Интервю с доц. Златогор Минчев от Институт по информационни и

...
Интервю с доц. Златогор Минчев от Институт по информационни и
Коментари Харесай

Доц. Златогор Минчев: Най-добре е да плащаме онлайн само чрез виртуална карта

Интервю с доцент Златогор Минчев от Институт по осведомителни и телекомуникационни технологии към БАН в дневния информативен блок " Добър ден, България " на  Радио " Фокус "

Първо да ви попитам, пазарувате ли онлайн? 

Да, всички към този момент пазарим онлайн като резултат от пандемията. Така се трансформираха малко навиците на потребителите в ХХІ век.  

Така е, само че предходните години много постоянно ни предупреждаваха за хакерски офанзиви по това време на деня, на " Черния петък “. Има ли такава заплаха тази година?  

Тази заплаха единствено може да ескалира, тъй като както споделих, с помощта на пандемията се усили броят на пазаруванията по интернет, поръчванията и доставките. И точно към " Черния петък “ тематиката се разраства, по тази причина тъй като просто към този момент се търсят доста различни способи за изкарване на пари в интернет от недотам задоволително доброжелателни търговци и хакерски групи. 

Да, по този начин е. А защо да внимаваме при извършването на покупки ни онлайн? Дайте ни препоръки. 

О, едно от нещата, които би трябвало да кажем, е, че в обществени мрежи най-много се появяват голям брой такива фишинг реклами, които целят да ни насочат към недотам добросъвестни търговци, предлагащи доста ниски цени. Най-вече това са СКАМ уеб сайтове, които целят просто да ви откраднат паричките при извършване на покупки, за което част от системите имат отбрана – просто не позволяват банките да се купува от тези търговци на територията на Европейския съюз, а другото е просто да ви откраднат акредитивите и да пазарят с вашата кредитна карта онлайн. Опитвайте се да ползвате PayPal услуги, макар че това не на всички места е допустимо. И не на последно място, би трябвало да сме наясно, че интернет извършването на покупки би трябвало да резервира и качеството, защото една огромна част от стоките, които се оферират, не са с това качество, което ни се желае на нас, за цените, които оферират.  

A в действителност безвредно ли ни е заплащането онлайн? Как в действителност да предпазим своите пари в картата? 

Най-добре да употребяваме виртуална карта. Така вътре в нея има единствено парите, които сме възнамерявали да изхарчим. Разбира се, не всички интернет търговци оферират такава алтернатива. Другото, което е хубаво да употребяваме, е PayPal решение, което разрешава връщане на заплащането. И по принцип не е добра концепция да въвеждате напълно данните, в случай че това не е регламентиран търговец от огромните вериги като Amazon или AliExpress. Въпреки че отново ще кажа, че там е добре да ползвате виртуално заплащане чрез PayPal да вземем за пример, с цел да може, в случай че нещо не ви хареса, да си върнете парите. Няма 100-процентова сигурност. 

Kак да разберем, че сме станали жертва на хакерска офанзива? 

О, част от офанзивите са отсрочени във времето и това не може да стане по този начин, с помощта на нашата зоркост, тъй като те могат да ни откраднат акредитивите и след време да извършат заплащане с нашата карта. И тук е хубаво да употребяваме другото – предпазен браузер, за процеса на заплащане. Онези от потребителите, които имат конфигурирана цялостна услуга за интернет банкиране както на мобилния телефон, по този начин и на компютъра, имат такава опция. Тя обаче малко или доста забавя процеса на самото заплащане. Но във времето мъчно може да се разбере в самото начало дали е осъществено някакво посягане върху нашите акредитиви и по тази причина би трябвало да сме бдителни и преди да правим заплащането, да правим изследване за търговеца, някакви мнения за него и най-много да внимаваме с цените. Защото на " Черния петък “ това му е един от проблемите – че цените от време на време са мощно понижени и това постоянно не е с доброжелателна цел. Могат просто да целят да компрометират и нашия компютър, с цел да го употребяват примерно за DDoS атака в по-широк размер.   

Добре, а към кого да се обърнем, към кого да подадем сигнал, в случай че видим, че сме подложени на хакерска офанзива?  

Когато касае самостоятелни консуматори, е комплицирана задача. По отношение на нашето споразумяване на нещата в Република България, има един портал - https://www.cybercrime.bg/, който едно време се стопанисваше от ГДБОП и мисля, че още. Както и Министерство на електронното ръководство имат някакво отношение по тематиката, само че те по-скоро се занимават с организирането на процеса, защото това е престъпно действие. Отговорни за това са хората, които са от Отдела за киберпрестъпления в Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция за битка с проведената престъпност. Но най-много, в случай че желаете да си получите назад парите, единственият, който може да ви спомага, това са банките, където може да обясните случая и да ви върнат направената транзакция. По-опасно е обаче, когато " зомбират “ вашия компютър по някакъв метод и тогава към този момент ситуацията става по-сложно, тъй като вие може да не знаете за това и да ви откраднат акредитиви, посредством които да извършат друго хакерско незаконно деяние, за което обаче да се надяваме, че по-малко ще бъдат случаите, защото там обстановката е много по-сложна и не всеки път нашето законодателство урежда сходен жанр намеси и похищения във връзка с отбраната на потребителите. Но във връзка с осъществени киберпрестъпления могат да ви търсят наказателна отговорност, за жал. 

Т.е. елементарен човек, който си пазари онлайн, е допустимо да стане пострадал, да му влязат в компютъра и да правят нередности през него – по този начин ли? 

О, несъмнено. Ако той няма даже някакви даже базови средства за антивирусна отбрана и не употребява една система от правила по какъв начин да работи, би могъл да стане неволна жертва на такива дейности. Затова е добре преди да участваме в един подобен кампаниен развой на извършване на покупки, да си създадем информация за доставчиците, за това какъв е техният рейтинг, какво е мнението им и тогава да прекосяваме към извършване на покупки, като съблюдаваме тези правила, за които споменахме до момента, а точно: заплащане по опция посредством PayPal или виртуална карта, невъвеждане на акредитивите на кредитната карта, в случай че е допустимо това, тъй като това крие риск, изключително зад – има едни цифрички, ССV код, които могат да разрешат нерегламентирано разплащане с вашата карта. И другото, което би трябвало да припомня на потребителите, е да внимават с това да не станат непрекъснати клиенти или дали няма спомагателни такси в процеса на извършване на покупки, защото това в следствие ще го научат и няма да им е доста прелестно. 

Разбирам. Благодаря доста за препоръките, които ни дадохте.  

Благодаря.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР