Инвестицията е в размер на 1,5 млн. лв.и предвижда въвеждане

...
Инвестицията е в размер на 1,5 млн. лв.и предвижда въвеждане
Коментари Харесай

150 апартамента от два жилищни блока в Мездра ще бъдат санирани

Инвестицията е в размер на 1,5 млн. лева.и планува въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в двете многофамилни жилищни здания с общо към 150 жилището.

Във връзка с Административен контракт за даване на безплатна финансова помощ № BG16RFOP001-2.003-0031-С01, подписан на 23.09.2022 година сред Община Мездра и Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) 2014-2020 година, за осъществяване на Проект BG16RFOP001-2.003-0031 „ Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в две многофамилни жилищни здания в гр. Мездра “ по процедура за асортимент на планове BG16RFOP001-2.003 „ Енергийна успеваемост в периферните райони-3 “, Приоритетна ос 2 „ Подкрепа за енергийна успеваемост в опорни центрове в периферните региони ” на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година, Община Мездра организира публични поръчки за установяване на реализатори на дейностите, планувани в плана.

За реализатор на инженеринг (проектиране и строително-монтажни работи) за внедряване на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания на ул. „ Христо Ботев “ №72-74-76 (бл. Леденик 3) и на ул. „ Св. Патриарх Евтимий №8 е избран „ НСК София “ ЕООД - София, за осъществяване на оценка за сходство на капиталовите планове и практикуване на строителен контрол - „ Ведипема-М “ ДЗЗД - София, а за осъществяване на действия за обезпечаване на информация, гласност и визуализация - „ Мега Комюникейшън “ ЕООД - Пловдив.

Предоставената безплатна финансова помощ за реализирането на плана е на обща стойност 1 499 530 лева с Данък добавена стойност.

Многофамилната жилищна постройка на ул. „ Христо Ботев “ №72-74-76, (бл. „ Леденик 3 “) е панелна жилищна постройка, издигната през 1980 година, с три входа - един вход с 8 надземни етажа и един полуподземен етаж и два входа със 7 надземни и един полуподземен етаж, в която има 74 независими жилища (апартаменти). Сградата е с разгъната застроена повърхност (РЗП) 4 802,31 кв. м и доближава над 60% икономисване на първична сила, според приложените документи от енергийното проучване.

Многофамилната жилищна постройка на ул. „ Св. Патриарх Евтимий “ №8 е панелна жилищна постройка, издигната през 1977 година, с три входа с 8 надземни етажа и един полуподземен етаж, в която има 72 независими жилища (апартаменти). Сградата е с РЗП 5 967,86 кв. м и доближава под 60% икономисване на първична сила, според приложените документи от енергийното проучване.

Допустими действия, които могат да бъдат включени в техническите планове, според от плануваното в енергийното проучване, са:

• По външните сградни ограждащи детайли:

- замяна на дограма (прозорци, порти, витрини и др.),

- топлинно уединяване на външните ограждащи детайли (външни стени, покриви, подове и др.);

• По системите за поддържане на микроклимата:

- ремонт или замяна на електрическата апаратура и осъществяване на енергоспестяващо осветление;

• Съпътстващи строителни и монтажни работи, свързани с осъществяването на ограниченията за енергийна успеваемост и възобновяване на първичното положение, нарушено вследствие на обновяването;

• Осигуряване на налична архитектурна среда в жилищната постройка до първото етажно равнище (нивото с асансьор).

Основната цел на дейностите, които ще бъдат осъществени при осъществяването на плановете, е повишение на енергийната успеваемост на двете многофамилни жилищни здания - реализиране минимум на клас на енергопотребление „ С “, както и понижаване на крайното енергийно ползване и на разноските за сила, в това число понижаване на излъчванията на парникови газове.

Строително-монтажните работи ще стартират след правене на техническите планове от страна на изпълнителите, с времеви небосвод за довеждане докрай - есента на тази година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР