбърг/Гети изображения

Активните наличности намаляват в сравнение с предходната година всяка седмица през юли, според Realtor.com. Много собственици на жилища се въздържаха да обявят дома си за продажба, до голяма степен в отговор на днешните високи лихви по ипотечните кредити, каза Джоунс.

„Спадът в инвентара за продажба беше посрещнат с типичното сезонно нарастване на търсенето от страна на купувачите, въпреки ограниченията на достъпността, което подкрепи цените на жилищата“, каза тя.

Свободните площи на собствениците на жилища са паднали до историческо дъно от 0,7% през второто тримесечие на 2023 г., каза Джоунс, тъй като много собственици на жилища са останали на мястото си, а купувачите на жилища са разграбили наличния инвентар, оставяйки по-малко домове празни.

„Жилищният пазар продължава да се сблъсква с повече от десетилетие недостатъчно строителство и произтичащата от това разлика в предлагането на жилища се изостря от по-ниското ниво на съществуващи жилища за продажба“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР