Инвестициите в чиста енергия ще увеличат преднината си пред тези

...
Инвестициите в чиста енергия ще увеличат преднината си пред тези
Коментари Харесай

„Суперсила“ – инвестициите в слънчева енергия за първи път изпреварват тези в петрол

Инвестициите в чиста сила ще усилят преднината си пред тези в изкопаеми горива през актуалната 2023 година, като се чака в планове за слънчева сила да бъдат вложени повече средства в сравнение с за произвеждане на нефт за първи път в историята. Това излиза наяве от новия отчет на Международната организация по енергетика, представен от CNN.

„ Годишните вложения във възобновима сила са нарастнали с близо едвам четвърт от 2021 година насам, по отношение на 15% растеж при изкопаемите горива “, показват от енергийната организация, основана в Париж, в своя отчет World Energy Investment.

Въпреки това, вложенията в изкопаеми горива към момента се намират на двойно по-високо равнище по отношение на нужното ниво, което би трябвало да бъде достигнато, в случай че светът желае да реализира въглеродна индиферентност доникъде на този век.

Чистата сила се движи бързо – по-бързo, в сравнение с доста хора осъзнават “, сподели изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

„ На всеки $, вложен в изкопаеми горива, към 1.7 $ в този момент отиват за чиста сила. Преди 5 години това съответствие беше 1 към 1 “, добави той.

Около 2.8 трлн. $ се чака да бъдат вложени в енергетиката по света през 2023 година, от които над 1.7 трлн. $ се чака да бъдат ориентирани към възобновими енергийни източници, нуклеарна сила, електрически транспортни средства и усъвършенствания за енергийна успеваемост. Останалата част от сумата се чака да отиде за нефт, газ и въглища. През 2023 година се чака разноските за слънчева сила да надвишават 1 милиарда $ дневно или към 380 милиарда $ на годишна база.

Това коронова слънчевата сила като същинска енергийна суперсила. Тя се надига като най-големия инструмент за бърза декарбонизация на цялата стопанска система “, съобщи Дейв Джоунс, началник в енергийната организация Ember.

„ Инвестициите в нови доставки на изкопаеми горива ще набъбнат с 6% през 2023 година до 950 милиарда $ “, показват от МАЕ.

Групата ОПЕК+ съобщи, че апелите на МАЕ за прекъсване на вложенията в нефт подкопават световната енергийна сигурност и икономическия напредък. Учени и интернационалните климатични деятели предизвестиха, че промишлеността за изкопаеми горива изостря пагубните въздействия от изменението на климата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР