Интервю: standartnews.comБорислав Гуцанов: Време е да спрем изтичането на милиардиБългария

...
Интервю: standartnews.comБорислав Гуцанов: Време е да спрем изтичането на милиардиБългария
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов, втори в листата на коалиция “БСП за България” в Трети МИР - Варна: България не е бедна, а е системно ограбвана и то със съдействието на властта

Интервю: standartnews.com

Борислав Гуцанов: Време е да спрем приключването на милиарди

България не е бедна, а редовно ограбвана със съдействието на властта. Всяка година милиарди левове изчезват безследно от бюджета на страната. Това са големи средства, с които стотици значими за страната планове могат да бъдат осъществени. Но не са.

Вредите, които ръководството на ГЕРБ нанесе единствено на Варна, възлизат на едно съвременно пристанище, втори мост, приключена от дълго време автомагистрала “Черно море ”, хиляди неосъществени работни места - все неща, които градът заслужава, само че не получава, с цел да действа разрастваща се морска столица.

За какво можеха да бъдат употребявани „ изчезналите “ пари? Какви са рационалните решения, които могат да бъдат взети незабавно след конституиране на новото Народно заседание?

За всичко това приказва в изявление за „ Стандарт “ водачът на социалистите във Варна и втори в листата на коалиция “БСП за България ” Борислав Гуцанов.

Къде са парите? Четете тук:

 
България не е бедна, а е редовно ограбвана и то със съдействието на властта 
       

         ВИЗИТКА: Роден на 17.6.1967 година във Варна. Завършил е паралелка с физика в Математическата гимназия в града, а по-късно и ВВМУ “Н. Й. Вапцаров ”, със компетентност “Корабоводене на гражданския флот ”. Възпитаник е и на Военна академия „ Г.С.Раковски “. Дълги години работи в корабния бизнес. Бил е общински консултант от Българска социалистическа партия, два мандата - ръководител на ОбС- Варна. Народен представител в 42-ото,  45-ото и 46-то Народно събрание. Председател на Българска социалистическа партия - Варна, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

- Г-н Гуцанов, за какво превърнахте въпроса “Къде са парите? ” в своя съществена тематика в тази акция? На провокацията ли залагате?

- Защото съм безапелационен, че точно това е точният въпрос в тази акция. Задавам го от името на всички нас - жителите, а управлявалата ни съвсем три цялостни мандата партия ГЕРБ дължи отговорите. Днес. Тук. И в този момент.

Преди 14 ноември, когато е последният ни късмет да реализираме управническа настройка, която да оттласне страната от дъното, което сме заорали, преди да сме досъсипали страната от избори и служебна власт. За каква провокация приказваме, когато по категоричен метод служебното държавно управление удостовери това, което ние от Българска социалистическа партия приказваме от години - България не е е бедна страна, а е редовно ограбвана.

Знаете, ние още преди няколко години обявихме, че всяка година през разнообразни корупционни схеми хазната губи повече от 10 милиарда. Служебното ръководство на президента удостовери напълно публично, в пленарната зала на българския парламент, че единствено през 2020 година държавното управление на ГЕРБ е раздало 7,8 млрд лв. на посочени, а не определени с търг или конкурс компании. Тази внушителна освен за България сума е изхарчена, а резултатът от това е повече от подозрителен. Ще дам единствено един образец: съвсем половин милиард лв. са платени (през две кухи държавни дружества) на нечие ДЗЗД за удълбочаване на канала ”море-езеро ” във Варна. Удълбочаване, което абсолютно е належащо, само че по този план то е невероятно да се случи, тъй като Аспаруховият мост ще падне. Питам кой ще поеме отговорност за тези пари, против които сега някаква дълбачка дълбае и изхвърля тоновете пясък по този начин, че най-вече след три-четири години те още веднъж ще са се върнали на пътя на корабите и ще са го затлачили. Което значи ново прокопаване. Това се трансформира в „ перпетум мобиле “ за крадене на пари.

- Гневен ли сте?

- Да. Защото този случай не е изключение, а предписание в ръководството на ГЕРБ, и месеци наред го приказваме - с числа и съответни образци, само че действителни дейности по търсене на отговорност аз персонално не виждам.

И с това си изяснявам обстоятелството, че с години страната ни е считана за най-бедната в Европа, а тя в действителност е редовно ограбвана от личните си управници. Това е повода да запитвам - и на национално, и на районно равнище - къде са парите, тъй като те са на всички нас, българските жители. Няма кой да ме убеди, че във Варна всичко е наред, в случай, че в последните 7-8 години бюджетът от 200 млн лева прескочи половин милиард, а най-голямата смяна във визията на града е платеният от държавното управление на “Борисов 3 ” на скандално високата цена от съвсем 50 млн. лева на километър бул. “Левски ”.

Няма нова библиотека, няма ги обещаните буферни паркинги, нито ремонтираните квартални улици и тротоари. В същото време златното сдружение на Общината - “Пазари ” ЕАД е на път да ликвидира всички учебници по стопанска система, откакто съумя да потъне с съвсем 200 000 лева от отдаване на търговски обекти чартърен.

Всеки месец администрацията на града излива милиони левове (пари от налозите на варненци), с цел да поддържа в будна кома градския превоз. За похлупак разходът се написа и натрупа на “Градски превоз ” ЕАД, а приходите от билети влизат в дружество, следено еднолично от кмета. Към всичко това бих добавил въпросителните към синята зона. Тя повече наподобява на черна дупка – в нея, по груби сметки, влизат минимум 15 млн. лв. годишно, само че никой не знае къде отиват те. Кметът е споделил обществено, че с парите от платеното паркиране ще се вършат тротоари. С толкоз пари Варна трябваше да е с напълно актуализирана тротоарна настилка със златни влакна. Това явно не е по този начин. Тогава остава кметът и ръководителят на Общинския съвет да кажа къде са парите.

- Добрата вест от всичко, което казахте до тук, е, че пари очевидно има - и в града, и в страната, и са ни нужни единствено съзнателни политици, които да ги ръководят отговорно. Така ли?

- Категорично. Звучи и мъчно - след толкоз години безобразия, и елементарно, тъй като единствено след броени дни са изборите и българите могат да създадат избора си, съдейки по печалното завещание и по свършената работа и държанието на политиците в тези няколко много напрегнати месеца на 45 и 46-то национално заседание.

- Казано е “по делата ще ги познаете ”. Делата ли са козът на “БСП за България ” за вота на 14 ноември?

- Мисля, че и най-яростните ни съперници не могат да отрекат, че точно “БСП за България ” е политическата мощ, която изнесе открит урок по държавническо държание и в двата къси Народното събрание - 45 и 46-ия, и не излъгахме хората, които ни поддържаха.

Не се поддадохме на провокациите да назовават Българска социалистическа партия партия на статуквото, в случай, че в последните години документирано сме били единствената твърда и непоколебима съпротива на ГЕРБ. Не се изкушихме от дивия популизъм, който завладя част от новите политически формирования, които се родиха и сглобиха преди изборите през април.

Не е в положение да ни разклати и спорната “дясно-лява ” реторика на най-прясно появилата се политическа групировка, която ще дебютира на политическата сцена на 14 ноември. Защото Българска социалистическа партия е партия на 130 години, стъпила на три века, и главният принцип, на който подчиняваме държанието си, е да бъдем правилни към българските жители. Ние обещахме индексиране на пенсиите на всички 2 085 000 възрастни хора и не ги подведохме. Преборихме се за всяка прослужена година начислението да е 1,35 вместо 1,2, което носи по-голяма правдивост за хората.

Е, нашето гледище беше по-високите пенсии да бъдат в действие още от 1 октомври. Така, дружно с постигнатите добавки от 120 лева, възрастните ни родители щяха да посрещнат по-спокойни тези тежки времена на здравна и икономическа рецесия. Но министър Асен Василев, който в този момент е главен мотор и лице на най-новата партия, претендент за властта, отхвърли. При съществуването на пари в страната, той отсрочи индексацията за края на годината, макар че олиото стана 4 лв., а хлябът - 2 лева, още преди да е настъпила зимата.

- Тази акция съответства и с нелека енергийна рецесия. Тя непредвидена ли беше?

- Още през 2013 година, когато Българска социалистическа партия направи референдум за АЕЦ „ Белене “, беше ясно, че рано или късно България ще има потребност от тези енергийни мощности. Тогава 800 000 българи поддържаха настояването ни за стартирането на новите реактори и те се оказаха по-прозорливи от ръководещите, поради които в този момент сме в тази обстановка. Защото ние имаме два нови реактора, които са подготвени и единствено чакат да бъдат свързани, с цел да проработят, а други европейски страни чакат с години за такива уреди. А енергийната рецесия, през която прекосяваме сега, е предупредителна лампа, която не трябва да покрием с нещо, с цел да не нервира сетивата ни. Напротив. Сега е моментът да приключим с опитите по тази тематика и да върнем страната ни там, където и е мястото - след страните с обезпечена енергийна сигурност и баланс.

- Българска социалистическа партия се разгласи за основаването на фонд „ Енергийна сигурност “. Как ще се събират и по какъв начин ще се разпределят средствата от него?

- Идеята е в този фонд да се събират средствата от свръхпечалбите на производителите и търговците на електрическа енергия, а с тях да се обезпечава общественият пакет от ограничения, които предлагаме. А точно – възнаграждение от страната на първите 200 квтч електрическа енергия на семействата. Предвиждаме да бъдат понижени Данък добавена стойност и акцизът на енергоносителите, да бъдат понижени налозите върху храните от дребната потребителска кошница. Най-важната избавителна мярка обаче е да се довърши АЕЦ „ Белене “ и България да получи по-голяма енергийна самостоятелност.

- Това ли ще е главният приоритет за групата на “БСП за България ” в идващия парламент?

- Това ще е един от главните цели. Аз персонално ще работя съществено по още няколко тематики, които са свързани с Варна и аз съм ги поел като персонални задължения към моите съграждани.

Една от тях беше предизвикана, за жалост, от злополучния случай с кораба „ Вера Су “, който ни сподели какъв брой пробойни има в корпуса на ръководството на страната. „ Вера Су “ е жестоката илюстрация на един 12-годишен политически опит – една аварирала страна, безпомощни институции, кадрова отпадналост и най-после унищожителна (еко)катастрофа. Не мисля, че българският народ може да понесе повече. Едно от първите неща, които ще направя в идващото Народно заседание, е да желая нужните законодателни промени, които да разрешат възраждането на морското избавяне, сформирането на избавителен флот и асортимент и образование на съответни фрагменти.

И на 50 години един път да има риск от сходен случай в наши териториални води, ние сме длъжни да реагираме бързо, съответно и сполучливо да осъществяваме интервенция на първо място за избавяне на човешкия живот, по-късно за попречване на екокатастрофа и на финала – на кораба и неговия товар. Толкова доста пропуски и недомислици на едно място като в обстановката с „ Вера Су “, аз като човек, обвързван с морето, не съм виждал и, с цел да не се повтори, ще направя всичко належащо България да има съвременно  морско избавяне.

- Вие повдигнахте в пленарната зала на 46-тото Народно заседание въпроса с удълбочаването на канала “море-езеро ” и дадените 435 млн. лв. без търг и конкурс за него. До какъв брой този план е форсмажорен, че да постанова незабавно финансиране по схемата „ ин хаус “?

- Никой не спори, че удълбочаването на плавателния канал е належащо. Друг е въпросът това ли е методът? Министър Тодоров по този начин и не отговори на въпроса ми какво наложи да се приложи „ ин хаус “ процедура и да се трансферират едни пари от кухата държавна компания “Транспортно строителство и възобновяване “, през две други компании, до съветската „ Гидрострой “, която с помощта на българските милиони от две дълбачки в трагично положение към този момент има цялостен драгажен флот. А можеше единствено с ¼ от тези пари България да си сътвори държавен драгажен флот, да си извърши прокопаването по всички правила и да поддържа плавателните канали в цялата страна. И отново щяха да бъдат спестени към 50% от тези пари. Питам, това непросветеност ли е, кражба или обир?

Това, което стана ясно, е, че министърът не знае или не споделя по какъв начин по този начин го прескочиха като ръководител на УС на ДППИ по време на сключване на контракта. Не е наясно или прикри истината за особеностите на подводния релеф на канала? На мен не ми лиши доста време да направя изследване и да изнеса пред народните представители няколко безспорни обстоятелството, които водят до един единствен извод - в случай че бъде прокопан каналът до 14,5 м., както е заложено в плана, Аспарухов мост ще падне, в случай че не бъде укрепен навреме, тъй като неговата берма, т.е. основа, е до 13,20 м. А това са спомагателни средства, които никой не е планувал. Същото е и за най-голямото и най-важно пристанище - “Варна – запад ”, което е проектирано и издигнато за кораби с прегазване 12 метра. Т.е., в случай че в този момент се прокопае на 14 метра, кейовата стена ще падне.

Другото, което изнесох като обстоятелства пред сътрудниците и за което също не стана ясно дали министър Тодоров знае, е, че има две незаобиколими скали на пътя на драгажната техника, които не са били разрушени даже при първичното изкопаване на канала – едната е след Аспарухов мост, на 13 метра, и втората - при Страшимирово, на 12 м. Те би трябвало да бъдат отстранени, с цел да се реализира дълбочината, за която България заплаща 435 млн. лв.. Това може да стане, само че с друга техника и с други пари.

Министър Тодоров по този начин и не отговори на въпроса тези 65% към този момент изкопана маса, в случай че са толкоз изобщо, за какво се депонират вътре в езерото, а не се изхвърлят след 12-милната зона в намерено море, както би трябвало да бъде. Ясно е, че по този начин се икономисват доста пари на изпълнителите, само че изкопаната маса се връща назад в канала, подчинявайки се на законите на физиката.

Не разбрахме и дали някой следи за химическия състав на тази драгирана маса и не е ли тя рискова, поради обстоятелството, че в близост има доста химически фабрики. Питам се дали половин милиард лв. са задоволително огромна сума, с цел да заинтересува българската прокуратура.

Аз персонално не отхвърлям нуждата от удълбочаване на плавателния канал. Но и този план не прави изключение от обичая на ГЕРБ да впряга каруцата пред коня, стига да е натоварена с пари и ползи.

- Какво имате поради?

- Имам поради това, че преди да се изсипват в морето милиони, първо трябваше да се влага в преместването на товарните действия от “Варна–изток ” на новия интермодален терминал под кв. „ Максуда “, за който към този момент са дадени 9 млн. лв. за планиране. И тогава да приказваме за догонване на Констанца. Докато ГЕРБ 12 години се чудиха дали и къде да местят “Варна-изток ”, румънската страна влага милиони в най-големия ни съперник в Черно море и сега в порт „ Констанца “ директно и индиректно има разкрити 175 000 работни места и се обработват милиони тонове товари, а ние уволняваме докери и пристанищни служащи.

- Вече са факт първите стъпки с разчистването на част от територията на “Варна–изток ” и усвояването им като територия за отдих и занимания.

- Тя, първата стъпка, е направена, само че в неверната посока. Това, което трябваше да се случи на територията на някогашните товарни кейови места, не е скара-бира и лунапарк с автомивка и паркинг. Замисълът ни, който подписах предлагането до Общинския съвет през 2008 като ръководител, т.е. преди ерата „ ГЕРБ “, беше да се разгласи интернационален конкурс за планиране на тази зона с няколко наложителни детайла – мореден аквариум, многофункционална зала, прелъстителен за богатите туристи яхтен порт, места за отдих и занимания, които обаче да не миришат на кебапчета, и съвременен пасажерски терминал. Смисълът, който вложих в това препоръчани, беше да се развият по едно и също време две промишлености – морската и туристическата. И двете с висока добавена стойност. Между другото, това решение на Общински съвет – Варна за състезанието, все още към момента е настоящо – то не е анулирано, само че не е и изпълнено и аз доста се надявам, че локалната власт най-накрая ще стартира да извършва законите и да работи за просперитета на града, а не - за шуробаджанашките ползи на изтъкнат евродепутат, чиято мрежа от родственици и бизнес-партньори е покрила до задушаване целия град и прилежащите общини.

- Колко огромни са вредите, които съгласно Вас ръководството на ГЕРБ е нанесло на Варна и региона?

- Колкото едно пристанище, една автомагистрала „ Черно море “, един втори мост, хиляди неосъществени работни места, стотици потънали милиони, нечисто езеро и морска столица, която наподобява повече на изоставена провинция. Това е горчивата равносметка за 12-те години, в които ГЕРБ се упражнява да ръководи, бих споделил – съдбовно за морската промишленост и морските градове. Борисов по този начин и не съумя да излезе от Банкя и да проумее нещо, което Ърнест Хемингуей е споделил преди тъкмо 70 години: „ Всичко, което е надалеч от морето, е провинция “. Много се надявам на тези избори хората да видят ясно, че е време да се постави точка на източването на страната с по 10 милиарда годишно и да повярват, че тези пари могат да бъдат вложени за тях в планове, които бързо ше стартират да носят облага за всеки един от тях. Ние от Българска социалистическа партия считаме да дадем ясни отговори на въпроса: Къде са парите? И всеки, дръзнал да дерибейства на гърба на народа, да получи своето заслужено наказване

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР