Инвеститор в доджкойн заведе дело срещу Илон Мъск за 258

...
Инвеститор в доджкойн заведе дело срещу Илон Мъск за 258
Коментари Харесай

Съдят Мъск за пирамида за 258 млрд. долара

Инвеститор в доджкойн заведе дело против Илон Мъск за 258 милиарда $ поради обвинявания в скица за поддръжка на криптовалутата, оповестява Reuters.

 

В тъжба, подадена във федерален съд в Манхатън, ищецът Кейт Джонсън упреква Мъск, компанията за произвеждане на електрически автомобили Tesla и компанията за галактически изследвания SpaceX поради рекламирането на доджкойн. Това е довело до повишение на цената криптовалутата, а малко по-късно тя се срина.

 

" Ответниците са знаели от 2019 година, че доджкойн няма стойност и въпреки всичко са го рекламирали, с цел да печелят от търговията с него ", се показва в жалбата. " Мъск употребява позицията си на най-богат човек в света, с цел да ръководи и манипулира схемата за доджкойн за облага, експозиция и развлечение ", гласи още документът.

 

Жалбата включва и мнения на Уорън Бъфет, Бил Гейтс и други, които слагат въпроси по отношение на цената на криптовалутата.

 

Tesla, SpaceX и юрист на Мъск не са дали отговор на питане за коментар на Reuters.

 

Адвокатът на Джонсън също не е дал отговор на запитването за коментар за съответни доказателства, от които излиза наяве, че доджкойн е ненужен, а обвинените са били част от финансова пирамида.

Джонсън упорства за отплата за вреди в размер на 86 милиарда $ поради намалената пазарна капитализация на криптовалутата от май 2021 година насам.

 

Той също по този начин желае да се ограничи опцията на Мъск да популяризира доджкойн и федералният съд да постанови, че търговията с криптовалутата е форма на хазарт и да попадне под несъмнено законодателство.

 

Жалбата твърди, че разпродажбите при доджкойн стартират по времето, когато Мъск гостува на Saturday Night Live и играейки ролята на мним финансов специалист в сегмента Weekend Update назовава доджкойн " машинация ".

 

Tesla съобщи, че е купила биткойни за 1,5 милиарда $ през февруари 2021 година и за малко компанията ги приемаше криптовалутата като разплащателно средство за нейни модели.

 

Доджкойн се търгува за към 5,8 цента към обяд българско време във вторник – под достигнатия пик на цената му от към 74 цента през май 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР