Инвестициите на Goldman Sachs в технологични стартъпи са генерирали значителни

...
Инвестициите на Goldman Sachs в технологични стартъпи са генерирали значителни
Коментари Харесай

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 млн. загуби за Goldman Sachs

Инвестициите на Goldman Sachs в софтуерни стартъпи са генерирали обилни отрицателни резултати на банката, сочат данни, оповестени от Bloomberg, като за третото тримесечие на годината те са достигнали размер от 260 млн. $. Причината за това е скоростното обезценяване на софтуерните компании. Цената на акциите на Uber изгуби 30% от цената си за последните 100 търговски дни, а тази на Avantor - със подобен %, единствено че единствено за 62 търговски дни.
 Uber губи по $57 милиона всеки ден
Uber губи по $57 милиона всеки ден

Компанията регистрира най-голямата загуба в историята си, само че най-разочароващ бе слабият растеж на приходите

" И " -то в " капиталовото и кредиторско поделение " (I&L) от време на време може да бъде мъчно предвидимо ", разяснява старшият банков анализатор от Wells Fargo Майк Мейо. " Определено те се сблъскват с насрещни ветрове през това тримесечие. " Прогнозата на специалиста е, че I&L дивизията на Goldman Sachs е изгубила 30% през третото тримесечие по отношение на второто, а съгласно различен анализатор волатилността на портфолиото на подразделението през последното тримесечие ще продължи да предизвиква загуби на банката. Същевременно от нейното управление показват, че възнамеряват подразделението им за комерсиално банкиране да спре да влага в еднорози и първоначални обществени предлагания на стартъпи и да реалокира фокуса си в по-голяма степен в областта на ръководството на активи.

Goldman Sachs влага в Uber, Avantor, Tradeweb и HeadHunter, като тяхното излизане на тържищата е довело до извънредно положителни еднократни приходи за тях. Най-големият печеливш е бил Tradeweb, която е спечелила 500 млн. $. Но след края на второто тримесечие Uber, Avantor и Tradeweb значително имплодираха, като от изброените само пазарната оценка на HeadHunter е записала повишаване от 25% за последните 102 търговски дни. Към края на юни тези четири компании образуваха повече от половината от капиталовото портфолио на Goldman Sachs, възлизащо на 2,6 милиарда $, разяснява тогава основният изпълнителен шеф на капиталовото поделение на банката Стивън Шер.
 Uber с второ огромно редуциране на чиновници
Uber с второ огромно редуциране на чиновници

Над 400 служащи са съкратени от инженерния и продуктовия отдел на стартъпа

То влага в Uber още в ранен стадий на развиването на стартъпа, като все още има 10 млн. акции на софтуерната компания. Goldman записва приходи от 400 млн. $ от първичното обществено предложение на Avantor, което се състоя в средата на май и на което стартъпът набра 3,3 милиарда $, заемайки втората позиция на най-хубавите листвания на борсата през годината след Uber, които набраха 8,2 милиарда $.

Макар експозицията на Goldman Sachs към следващия стартъп с проблеми - WeWork за момента да не е известна, анализаторите плануват, че I&L подразделението на банката ще бъде в допълнение наранено от усложненията пред компанията за споделени офис пространства. Така евентуално дивизията на Goldman Sachs ще се причисли към Vision Fund (чието капиталово портфолио възлиза на 103 милиарда долара) на SoftBank, който също минава през съществени проблеми поради експозицията си към софтуерните стартъпи. Поради тази причина по-рано тази година от SoftBank оповестиха, че осъществят назад изкупуване на акции на стойност 5,5 милиарда $, с цел да балансират за загубите си, генерирани от неправилните им вложения.

След като оповестиха тази стратегия обаче, акциите на японската банка изгубиха съвсем 30% сред средата на лятото и началото на есента и съгласно някои анализатори те може да продължат да се намаляват поради проблематичното портфолио на Vision Fund. Банката има 29,5% от Alibaba Group, чийто акции се обезцениха с 11,4% през последните шест търговски сесии, а единствено в петък китайският колос изгуби 7,3% от цената си. От друга страна, продължаващата неустановеност към сливането сред T-Mobile и Sprint в Съединени американски щати в допълнение оказва напън върху оценката на фонда, който има 85% от Sprint.
 Главният изпълнителен шеф на WeWork напуща преди листването на компанията
Главният изпълнителен шеф на WeWork напуща преди листването на компанията

Оставката на Адам Нюман обаче не взема решение всички проблеми на стартъпа, считат анализатори

Но най-големият проблем за SoftBank в последно време е листването на борсата на WeWork, който се провали зрелищно, след което основният изпълнителен шеф на компанията Адам Нюман напусна поста си. В петък стана ясно, че проблемите за стартъпа, който в миналото беше оценен на 47 милиарда $, не престават и той ще е заставен да редуцира 5 хиляди души или към една трета от целия си личен състав.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР