Интервю със Салман Рушди ще бъде излъчено на 17 ноември

...
Интервю със Салман Рушди ще бъде излъчено на 17 ноември
Коментари Харесай

Панорама ще излъчи интервю със Салман Рушди тази вечер

Интервю със Салман Рушди ще бъде излъчено на 17 ноември в предаването " Панорама " на Българска национална телевизия 1, което стартира в 21 часа, заяви пресцентърът на националната телевизия. Разговорът на водещия Бойко Василев със световноизвестния публицист ще е на запис, изработен онлайн директно преди ефира.

Заради романа си от 1988 година " Сатанински строфи ", разбунил духовете в ислямския свят, той има издадена смъртна присъда от иранския аятолах Хомейни. Оттогава живее с защита и в конспиративност.

Въпреки ограниченията за сигурност на 12 август 2022 година преди литературна среща в щата Ню Йорк против Рушди беше осъществено нападение. Нападателят го рани с нож и писателят изгуби зрението на едното си око.

През октомври Салман Рушди беше почетен с Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите по време на Франкфуртския панаир на книгата.

На 14 ноември получи и първата по рода си Награда за повсеместен принос на центъра " Вацлав Хавел " в Манхатън, Ню Йорк. Малцина от 100-те присъстващи са били авансово известени за наличието на Рушди, чието местоположение се държи в загадка след покушението. " Извинявам се, че съм загадъчен посетител. Изобщо не желая да съм загадъчен, само че това прави живота ми малко по-прост ", декларирал писателят, представен от Българска телеграфна агенция.

Много от книгите на Рушди са преведени на български. Наскоро излезе знаковият му разказ Midnight`s Children, само че в нов превод и със заглавието " Родените в среднощ ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР