Инвентарът на жилищата може скоро да се подобри — ето как купувачите могат да се подготвят

...
Ако сте търсили нов дом през последните няколко месеца, може
Коментари Харесай

Ако сте търсили нов дом през последните няколко месеца, може да сте запознати с двойния удар, пред който са изправени потенциалните купувачи на жилища в момента: повишаващи се лихвени проценти по ипотечните кредити и нисък инвентар от жилища на пазара.

Много собственици на жилища, които са заключили ниски лихвени проценти по ипотечните кредити по време на пандемията, не искат да вземат нов заем, тъй като лихвените проценти доближават 7% ГПР днес. Но новите данни показват, че приливът скоро може да се промени. Ако сте на пазара за закупуване на жилище днес, започнете да сравнявате ипотечните лихвени проценти, за които можете да се класирате тук.

Може ли жилищният инвентар да се подобри скоро?

Според най-новите данни от Realtor.com, броят на жилищата за продажба на пазарите изостава. Към юли жилищата, които се продават активно, са намалели с 6,4% в сравнение с миналата година.

Но нов доклад от Zillow показва, че купувачите могат да получат известно облекчение в близко бъдеще. Близо една четвърт (23%) от собствениците на жилища казват, че или обмислят да продадат домовете си през следващите три години, или домът им е обявен за продажба в момента. Това е увеличение от 19% в началото на тази година и 15% по това време миналата година.

Разбира се, запасите са само една част от уравнението. Лихвите по ипотечните кредити също са все още важни. Невъзможно е да се предвиди накъде точно могат да се повишат лихвите по ипотечните кредити в близко бъдеще, но някои експерти прогнозират, че по-дълга пауза в повишаването на лихвените проценти от Фед може да спре нарастващите лихвени проценти по ипотечните кредити, дори и те да не спаднат веднага. Разберете за какви тарифи можете да се класирате тук днес.

Какво могат да направят купувачите сега, за да се подготвят

Експертите, с които разговаряхме, казват, че все още може да си струва да се купи на днешния пазар, дори при по-малко жилища за продажба и увеличени лихви по ипотечните кредити , ако намерите подходящия дом за вас.

Независимо дали ще намерите перфектния дом днес или в бъдеще, оценяването на правилната ипотечна лихва може да направи голяма разлика. Ето няколко начина, по които можете да започнете да се подготвяте сега, за да получите възможно най-добрата ипотека.

Проверете кредита си

Винаги е добра идея да проверите кредитния си рейтинг и кредитния си отчет, преди да кандидатствате за заем — особено такъв с продължителност като ипотека. Внимавайте за грешки или несъответствия във вашия кредитен отчет, които биха могли да повлияят на резултата ви. Ако откриете нещо не на място, свържете се с кредитните бюра, за да го оспорите.

Ако кредитният ви рейтинг не е с толкова добро състояние, колкото искате, започнете да практикувате добри кредитни навици сега, за да го подобрите време. Това включва плащане на сметките ви изцяло и навреме, намаляване на използването на вашия кредит и ограничаване на броя на заявления за нови заеми или кредитни линии в рамките на кратък прозорец.

Сравнете условията на заема

Вашият ипотечен лихвен процент е важен, но не е единственото съображение при избора на ипотека. Типът заем, който избирате, и продължителността на срока ви могат да окажат влияние върху сумата, която плащате с течение на времето.

Преди действително да кандидатствате за заема си, сравнете предимствата и недостатъците от избора на фиксиран лихвен процент или ипотека с променлива лихва. Трябва също така да решите дали искате 15-годишен срок или 30-годишен заем. Може да получите по-нисък лихвен процент с по-високи месечни вноски, когато изберете по-кратък срок на заема, или по-висок лихвен процент с по-ниски месечни вноски по заем с по-дълъг срок.

Пазарувайте с различни кредитори

След като решите кой тип ипотека работи най-добре за вашата ситуация, може да искате да сравните различни кредитори. Можете да кандидатствате за предварително одобрение при различни заемодатели, за да видите точно за какви условия и лихвени проценти можете да се класирате.

Не забравяйте да кандидатствате за предварително одобрение, като използвате една и съща информация и вид заем, за да направите честно сравнение между различните кредитори. Искате ли да видите за какво можете да се класирате днес? Започнете с някои от днешните най-добри ипотечни лихви.

Изводът

Въпреки днешния продължаващ недостиг на жилищна инвентаризация, данните започват да сигнализират за промяна — повече собственици планират да обявят домовете си за продажба през следващите няколко години. Ако искате да закупите жилище, сега е моментът да започнете финансовото си планиране. Отделете време, за да се уверите, че кредитът ви е в добро състояние, знаете вида на ипотеката, която търсите, и дори за какви проценти може да отговаряте. Когато намерите подходящия дом за вашия бюджет и нужди, ще бъдете в добра позиция да направите покупката си.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР