Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от

...
Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от
Коментари Харесай

Демерджиев за репортажа на Скай нюз: Разочарова ме подобна манипулация преди решението за Шенген

Инцидентът от 3 октомври на границата неотложно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с изрично умозаключение, че изстрелът не е създаден от българска територия и български граничен служител на реда. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в във връзка следствие на " Скай нюз ", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски юноша.

 Вижте фрагменти от офанзивата против български граничари, довела до видеото с ранен мигрант Виж още

" Този репортаж е в внезапно несъгласие с изразената позиция от господин Рюте, малко по-рано, че българската граница се минава евентуално против 50 евро и е доста забавно коя от двете тези е вярна ", съобщи Демерджиев.

Отхвърли обаче и двете тези като погрешни - нито българската граница се минава за 50 евро, нито " се стреля на месо ".

Разочарова ме сходна операция в навечерието на решението за Шенген, сподели Демерджиев.

 Демерджиев: Срещу експанзията на мигрантите, осакатяваща чиновници, ще има ответни ограничения Виж още

Показа и следствията, които групата мигранти от въпросното следствие, са предизвикали в опитите си да преминат незаконно границата - ранен служители на реда и потрошени стъкла.

" Оръжие не може да се употребява от българска към турска територия, това ясно е регламентирано сред двете страни. Оръжие се употребява, когато бъде атакуван наш патрул, на наша територия ", съобщи Демерджиев.

Допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединение към Шенген. Австрия има искания за метода, в който кардинално действа Шенген и че не би трябвало да бъде разширяван.

Нужна е европейска взаимност, в това число и от скептичните страни. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят персонално по какъв начин се охранява границата, сподели Демерджиев. В резултат австрийският дипломат е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били положителни.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички старания да убедим Нидерландия, само че в следствие господин Рюте излиза и афишира противоположното, сподели Демерджиев.

По думите му България е заложила промените в Плана за възобновяване и резистентност, където има ясно декларирани периоди.

Разслеедващият публицист и един от създателите на репортажа Мария Черешева съобщи пред че има извънредно доста сигнали за принуждение по границата ни. 

" Журналистическият екип работи по тематиката още преди този случай. Поводът беше, че има извънредно доста сигнали за принуждение по нашата граница. Същият консорциум е разгласил материали и за Хърватия, и за Гърция, и за Италия, и за Испания. Конкретният сигнал пристигна от работата на италианска колежка ", разяснява проверяващият публицист Мария Черешева, която е част от екипа, който е работил по проблема.

" На едно от видеата се вижда по какъв начин се отваря врата и няколко индивида отиват към Турция, те са били върнати. Свързахме се със самия пострадал, който се намира в Сирия, и с още един човек от групата, който е в европейска страна. Двамата не се познават. Те настояват, че са вървели 5-6 часа в България и по-късно са върнати назад на турска територия. Министерство на вътрешните работи твърди, че незабавно са били отблъснати, само че фрагментите демонстрират друго ", разяснява Черешева.

" Нашите данни за пукотевица идват от тези двама души, които са самостоятелни един от различен. Свързахме се с някогашен сътрудник на ФБР, който има организация за звуков разбор на доказателства в Съединени американски щати. Видеото беше изпратено, а звукът от изстрела - изолиран. анализът демонстрира, че той идва от разстояние до 30 метра, от огнестрелно оръжие и е ориентиран към снимащото устройство, което прави запис на оградата на българската граница. На видеото се вижда, че се хвърлят камъни от бежанците и те го признават ", сподели още проверяващият публицист.

" На моя материал партнират 8 медии и в него позицията на Министерство на вътрешните работи участва, уточни още тя и попита за какво у нас случаят на 3 октомври не е отразен по никакъв метод ". 

Случаят е от 3 октомври. Видеото е снимано от мигранти, които пробват да преминат нелегално границата. Впоследствие сирийците се свързват с турски публицисти.

Простреляният Абдулах твърди, че български служители на реда са стреляли по него. Българското министерство на вътрешните работи отхвърля и сподели фрагменти на атакуван граничен служител на реда и пункт на гранична полиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР