Инвестициите в зелена енергия се увеличават все повече в Европа

...
Инвестициите в зелена енергия се увеличават все повече в Европа
Коментари Харесай

Италианска компания за соларни панели с голяма инвестиция в България

Инвестициите в зелена сила се усилват от ден на ден в Европа и в света. България също прави стъпки, въпреки и към момента дребни, да стане част от общата наклонност. Вярвайки в капацитета на страната ни да се оправи с бъдещи инвестиции и работа по развиване на този бранш, италианският вложител Гюнтер Медерле взема решение да построи огромно оборудване за произвеждане на фотоволтаични модули в град Ямбол. Неговата компания „ Exesolar “, чиито индустриални мощности се намират в Китай, е профилирана в тази област и продава продуктите си в цяла Европа и в района на Северна Африка.

Според Медерле България е изцяло готова за развиване на " зелената концепция " и със съответна помощ от държавното управление страната ни ще може да направи дребните стъпки по-големи.

За проектите по създаване на оборудването, за какво тъкмо България е бил неговият избор и по кое време ще проработи то, Гюнтер Медерле описа в особено изявление за организация БГНЕС.

„ От няколко години търсим вероятни места в България, от север на юг. Тогава Ямбол попадна в полезрението на инженерът, с който сме във връзка, Пламен Комитов. Той го избра като евентуална локация там, която се оказа най-благоприятна за нас “, показа Медерле.

Компанията основава преди години своя база в София, само че през интервала на Коронавирус, с приключването на периода на валидност или ремонта на нови технологии, тези уреди стават прекомерно дребни и компанията взема решение, че е пристигнал миг да се търси ново по-голямо оборудване, в което да се влага. „ Exesolar ” се заема с търсенето на ново място, на което да построи по-голямо оборудване. Така тя прави своя избор - Ямбол.

След като получава поддръжката на кмета на града Валентин Ревански и неговия екип, „ Exesolar ” дефинитивно избира Ямбол за своята инвестиция.

Теренът в Ямбол е с повърхност над един хектар и ще разреши построяването на по-голям цех за произвеждане на артикули, които ще генерират за страната над 300 мегавата сила годишно. С тази инвестиция компанията ще обезпечи забележителен брой работни места и ще способства за развиването на зеления бранш в района. „ Exesolar ” счита да наеме към 50 души административен личен състав, служащи и индустриални мениджъри.

Компанията е дейна към този момент съвсем 10 години. Тя започва своя път в Италия, като създава продуктите си в италианския град Болцано. През годините се развива и отвън страната и сега продава на прилежащи страни като Германия, Австрия, Швейцария. Когато компанията започва произвеждане в Китай, пазарът стартира да се уголемява. Така през последните години „ Exesolar ” стартира да изнася и за Северна Африка с помощта на клоновете си в Тунис.

„ Понастоящем плановите разработки са малко забавени заради войната в Украйна “, съобщи Медерле. " Цените на всички първични материали са се нараснали неимоверно. Планираме да стартираме строителните работи в Ямбол напролет на 2023 година По проект производството би трябвало да стартира до края на същата година. А продажбите би трябвало да започват при започване на 2024 година Така че година и половина е времето, което считаме, че е належащо всичко да стане факт ".

По думите на Гюнтер Медерле оборудванията няма да отделят нездравословни излъчвания или боклуци.

" За да работим, ще се нуждаем от чиста електрическа сила, която ще можем да получим от нашите лични фотоволтаични модули посредством инсталиране на покривите на индустриалната апаратура. Не произвеждаме никакви боклуци - нито нездравословни, нито по-малко нездравословни. Това е екологичен артикул. Топлината или студът, от които се нуждаем по време на производството, ще идват от термопомпа, която постоянно ще се зарежда със зелена сила ", сподели италианският вложител.

Той е убеден, че България е подготвена за сходна стъпка, само че съгласно него е належащо страната да влага в тази посока.

„ България, както всяка друга европейска страна, е подготвена за тази стъпка. Имате слънце. Имате земя. Разбира се, управляващите би трябвало да влагат в електропреносната мрежа, с цел да стане допустимо разпределянето на производството, генерирано от бъдещите фотоволтаични централи. Но България е изцяло подготвена за енергичното създаване и използване на зелената концепция “, заключи Гюнтер Медерле. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР