IP адресът води до Русия и Франция Нова фишинг схема

...
IP адресът води до Русия и Франция Нова фишинг схема
Коментари Харесай

Нова фишинг схема с есемеси - популярна стрийминг платформа краде лични данни на българи

IP адресът води до Русия и Франция
Нова фишинг скица с есемеси, която визира известна стрийминг платформа, краде персонални данни на българи. Потребители на  Netflix са се оплакали пред bTV, че два дни подред в дребните часове на нощта получват есемеси от номер InfoSMS – известна платформа за изпращане на текстови известия при възнаграждение на сметки, възобновяване на регистрации онлайн и други.

Есемесът, сякаш бил от  Netflix и гласи (запазили сме правописа): Potv’rdete dannite si v ramkite na 24 chasa, predi akaunt’t vi da b’de ogranichen.

Съобщението е последвано от линк, който сякаш е на известната стрийминг платформа, само че изписан малко по-различно: myflixprofile. След като се последва линкът, страницата е едно към едно копие на известната стрийминг платформа. На нея се вкарва имейл или телефонен номер, както и ключова дума.

При следене на линка в известна платформа за инспекция на URL адреси излизат два източника – един от Франция и един от Русия. От съответният IP адрес излизат още забавни линкове, като такива свързани с известната платформа за банкиране Револют, медията „ Гардиън “, уеб сайтът за онлайн диалози Zoom, стрийминг платформата Spotify и доста други.

Какво споделят от Netflix?

На формалния уеб страница на стрийминг платформата има техните инструкции за какви офанзиви от тяхно име би трябвало да се внимава.

„ Netflix в никакъв случай не изпраща текстови известия или имейли, в които желае персонална информация, включително – банкови данни и пароли. Никога не желаеме да плащате абонамента си през трети страни “, показват от платформата.

От там означават още, че в случай че в текстово известие или имейл има линк, който потребителите не разпознават, не би трябвало да кликаме на него. Платформата поучава още неотложно да сменим паролата си, както и да изпратим имейл на формалните им адреси.

Над една пета от фишинг имейлите идват от Русия, като това е най-разпространеният тип кибер закононарушение в света. Всеки ден се изпращат 3,4 милиарда спам имейли.

Най-често се крадат персонални данни. Гугъл блокира към 100 милиона фишинг имейли на ежедневна база.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР