Инвитро процедури с публично финансиране ще се полагат само на

...
Инвитро процедури с публично финансиране ще се полагат само на
Коментари Харесай

43 г. остава пределната възраст за безплатни инвитро процедури

Инвитро процедури с обществено финансиране ще се поставят единствено на дами до 43-годишна възраст. Възрастови ограничавания и отсега нататък няма да има за действия по асистирана репродукция, когато те не се заплащат със средства от Центъра за асистирана репродукция. Това плануват промени в правилника за работата на центъра.

 

Промените на процедура удостоверяват настоящите сега условия за асистирана репродукция, само че към този момент със съответните претекстове. Така Министерство на здравеопазването счита, че дава отговор на причините, с които Върховният административен съд анулира наредбите на правилника през юли т.г.

 

Разпоредбите бяха атакувани пред съда от лекарка, на която е отказано финансиране заради навършена пределна възраст. Нейните представители - юристи Михаил Екимджиев и Катина Бончева, акцентираха, че в закона за здравето липсва пределна възраст като изискване за обществено финансиране, че въвеждането й е дискриминационно и не дава отговор на публичния интерес с оглед демографската рецесия, че регистрира официални признаци, а не самостоятелните репродуктивни качества на дамата.
 
Върховен административен съд приема жалбата за основателна, само че като отхвърля част от причините всъщност, анулира възрастовото ограничаване по две аргументи - то не е стимулирано, както изисква Законът за нормативните актове, и липсват индикации, че е разисквано дружно с показаните мнения, оферти и възражения. Висшите магистрати изрично отхвърлят изказванието на Министерство на здравеопазването, че това са несъществени пропуски.

 

Определянето на пределна възраст се постанова по медицински съображения, акцентират в този момент от Министерство на здравеопазването в претекстове към повторното приемане на рестриктивните мерки в правилника. Мотивите звучат повече като ориентирани към Върховен административен съд, в сравнение с като претекстове към нормативен акт. В тях министерството ползва данни от Съединени американски щати и от България, които демонстрират, че след навършване на 39-40 година, успеваемостта на инвитро процедурите внезапно понижава. Относителният дял на родените деца понижава повече от три пъти по отношение на възрастовата група до 30 година, показват от Министерство на здравеопазването.

 

Ведомството е проучило и европейската процедура, като от 16 страни, които са ни изпратили информация, единствено в една - Словения, няма избрана възрастова граница за обществено финансиране на асистирана репродукция. В забележителна част от страните, дали отговор на България, горната възрастова граница за обществено финансиране на инвитро е 40 година - Австрия, Германия, Испания, Естония, Португалия (42 година за изкуствено осеменяване) и Словакия. В Швеция е 39 година, а в 8 страни е над 40 година - Латвия – 41 година, Литва – 42 година, Хърватска – 42 година, Италия – 43 година, Люксембург – 43 година, Франция – 45 година, Кипър – 50 година, Унгария – 45 година

 

Решението на Върховен административен съд не е дефинитивно - делото ще се гледа на втора инстанция на 10 ноември, заяви " Сега ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР