Инцидентът на Струма не е терористичен акт, няма и очевидци.

...
Инцидентът на Струма не е терористичен акт, няма и очевидци.
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Инцидентът на Струма не е терористичен акт, а човешка грешка

Инцидентът на " Струма " не е терористичен акт, няма и очевидци. Двама потърпевши са дали показания, които съответстват. Предстои да се разпитат още двама. Назначени са експертизи. Аутопсиите към този момент са подготвени. Всички потърпевши са починали от задушаване, а не от гърмеж. В дробовете им са открити сажди. Това разгласи на брифинг на прокуратурата Борислав Сарахов, шеф на Националното разследване.

" Назначени са разнообразни експертизи - пожарна, автотехническа и сложна. Те ще дадат отговор на въпроса за какво и по какъв начин се стигнало до съдбовния случай. Прокурори ще пътуват до Скопие, с цел да занесат молба да правна помощ и да вземат ДНК проби от родственици на околните, с цел да ги идентифицираме. След това ще може да се освободят телата ", добави Сарафов.

" На мястото на случая са открити 3 туби, които не са възпламенени. Това демонстрира, че огънят не е тръгнал от тях. Няма и терористичен акт. Тази тематика бе правилно и професионално изследвана от нас ", добави той.

Борислав Сарафов разгласи, че резултатите от инспекцията все още насочват към потвърждаване на версията за човешка неточност. В същото време е открито, че проблем с пътната маркировка фактически има и е изцяло допустимо това да е спомогнало да се стигне до тежкия случай.

" В медийното пространство се тиражират доста спекулации по отношение на случая на Автомагистрала " Струма ". По делото няма нито един свидетел, а в медиите към този момент има над 20 ", съобщи още Сарафов.

Тиражираната версия, че в рейсът е било транспортирано контрабандно гориво в туби, не е вярна.

" Мантинелата, която разделя автомагистралата от отбивката, е отнесена. Част от нея е открита под предните гуми. Между предните гуми и предната врата се намира резервоарът. От удара предната врата изхвърча. Всички се струпват на междинната врата, тъй като предната е в огън и няма по какъв начин да се мине. Задната врата се оказва затисната от мантинелата ", разкри следовател.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи, че основният прокурор Иван Гешев е разпоредил инспекция на сигнализацията и маркировката по първокласните пътища в цялата страна. Към инспекцията ще бъдат привлечени и непознати специалисти, както и представители на неправителствени организации. Ако бъдат събрани данни за осъществено закононарушение, те ще бъдат изпратени към способените органи. Ако бъдат открити нарушавания, ще бъдат изпратени към Министерски съвет за отстраняването им.

Сийка Милева описа също, че при разпита на един от оживелите, той е разказал, че са избавени 8, а не 7 души. В същото време на мястото на нещастието са открити 44 тела на починали. Затова проверяващите ревизират версията дали няма още един оживял и къде се намира той. Възможно е и някой от пасажерите в рейса да се е прекачил на територията на България в някой от другите рейсове от туристическата група и по тази причина пасажерите да са с един по-малко.

Оцелелите описват, че незабавно след удара са почнали интензивни пламъци в дясната част на рейса. Веднага са почнали опити да се отворят прозорците на транспортното средство. Предната врата сега на удара е изхвърчала.

Въпреки че това обаче, пасажерите не са могли да излязат оттова, тъй като в тази част на рейса към този момент е горял мощен пожар. Всички са се струпали към междинната врата, която обаче се оказва затисната от мантинелата на лявото платно.

Очаквайте детайлности.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР