Инвестирането в младите учени днес - това е залог за

...
Инвестирането в младите учени днес - това е залог за
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Инвестициите в млади учени са залог за бъдещето на Европа

Инвестирането в младите учени през днешния ден - това е залог за бъдещето на Европа, на всяка една държава-членка. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред конгрес на тематика " Инвестиране в младите учени, образуване на бъдещето на Европа " в Страсбург, заяви пресцентърът на министерството на образованието и науката.

Министър Вълчев уточни, че вложението в младежите, в техните умения, в тяхното кариерно развиване и реализация е един от водещите цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

За нас водещ фактор бе да се съсредоточим върху тези политики, които имат основна роля за развиването на качественото обучение и образование, което ще даде основата за професионална и личността реализация. Работихме за модернизиране на европейската рамка за основните пълномощия, както и върху новия европейски проект за цифрово обучение, съобщи министър Вълчев. По думите му в сърцевината на тези промени е усилване на ролята на научното обучение, в това число математика и механически дисциплини, което подтиква творчеството, предприемчивостта на младежите, като и развива техните пълномощия.

Във форума участваха високопоставени политици от Европейския парламент и Европейската комисия, измежду които еврокомисарят по просвета и нововъведения Карлош Моедаш и ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни. В Страсбург бяха и българските евродепутати Моника Панайотова, Светослав Малинов и Владимир Уручев.

В полемиките в Страсбург дружно с трима нобелови лауреати и 23-ма водещи учени взе участие и Мартин Вечев, професор по компютърни науки в Швейцарския федерален институт по технологии (ETH), Цюрих, който работи по нови способи, трасиращи пътя към трето потомство изкуствен интелект и водещата роля на Европа в тази област. " Горд съм, че един от най-хубавите български откриватели е измежду тези, които показват най-съвременна просвета в Европейския парламент ", съобщи по негов адрес министър Вълчев.

Той счита, че с цел да бъдем на напред във времето в международен мащаб, би трябвало да поддържаме най-хубавите ни откриватели в цяла Европа. Според министъра поддръжката за Европейския научноизследователски съвет е от голямо значение за идната стратегия на Европейски Съюз " Хоризонт Европа ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР