Инвестиционни сделки за над 800 млн. евро се очаква да

...
Инвестиционни сделки за над 800 млн. евро се очаква да
Коментари Харесай

Продажби на молове доминират инвестиционните сделки до юни

Инвестиционни покупко-продажби за над 800 млн. евро се чака да бъдат завършени през 2017 година, демонстрира прогнозата на консултантската компания за бизнес парцели Forton, сътрудник на Cushman & Wakefield Forton.

Очакванията са основани на мощното първо полугодие и възходящия интерес от непознати вложители към пазара на бизнес парцели в България. През първите шест месеца на 2017 година в страната са подписани покупко-продажби с доходоносни активи на обща стойност над 360 млн. евро., сочат данните на компанията. Това е над три пъти повече от размера на този пазар за същия интервал на 2016 година

В главната си част този растеж се дължи на покупко-продажбите с търговски центрове, които образуват близо 80% от капиталовия пазар през полугодието. Сред по-големите продажби бяха тази на Serdika Center на NEPI, както и покупко-продажбите за Galleria Burgas и Galleria Stara Zagora с MAS Real Estate.

В останалите сегменти по-значими покупко-продажби бяха продажбата на Телефонната палата с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton, на историческа офис постройка в центъра на София, както и тази на " Интерхотел България " в Бургас.

" Макар че през последните месеци пазарът бе движен главно от комерсиалните площи, упованията ни са да записваме огромни придобивания и в други сегменти, като офис площи и хотели. Добър знак е и високият дял на непознатите вложители при тези придобивания, което приказва за увеличаващо се доверие към пазара и България като цяло ", разяснява Явор Костов, управител " Капиталови пазари " в Cushman & Wakefield Forton, представен от компанията.

Според него сега освен пораства ползата за придобивания, само че се трансформира и профилът на вложителите. От покупко-продажби за подценени активи в предходните години, в този момент е настъпил стадий, когато се търсят първокласни парцели в изискванията на сдържан риск и намаляваща рентабилност.

ОФИС ПЛОЩИ

Висока наемна интензивност на пазара на офис площи характеризира първата половина на 2017 година, като общо за интервала са подписани и възобновени контракти за общо 85 600 кв. м. В съпоставяне със същия интервал на 2016 растежът е 55% вследствие на няколко еднократни огромни покупко-продажби и предоговаряния. Нетно усвоените площи нарастват с 18% спрямо първото полугодие на 2016 година

Пазарът остава движен от IT и BPO (компании за бизнес услуги) компании, които генерират към 70% от търсенето на първокласни площи. Като най-голяма договорка за интервала, а и за цялата година, се обрисува тази на Progress (ex-Telerik), които подписаха контракт за 10 800 кв. м в Grafix Business Center с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. С този контракт съвсем цялата постройка е отдадена чартърен още преди предстоящото си довеждане докрай през 2018 година

" Пазарът е доста динамичен и за поредна година сме в обстановка здания в градеж да са съвсем напълно отдадени чартърен преди позволение за прилагане. Това поддържа лек растеж на наемните равнища и задържа каузи на свободните площи под 9.5%, само че в околните години чакаме равномерен растеж на незаетите площи ", заключи Станимира Пашова, управител " Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Най-значимият план, получил позволение за прилагане през второто тримесечие на 2017 година, е Millennium Center. Сградата с отдаваема офис повърхност от 23 200 кв. м бе въведена в употреба с над 50% претовареност. По данни на Cushman & Wakefield Forton тази година се чака да бъдат въведени в употреба 134 хиляди кв. м офиси, а тези в градеж към полугодието са 360 хиляди кв. м.
През последните месеци е регистриран лек растеж на офертните наеми в първокласния сегмент, като те нарастват с 4% до 13.5 евро/кв. м.

ИНДУСТРИАЛНИ ИМОТИ

Строителната интензивност на пазара на индустриални парцели нараства в отговор на растежа в редица свързани с него браншове, като разнообразни производства, логистиката, търговията на дребно. Към средата на 2017 година в градеж към София са над 180 хиляди кв. м складови и индустриални площи, по-голямата част от тях - за лични потребности или строителство по поръчка (built-to-suit).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР