Инцидентът със самолет Су-25 е станал около 14.13 минути при

...
Инцидентът със самолет Су-25 е станал около 14.13 минути при
Коментари Харесай

Военният министър: Пилотът от разбилия се военен самолет е добре, рано е да се говори за причини

Инцидентът със аероплан Су-25 е станал към 14.13 минути при заход за кацане на регулярен полет. Пилотът, полковник Пейо Дончев е катапултирал сполучливо и това е най-правилното решение в такава една обстановка, сподели военният министър Димитър Стоянов на брифинг пред медиите от мястото на случая - авиобаза " Безмер ".

След катапултирането водачът е в положително здравословно положение, контактен е. Чувства се относително добре. Транспортиран е със аероплан Спартан във ВМА, където му се правят прегледи.

Полковник Дончев е един от опитните водачи в българските Военновъздушни сили, има над 750 часа нальот, сподели министърът.

Самолетът е изцяло опустошен. Паднал е преди самата пулса в региона на поделението.

Има назначена комисия от военна полиция със заповед на министъра на защитата. Военните прокурори също са на място на случая и проверяват обстановката.

" Която версия да бъде изказана в този миг, ще бъде нечиста сделка. Няма по какъв начин да се каже техническа причина или неточност на водача - прекомерно е рано. Комисията ще излезе с отчет и тогава ще има версия ", сподели министър Стоянов.

Щом е катапултирал сполучливо и е контактен, значи, че системите за катапулт са работили, добави още той и акцентира:

" Неизправен аероплан в авиацията не се позволява до полет. Това е предписание, което се съблюдава от безусловно всички. В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети досега, в който не се посочи каква е повода за зародилия случай ".

Няма подаден сигнал за отвод на авиационната техника. Пилотът е работил извънредно оправдано, откакто е жив, повтори още министърът.

 

 

 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР