Инцидентът с ракетите, попаднали на полска територия, при който загинаха

...
Инцидентът с ракетите, попаднали на полска територия, при който загинаха
Коментари Харесай

Полският посланик в София: Оставаме в бойна готовност, но не се готвим за война

Инцидентът с ракетите, попаднали на полска територия, при който починаха двама души, най-вероятно не се дължи на умишлена офанзива. Това мнение изрази посланикът на Полша в България Мачей Шимански по. Той удостовери, че сега се води следствие на терен, в което са включени полски и американски специалисти. Украйна е поискала да се включи в следствието, само че към момента няма решение от полска страна, сподели дипломатът.

Все още експертите работят. Най-вероятно двете ракети са пристигнали от Украйна в отговор на съветски офанзиви. Но сигурно никой не изстрелва против един хамбар скъпа ракета, разяснява дипломат Шимански. По думите му в Полша постоянно се чуват ракетни удари, които Русия нанася по обекти в Украйна. Ако няма съветски ракети във въздушното пространство на Украйна, тогава Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети, сподели още той. Според него Москва носи непряка отговорност за случилото се, тъй като нападна украинската страна.

Посланикът добави, че сега няма никакви доказателства, че трета страна в лицето на Русия има желание да нападне Полша . Въпреки че Полша публично не изиска задействането на член четвърти от контракта на НАТО, консултациите сред страните съюзнички към този момент се състояха, сподели още Шимански.

Полша постоянно е била напред с предложенията за наказания против Русия от страна на Европейски Съюз. Русия потвърждава, че такива наказания са нужни, счита посланикът. Според него реакцията на полските управляващи на случая с ракетите е била доста сдържана и премерена. Ние още първоначално казахме, че най-вероятно е неточност на украинската противовъздушна защита, акцентира дипломатът.

Полша въпреки всичко остава в нараснала бойна подготвеност . Противовъздушните системи са задействани, други ограничения също са нараснали, само че това не тормози поляците и не демонстрира, че Полша се приготвя за война, сподели Мачей Шимански.

От думите му стана ясно, че сега в Полша живеят близо два милиона и половина украински бежанци . Поне един милион от тях работят и са се присъединили сполучливо в живота в страната. Самите поляци изрично нямат опозиция против приемането на бежанци, добави дипломат Шимански.

Късно нощес министър председателят Матеуш Моравецки повтори, че падналата ракета е изолиран случай и не е целенасочена преднамерена офанзива против Полша, че съдружниците от НАТО са усилили патрулирането във въздушното пространство над страната, че самата Полша е повишила бойната подготвеност на някои от своите сили и че непрекъснато се следи въздушното пространство непосредственост до границата.

Президентът Анджей Дуда успокои поляците, призовавайки ги да не се поддават на подправени вести и операции, каквито съгласно него ще има през идващите дни. След извършени няколко съвета по сигурността, полското държавно управление разгласи, че ракетата, която се е взривила от украинската система за Противовъздушна отбрана е изолиран случай и това не може да се счита, че е случай, който ще се повтаря в бъдеще.

Местните хора са шокирани от случилото се. Разказват по какъв начин са чули прелитането и гърмежа на ракетата, която изкопала голям кратер. Полски и американски експерти проверяват този случай. Украйна изиска достъп до това следствие, само че не е ясно към този момент дали ще ѝ бъде даден подобен.

На място има ситуирани много полицейски сили. Има и полски и натовски следователи, които проверяват какво тъкмо се е случило. Пшеводув е единствено на 6 км от полско-украинската граница, а от другата страна е град Лвов, който непрекъснато е бомбардиран от страна на съветската войска от началото на войната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР