Иономиката все още не може да се възстанови от предните

...
Иономиката все още не може да се възстанови от предните
Коментари Харесай

Радев: Нов локдаун не е решение, все още се възстановяваме от предните два |

Иономиката към момента не може да се възвърне от предните две затваряния. По-доброто решение е персоналната отговорност, в сравнение с следващият локдаун и прекъсване на стопанската система, съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден участва на празника по случай Деня на националните будители в Медицинския университет в Пловдив.

Радев показа пред студентите и преподавателите целите в бранш опазване на здравето, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, който съгласно него ще даде подтик за модернизацията на опазването на здравето.

Той разяснява, че България изостава точно в сферите опазване на здравето и обучение и по тази причина е значимо по какъв начин средствата от Плана ще бъдат употребявани.

Първият приоритет в него е подобряването на Спешната помощ в региона на въздушните коли за спешна помощ. Радев разяснява, че високата смъртност у нас значително се дължи на забавящата се незабавна помощ и изпускането на сериозните за реакция минути при случаи на инфаркти и инсулти.

Той акцентира, че в страната ще има шест бази за въздушни коли за спешна помощ.

Освен това в Плана се планува построяването на нова информационно-логистична система за незабавната помощ.

Вторият приоритет в Плана е високотехнологично лекуване и еднакъв достъп до фармацевтични услуги. 

Друг план, създаден в проекта, е оборудването с здравна техника за образна диагностика и построяването на 390 амбулатории в отдалечените и дребни обитаеми места.

Освен това ще бъдат въведени електронни здравни карти и електронен указател. Според президента по този начин ще е допустимо вярното систематизиране на средства.

" С този проект, по този начин модифициран от служебното държавно управление, в идващите години ще навлязат нови технологии, нови планове... Ние си поставихме амбициозни цели, тъй като имаме доста да наваксваме ", заключи Радев.

В отговор на въпроси на студентите, Радев разяснява, че таксата за платено образование на студентите по медицина е непостижима в тази икономическа среда. Според него тя би трябвало да бъде преразгледана.

Президентът беше запитан и дали се мисли за основаването на втора здравна каса. Той съобщи, че може би със основаването на такава ще усили конкуренцията и ще решат проблемите с цените на клиничните пътеки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР