Инвестиционното злато стана все по-търсен актив заради несигурното икономическо положение

...
Инвестиционното злато стана все по-търсен актив заради несигурното икономическо положение
Коментари Харесай

Засилен интерес за инвестиция в злато, кюлчетата от 1 грам със 100% ръст в продажбите

Инвестиционното злато стана все по-търсен актив поради несигурното икономическо състояние по целия свят, както и потъващи фондови пазари, а това се следи и на българския пазар. За последните 10 години, цената на златото в България е повишена с  28.12%. Най-ниската цена е била 1 684 лв/унция, а най-високата 4 234 лв/унция. Текущата цена на международния пазар е 3 394 лв/унция.
Прочетете още
Сериозно нарастване на цената на златото имаше съответно при започване на военни дейности на територията на Украйна. Тогава тя скочи до стойност над 3700 лв/унция. Исторически златото постоянно е поскъпвало при рецесии - било то военни, или стопански.



По данни на един от водачите в продажбите на скъпи метали в Северна и Източна Европа, през първото полугодие на 2022 година с 30-40% са нарастнали продажбите на злато, съпоставено със същия интервал предходната година. Според един от най-големите портали за търговия, цената на 1 тройунция злато в средата на 2021 година е била 1535 евро, до момента в който през днешния ден тя доближава 1734 евро за тройунция.

Българите също все по-често се насочват към златото като инвестиция. Първият сериозен пик на интерес на нашия пазар беше видян при ускоряващата се инфлация в последното тримесечие на предходната година. Тогава инвестицията беше въображаема като опция за предпазване на цената на парите.

Компаниите, водачи в продажбата на злато споделят, че българските консуматори търсят най-вече съществени капиталови артикули - 100 грама кюлче, 50 грама кюлче, 1 тройунция – кюлче, както и разнообразни типове златни монети.

Засилен интерес и към 100% растеж има и към кюлчетата от 1 грам, което значи, че от ден на ден българи осъзнават преимуществата от инвестиция в злато. Това е налично за всеки и не е наложително да разполагаш с огромни свободни средства, с цел да съхраняваш сполучливо парите си. Интересен факт е, че 1-грамовото кюлче е желано и за подарък.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР