Интервю с Иво Игнатов – Кени, създателят на Театър Хенд

...
Интервю с Иво Игнатов – Кени, създателят на Театър Хенд
Коментари Харесай

Иво Игнатов за клоунадата на Паоло Нани: Милиони комплименти, рядък случай на толкова категоричен и ясен театрален език

Интервю с Иво Игнатов – Кени, основателят на Театър " Хенд " в предаването " " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус ",  за гостуването на Паоло Нани, един от най-великите клоуни в света в Пловдив и една персонална оценка за неговите клоунади.

Паоло Нани за повторно ще посети Пловдив, нали по този начин? И ще бъде организиран уъркшоп с него?

Да, тази година е малко по-широко неговото присъединяване на сцена. Миналата година имаше едно зрелище, по този начин да се каже доста персонално, тъй като беше в нашата зала за към 80 индивида. Нашата зала е дребна. Тази година даваме опция на хората да го видят на огромна сцена, същото зрелище “Писмото ", играе се два пъти - веднъж в София на 8 септември, в рамките на Sofia Summer Fest, веднъж на 9 септември на “Есенния салон на изкуствата ", подкрепят от Община Пловдив и от Национален фонд “Култура ". Този уъркшоп е единствено за експерти, които се интересуват от импровизация и клоунада. Самият Паоло Нани е доста подробен, доста чисто работи, съвсем без думи е представлението, само че не е правено по този начин, че да излезе като пантомима. По-скоро всичко е толкоз ясно, че няма потребност от кой знае какъв брой думи, другояче той приказва 4-5 езика. Аз самият съм смешник от началото на кариерата си и рядко виждам човек, който работи толкоз чисто. Да не приказваме за това, че той е цялостен с хрумвания, с хрумки, има ужасно възприятие за комизъм. Това са главните неща, които употребяват участниците в уъркшопа. Уъркшопът е тридневен, на цялостни обороти  започва от 10 часа и свършва в 19 ч. вечерта.

Всъщност, те ще се учат от него, по този начин ли?

Ами да, той им преподава доста забавни техники, вършат разнообразни странни, шантави извършения. Идеята е, човек, който не се е занимавал с театрална клоунада да види какво съставлява и по какъв начин да употребява този жанр. Много друго от цирковата клоунада и друго, от актьорско майсторство за трагичен спектакъл. Аз съм го гледал, не съм взел участие в уърк шопа предходната година, само че виждам редовно методът по който работи. И за мен това е една нова школа. Понеже в нашата академия рядко се среща такова нещо, по-скоро при кукловодите, те учат мимия, тъй като аз съм кукловод, учим клоунада. В момента, до колкото знам Георги Спасов преподава клоунада сега, само че нямат опция да видят различен тип клоунада, с изключение на тази, която е много опорочена, не приказвам за цирковата, цирковата си е различен тип, а за тази, която ни се сервира по детски рождени дни. Грубо ще се изразя, само че много на ниска цена схващане за клоунада. Този човек вкарва един нов пароноичен смисъл в това нещо.

Това си е друга школа.

Това е най-лаконичният и най-критичният тип комедия, тъкмо поради това, че съвсем не употребява дума, той е доста явен и безапелационен. Това е огромната изгода, един професионален артист постоянно може да надгражда себе си. За мен беше малко необичайно, че единствено младежи се записаха, нито един възрастен. Сякаш в България, когато човек приключи НАТФИЗ споделя “о, аз към този момент съм професионален артист и нямам потребност от нищо повече ". А пък човек би трябвало непрекъснато да надгражда опциите си и това е една прелестна опция. Слава Богу, курсът е цялостен, има доста искащи, дори върнахме няколко кандидатури, по-скоро той, тъй като той взема решение кой да взе участие. И нещата вървят.

Лично той?

Да, с наша помощ и персонално. Ние гледаме изискванията му да са спазени, да са професионални артисти, да имат предпочитание, да им е забавно, да са пробвали такова нещо.

Ще бъде забавно за хората, които вземат участие. А от предходната година имате ли мнения, от тези, които са се записали и са били на уъркшопа?

О, да, несъмнено, несъмнено, всички са пъклен удовлетворени и са щастливи от това, което се случи с Паоло. И освен това, има даже и развиване на това нещо. Предполагам, че са повече, само че аз знам за три спектакъла, основани незабавно след Уъркшопа, като два от тях са клоунадни, хората са се впуснали доста съществено да импровизират, към този момент има, както ви споделих, няколко спектакъла като резултат, двата са моноспектакли. За мен е просто гаранция, че от тези неща има изгода. Ето, вижте какво се случи след тези три дни.

Наистина, доста добре. Благодаря ви, следващата година смятате ли още веднъж да го поканите?

В взаимозависимост от това дали ще помогне Национален фонд “Култура ", общината. Ще забележим по какъв начин ще се развият нещата. Паоло е малко прочут в България, само че човек, който го е видял на сцена, ще запомни това име вечно. Аз мога милиони похвали да направя, тъй като това е един от редките случаи да видиш толкоз безапелационен и явен сценичен език.

Между другото, театралният комедиант Паоло Нани към този момент дойде в България. Първата спирка от гостуването му е, несъмнено, град Пловдив, където към този момент стартира предстоящият от артистичните среди Уъркшоп по клоунада и импровизации. Броени дни остават до неговия моноспектакъл “Писмото ". Комедията ще се игае на 8 септември на Sofia Summer Fest и на 9 септември в лятно кино “Орфей " в Пловдив от 20-30 ч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР