Интервю с кмета на град Казанлък Галина Стоянова Г-жо Стоянова,

...
Интервю с кмета на град Казанлък Галина Стоянова Г-жо Стоянова,
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък: През 2018 г. искаме да представим града по най-добрия начин

Интервю с кмета на град Казанлък Галина Стоянова
Г-жо Стоянова, организирате тридневен народен музикален фестивал, отдаден на композитора Петко Стайнов. Кои от събитията в него са най-очаквани от културната общност на града?
Хоровият фестивал е един от най-очакваните, тъй като и тази година ще вземат участие хорове от цялата страна, в това число от Гърция, от град Дидимотико. Ще се изяви църковният хор на катедралния храм в Дидимотико. Разбира се, съгражданите чакат осъществяванията на хор " Петко Стайнов " и казанлъшките хорове, които се подготвили нова продукция. Съботният ден напълно ще бъде отдаден на музикалните творби. Казанлъчани са постоянно ревностни, малко шовинисти, само че ще се радват и на концертната стратегия, която е готова от гостуващите хорове.
Получихте премия в категорията " Най-много вложения в туристическата инфраструктура през 2017 година " на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с какво я заслужихте?
Оценката за нас е много значима, защото в туристическа инфраструктура в Казанлък влагаме към този момент шест години. Мога да кажа, че най-важното изпитание беше основаването на Музея на розата, който е освен национална горделивост, само че и единственият в света музей, отдаден на розата. Разбира се, ние го изпълнихме с държавно финансиране, само че Музеят на фотографията, който също е единствен в България, направихме със личен запас. Предоставихме лични пространства и той към този момент една година работи. Набира извънредно огромна мощ освен като музей на артефактите, на свързани с историята на фотографията материали, само че и като изложбена зала и изложба. Вече задоволително съществени имена направиха своите изложения и презентации в Музея на фотографията. Освен това средствата, които влагаме в туристическата инфраструктура в Долината на тракийските царе, са доста обилни. Последната година реконструирахме и консервирахме две доста красиви гробници в Долината - Хелвеция и Грифони, с нова приемна постройка за всички гробници в Долината, с което завършихме един комплекс от пет гробници дружно с Голяма Косматка, които са в доста добър тип и отбор за визити от туристите. Така, че тези старания, които вършим със личен и с външен запас, с европейско финансиране - както направихме гробниците, са задоволително значими за туристическия поток. Ние оценяваме високо премията и и считаме, че тя е безусловно заслужена.
Какъв е общият размер на вложенията в туризма?
Близо 5 милиона лв. е общото влагане в туристическа инфраструктура през последната година и половина.
Какви най-сериозни провокации предстоят пред Вас като кмет?
Едно от тях е европейското председателство. Имаме два плана, с които ще участваме, с цел да посрещнем гостите, които наложително ще посетят Казанлък и нашите обекти. Това е нашата огромна задача за 2018 година - да представим Долината по най-хубавия метод. Освен това, 2018-а година е юбилейна за нашия празник - 115 години от фестивала на розата и 50 години от избора на Царица " Роза " в Казанлък, 100 години от началото на лютиерството в нашия град, 140 години от Освобождението на Казанлък и на България, домакини сме на честването на 3-ти март. Предстоят ни задоволително огромни юбилейни събития, за които ще се погрижим да показват уместно България, Казанлък и нашата Долина.
Важните проблеми на общината, които са към този момент зад тила Ви?
Те са свързани на първо място с реорганизация на инфраструктура. През тази година започнахме осъществяването на един доста огромен план за реорганизация на един от нашите жилищни квартали. Инвестицията е на стойност 5 млн. лева с улици, осветяване, междублокови пространства, видеонаблюдение. Имаме и още един огромен план, който е в ход - на стойност 9 млн. лева за просветителна инфраструктура. Това са пет учебни заведения в нашите обитаеми места и три детски градини в града, които ще придобият напълно нов образ. Финансирането за двата плана е обезпечено със средства по Оперативна стратегия " Региони в напредък ".
Кои са достиженията в ръководството, които никой не може да Ви оспори?
О, дано това да преценяват жителите на Казанлък! Считам, че един от триумфите през тази година е основаването на Техническия лицей - филиал на Техническия университет в София, и превръщането на Казанлък в научен град. Считам, че това е един неоспорим триумф. Това дава на града ни големи благоприятни условия в развиването му и задържането на младежите, както и основаването на качествени фрагменти за нашата промишленост, която се развива извънредно добре в областта на машиностроенето и хидравликата. Считам, че това е достижение, което занапред нашите съграждани ще правят оценка високо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР