Интервю с политолога Йохана Даймел - член на Управителния съвет

...
Интервю с политолога Йохана Даймел - член на Управителния съвет
Коментари Харесай

Други явно са дърпали конците. ИТН само изпълни ``мисията`` -

Интервю с политолога Йохана Даймел - член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и самостоятелен политически анализатор по тематики, свързани с югоизточноевропейските страни.

Защо тъкмо в този момент, когато страната се бори с няколко рецесии по едно и също време, се стига до този избор на съмнение? Какво по-точно се случи в този момент?

Йохана Даймел: Първо да кажа, че Слави Трифонов и партията му “Има подобен народ “ (ИТН) хубавичко сбъркаха, тъй като ми е мъчно да си показва, че след целия този политически фарс Трифонов и хората му ще влязат още веднъж в Народното събрание след едни нови избори. Допускам, че други хора са дърпали конците, а Има Такъв Народ просто са изпълнили " задачата " - а точно да съборят едно държавно управление, което потегли против мафиотските структури в страната и стоеше решително на проевропейски позиции.

Слави Трифонов, който оправда политическата си кариера точно с митингите против държавното управление на Борисов, в този момент сподели на всички същинското си лице на суетлив шоумен-популист, който употребява медийната си известност, с цел да влезе в политиката, като остави след себе си доста строшен порцелан. За страдание, в България непрекъснато следим този феномен – на сцената се появява някакъв избавител, който за известно време има въздействие върху политическия живот в страната. Всеки път това е водело до нова голяма загуба на доверие в политиката и политическите институции и до завъртане с нова мощ на дяволския кръговрат на популизма.

Тревожно е, че българите, чиято страна, като членка на Европейски Съюз от 2007 година, би трябвало да споделя общите полезности като независимост, господство на закона и народна власт, в най–малка степен свързва този европейски ценностен модел таман с Европейски Съюз, както демонстрират общоевропейски изследвания. Твърде доста българи считат, че войната на Русия против Украйна не заплашва Европейски Съюз, и че той не се нуждае от обща външна политика и политика по сигурността. При сходно публично мнение, стигнало до такава степен с помощта на съветската агитация, както и на медийната обстановка в България, обществото въобще не схваща какъв брой значимо за общата европейска сигурност е да бъде вдигнато ветото против Северна Македония. Въпроси за националната еднаквост и нейното историческо пояснение нямат място в предприсъединителния развой. Въпроси, свързани с човешките права и тези на малцинствата са част от общото законодателство на Европейски Съюз, което е изискване за участие в Общността и обвързване на всеки претендент е да го извършва.

Освен това тук става въпрос и за общоевропейската взаимност и отговорността на България като членка на Европейски Съюз и НАТО. Правителството на Кирил Петков взе верните решения и се причисли към глобите против Русия, да вземем за пример. Във времена на големи геополитически тествания, в това число свързани със сигурността, които бяха подбудени от войната на Русия против Украйна и против целия европейски и западен либерално-демократичен модел, България затвори европейските и трансатлантически редици. А това по никакъв начин не се хареса на избрани кръгове вътре в България, както и в Кремъл.

След като Има Такъв Народ изтегли своите министри от кабинета, на процедура се стигна до сформиране на ново болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ в Народното събрание. Какво мислите за него?

Йохана Даймел: Целият спектакъл в Народното събрание, когато новото болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ сподели визитната си картичка, като провали постоянното съвещание заради липса на кворум, към този момент демонстрира какво може да чака България... Депутатите от Има Такъв Народ, които не минаха под непознато знаме, разполагат с надалеч по-малък политически опит от сътрудниците си от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Ветото на България против Северна Македония си е същински шпагат. С това несъгласие, въведено от Бойко Борисов, началото на договарянията за банкет в Европейски Съюз на Скопие е блокиран от години. Опитите на някои европейски страни да оказват помощ за повдигането на това несъгласие, обвързвано с исторически въпроси, от ден на ден преобръщаха настроенията в България против Европейски Съюз. Точно по класическия пример и благодарение на обиграна медийна агитация въпроси на националната еднаквост послужиха отлично за похищение на вниманието от вътрешнополитически рецесии и корупция. Наранената национална горделивост стана мобилизираща мощ за радикални партии – да вземем за пример „ Възраждане “.

А не щеш ли в този момент същият този Бойко Борисов разгласи, че ГЕРБ щели да поддържат в Народното събрание повдигането на ветото за договарянията със Северна Македония. Една от аргументите за тази неочаквана смяна на позицията вероятно е фактът, че в случай че се стигне до предварителни избори, таман проруската партия „ Възраждане “ може да се окаже със засилени позиции. А Борисов очевидно не желае напълно да се скара със своето европейско партийно семейство – ЕНП, нито пък да бъде подложен паралелно до Виктор Орбан, прочул се с деструктивното си държание.

Та нали става дума и за доста пари от Европейски Съюз, които следва да бъдат отпуснати и разпределени всред доближените на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Затова се притеснявам, че гарантирането на болшинство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ по доста от решенията евентуално ще става посредством корупция и пазаруване на постове. А решаващата в този момент фаза за новото попълване на местата във Висш съдебен съвет също не предвещава за тях нищо положително.

В взаимозависимост от резултата от вота на съмнение - защо би трябвало да се готви България?

Йохана Даймел: Във всеки случай за връщане обратно: Ако вотът на съмнение е сполучлив, както в играта „ Монополи “, България ще се върне обратно до „ старт “ - назад към олигархичния модел на Бойко Борисов, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Сега обаче в играта взе участие и нов състезател – проруската партия „ Възраждане “. С нея България върви към едно антиевропейско бъдеще, а Москва ще потрива предостатъчно ръце, тъй като ще може да уголемява своите мрежи и действия в България, Северна Македония и Сърбия. Такава държавна структура ще бъде неприятна вест за европейската взаимност с Украйна, и най-много във военно отношение. Тоест, ще има връщане назад към статуквото. Но също и Гешев ще може да си отдъхне малко…



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР