"ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК" - 2019От 2006 г. в. "БАНКЕРЪ" всяко тримесечие

...
"ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК" - 2019От 2006 г. в. "БАНКЕРЪ" всяко тримесечие
Коментари Харесай

Играчите на БФБ се оплетоха в ниската ликвидност

"ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК " - 2019

От 2006 година в. "БАНКЕРЪ " всяко тримесечие показва две свои неповторими ранглисти: за "Инвестиционен медиатор " и за "Управляващо сдружение ". На тази база отличава най-добре представилите се през годината сдружения от двата бранша.

Сега публикуваме следващата годишна ранглиста за пазарното показване на сдруженията - капиталови медиатори през 2019 година. Данните, на основата на които е направено подреждането на обособените компании, са предоставени от самите тях, от "БФБ-София " АД, употребявани са и лични калкулации на редакцията.

Класацията обгръща интервала от 1 октомври 2018 до 30 септември 2019 година.

Пазарът на капиталовото ходатайство и през тази година не съумя да даде задоволително учредения на българите да припознаят фондовата борса като място за облаги. Депозитът към момента доминира у нас като форма за икономисване. И през последните дванадесет месеца (към края на септември) търговията вървеше на приливи и отливи. Ниската ликвидност още веднъж бе измежду най-често споменаваните аргументи за застоя на фондовата борса. Доброто време за харчене още веднъж се отдалечи.

В тази обстановка показателите на БФБ без никакво изпитание обрисуваха посоката надолу, която следват през последните месеци, с дребни изключения. SOFIX продължи да губи стойност като затвори деветмесечието при 570.58 пункта. Компаниите от базата за пресмятане на показателя заедно го "подкрепяха " в падението му.

Имаше и нови излъчвания от акции и облигации (общо 34), които обогатиха капиталовата палитра на "БФБ-София ". Но продължи и отписването на компании от обществения указател, воден от Комисията за финансов контрол - било след търгово предложение или поради влошено финансово положение на компаниите.

Но не трябва да пропущаме и обстоятелството, че все по-малко са българите, които имат опция да икономисват. А освен това състояние е мъчно да чакаме огромна интензивност на финансовия пазар. В тази връзка пред новият изпълнителен шеф на БФБ - Маню Моравенов и пред борсовия оператор стоят сложни за решение проблеми. Но, въпреки всичко вложителите чакат нови компании с планове, съдържащи добра концепция.

Финансовите медиатори демонстрират слаб оптимизъм по отношение на динамичността на борсовите показатели на БФБ през четвъртото тримесечие. Това сочи наличието на последният тримесечен бюлетин на Министерството на финансите - "Финансов бранш: оценки и упования ". Оценките им се покачват леко по отношение на предходното издание, когато упованията им бяха покрай неутралното равнище. Същевременно позитивната балансова оценка може да отразява упованията, че новото разхлабване на паричните политики на главните централни банки по света ще поддържа световната борсова търговия.

Предоставените данни за активността на капиталовите медиатори от последните дванадесет месеца (към 30 септември) не внесоха промени в подреждането на огромните играчи в крайното класиране на в. "БАНКЕРЪ ". Трима от тях съумяха да вземат през този интервал точки по всички индикатори, а това пък разумно даде отражение върху разпределнието на местата в първата половина на класацията. Други - като "Загора Финакорп ", не съумяха да запазят позицията си в Топ 10 през 2019-а.,

И през миналите месеци естествено имаше възобновяване на имената в десетката на най-хубавите. Мястото на напусналия капиталов медиатор зае "Централна кооперативна банка " АД, която присъстваше в класацията ни в две от предходните тримесечия. Общо седемнадесет от тези сдружения взеха точки по обособените подреждания, а 11 от тях получиха опцията (съгласно правилата) да се състезават за разпределението на местата в първата десетка.

Изчисленията демонстрираха леки вътрешни разбърквания измежду номинираните. Но първите четири сдружения от класацията през предходната година резервират местта си. "Елана Трейдинг " още веднъж е на върха на пирамидата. И това е разумно, откакто компанията от групата "Елана " бе измежду номинираните по всички критерии на класацията. Резултатът й от 33 точки (от 40 оптимално възможни) я направи

"Инвестиционен медиатор на 2019 година "

През миналите дванадесет месеца компанията от групата "Карол " резервира точковия си актив (30 пункта след три първи позиции по обособените критерии) и второто място.

Събитията на пазара на капиталово ходатайство през тази година разделиха и "Карол " и "Първа ФБК ", които преди година деляха второто място. Усърдието на брокерите на "Първа ФБК " (и четирите номинации по критериите на класацията) помогнаха на сдружението да остане на почетната стълбица (с 29 точки).

През миналите дванадесет месеца единствено двама от банковите капиталови медиатори завоюваха точки по обособените критерии. Единствено "Централна кооперативна банка " съумя да се подреди измежду номинираните в крайното класиране като раздели шестото място с "Реал финанс ".

Поредна сложна година за борсовата търговия у нас регистрира статистиката. Интересът към подписване на покупко-продажби бе на приливи и отливи, а в центъра на вниманието още веднъж бяха фирмите, които разпределяха дивиденти или демонстрираха доклади и планове с капацитет за развиване и облага. А в тази обстановка индикаторът

оборот на "БФБ-София "

доста тъкмо очерта случилото се. Негативните настроения на вложителите бяха в основата на понижението му. Както нормално, представянето на банковите капиталови медиатори е повече от непретенциозно, а в края на септември единствено един от тях попадна измежду номинираните.

Нито едно от сдруженията не съумя да прескочи гросмайсторската граница от 100 млн. лева, а първите три от тях са със солидна преднина пред другите. "Карол " е повече от безапелационен с оборот от 98.56 млн. лв.. Изненадващо "Авал ИН " го следва най-отблизо. Неговите брокери са превъртели в своите сделки 91.35 млн. лв.. Тройката се добавя от "Първа ФБК ", която преди година бе на върха. По нейната сметка се водят контракти на обща стойност 81.84 млн. лв..

Небанковите капиталови медиатори затвърждават сполучливото си показване и през последните дванадесет месеца (към 30 септември) и по индикатора

подписани покупко-продажби на "БФБ-София "

Прави усещане, че множеството от сдруженията имат по-малко договори през интервала. "Карол " обаче още веднъж е водач, както бе и в последните няколко годишни ранглисти. Брокерите му са осъществили общо 30 206 сделки. "Елана Трейдинг " още веднъж е първият му подгласник, само че усилва броя на покупко-продажбите (общо 16 037), а "Първа ФБК " е на третата позиция - с 12 941 контракта.

В Топ 10 на капиталовите медиатори по изпълнени договори през интервала резервират местата си и двама от районните брокери. Пловдивският "Юг Маркет " е с най-високо класиране - с 4559 покупко-продажби. Брокерите на варненския "Реал Финанс " се регистрират с 2100 контракта.

През тази година българските компании бяха дейни на пазара и финансираха бизнеса си с излъчвания от нови акции и облигации, като съумяха да привлекат някаква част от свободните средства на вложителите. Дванадесет от лицензираните капиталови медиатори са били ангажирани с подготвката на проспекти за друг вид скъпи бумаги. Но не видяхме първично обществено предложение на акции. Споменатите излъчвания не съумяха да създадат "БФБ-София " по-атрактивна за вложителите. "Елана Трейдинг ", "Централна кооперативна банка " и "София Интернешънъл Секюритиз " са с най-вече проспекти през интервала. Те са работили по документите на пет компании, които са акумулирали пресен капитал от фондовата борса, и по този метод оглавяват подреждането по индикатора

брой излъчвания на акции и облигации

"АБВ Инвестиции " и "Капман " имат на своята сметка по четири проспекта, утвърдени от Комисията за финансов контрол. През миналите месеци няколко от брокерите са подпомагали и процедурите по назад изкупуване на акции в интерес на разнообразни компании. Някои от обществените компании сами приготвиха проспектите си и по този начин взеха част от хляба на брокерите.

Реалността на фондовия пазар сподели, че онлайн системата за търговия с акции на български компании, създадена от "БФБ-София " - COBOS, към този момент не е конкурентна - и като брой покупко-продажби, и като клиенти на различните борсови платформи, проведени от няколко от капиталовите медиатори. Това даде съображение на съвета на шефовете на БФБ да вземе решение за преустановяване на употребата на Client Order-Book Online System (COBOS) от 24 юни. Мениджърите на борсовия оператор счетоха за несвоевременно и финансово голословно да се влагат парични и човешки запаси в създаването на нова система за електронно подаване на поръчки, към която да бъдат трансферирани дребния брой на клиентите на COBOS сега.

В тази обстановка частните платформи не престават да се уголемяват и да притеглят нови клиенти, най-много поради по-благоприятните условия за търговия, демонстрира изследването на в. "БАНКЕРЪ ". Тъй като обаче липсват обществени данни за всички тези различни web основани системи, то и подреждането по индикатора

електронна търговия на "БФБ-София

е ненапълно условно.с

Другите няколко платформи към този момент не афишират данни за активността си.

Класирането по индикатора „ електронна търговия на БФБ-София “ е сборна оценка от три подкритерия: клиенти в другите електронни системи, брой на подписаните покупко-продажби и осъществен в тях оборот. В края на септември "Карол " е първи в крайното нареждане, като сдружението е с най-вече подписани покупко-продажби и с най-голям оборот при онлайн търговията. През интервала "Елана Трейдинг " е работила с най-вече клиенти.

От районните капиталови медиатори в Топ 10 е варненският "Реал Финанс ". Нито един от банковите брокери не съумя да си извоюва място измежду номинираните по индикатора.

ПОБЕДИТЕЛЯТ

"ЕЛАНА Трейдинг " е един от първите капиталови медиатори в България, който към този момент 28 години заема водеща позиция в търговията на финансовите пазари и капиталово банкиране, и е част от една от най-старите български финансови институции - "ЕЛАНА Финансов холдинг ". "ЕЛАНА Трейдинг " е извънреден сътрудник за българския пазар на американската брокерска компания Auerbach Grayson от 1998 година насам, а е част и от брокерска мрежа в 123 страни. Дружеството е дълготраен сътрудник на европейската Saxo Bank за България при предложение на търговия на международните финансови пазари. Инвестиционният медиатор предлага три платформи за електронна търговия на всички пазари: ELANA BG Trader (за "БФБ-София "), ELANA MetaTrader (за валутна търговия), ELANA Global Trader (с най-голямото многообразие от принадлежности на над 30 тържища в света и на Forex). Анализите на компанията се разгласяват от Thomson Reuters, Bloomberg, Standard & Poor’s Capital IQ, FactSet и други водещи интернационалните осведомителни компании. "ЕЛАНА Трейдинг " се съставлява от ръководителя на съвета на шефовете Радослава Масларска и от изпълнителния шеф Момчил Тиков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР