Интервю с Денис Пушилин - ръководител на ДНР, за обстановката

...
Интервю с Денис Пушилин - ръководител на ДНР, за обстановката
Коментари Харесай

Денис Пушилин: Окончателното освобождение на Мариупол е въпрос на броени дни

Интервю с Денис Пушилин - началник на ДНР, за ситуацията в републиката и съответно в Мариупол.

Всеки ден получаваме информация за закононарушения против цивилни жители. В Краматорск и Славянск националистите към този момент са минирали язовири и сериозна инфраструктура. Призоваваме жителите на градове, които към момента не са освободени, да изоставен, преди да бъдат сложени заградителни нацистки отряди “, съобщи Денис Пушилин, началник на ДНР. Колко скоро, съгласно водача на Донецк, съпротивата на врага ще бъде сломена?

В четвъртък ръководителят на Донецка национална република Денис Пушилин разпореди основаването на нови структури на властта в Мариупол – градска и регионална администрация. Военното управление на републиката счита, че скоро ще бъде комплициран завършек на интервенцията по освобождение на столицата на Азовския район и морските врати на Донбас. Остатъците от гарнизона на въоръжените сили на Украйна и бойците от “Азов” се пробват да провалят евакуацията на цивилни по филантропичните коридори, само че командирите на националните батальони няма да могат да избягат от обкръжението.

Армията на ДНР се готви за взаимно нахлуване със съдружниците си Русия и ЛНР в няколко посоки по едно и също време. Пушилин разгласи това в сряда, като акцентира, че в този момент интервенцията за цялостно освобождение на Донбас от киевската окупация ще върви доста по-бързо. В същото време ръководителят на републиката показа политическите си проекти - изцяло допустимо е след освобождението му на дневен ред да бъде въпросът за присъединението на ДНР към Русия.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин приказва за положението по фронтовете, за вероятностите за възобновяване от руините и за това чий опит републиката може да употребява за своето възобновление.

Денис Владимирович, по какъв начин оценявате хода на интервенцията по освобождението на Мариупол? С какви сили разполага към момента врагът? Запазва ли позицията си отвън индустриалната зон а на Азовстал ? Колко мъчно ще бъде щурмуването на Азовстал от военна позиция? Колко скоро съгласно вас ще бъде обезвредена вражеската формация?

Денис Пушилин: Операцията по освобождението на Мариупол е покрай довеждане докрай. Войските на ДНР, с поддръжката на частите на Руската федерация, систематично разчистват нацистите квартал по квартал. Под наш надзор са лявата част на града, летището, железопътната гара.

Ресурсите и силите на съперника към този момент са на привършване. В града, по-специално в северозападната му част, където сега се организира освободителната интервенция, националистите на практика не оказват опозиция и се прави пречистване на разнородни групи. Останалите сили на националистите са съсредоточени в индустриалните зони на металургичните фабрики “Илич”, “Азовстал” и “Азовмаш”. Трудно е да се каже какъв е броят им, защото местата им за централизация са унищожени с отдалечени оръжия.

Нашите единици на повърхността са изравнили всичко. Но към момента има шест етажа на връзки подземен и в този момент врагът употребява всичко това като заслон.

Предвид тези характерности, изтласкването на съперника е много мъчно. Но други благоприятни условия просто не съществуват, това го схващат и националистите, които се пробват да излязат от града под прикритието на цивилни, постоянно в дамско облекло.

Няколко дни поред украинският Генерален щаб се пробва да изтегля водача на “Азов” от Мариупол, като изпраща хеликоптери. Два такива бяха свалени от нас.

Окончателното освобождение на Мариупол е въпрос на няколко дни.

Каква роля играят елементи те на съветската войска, както и елементи те на “Росгвардия” от Чеченската република при освобождението на Мариупол? Премахнати ли са проблемите, които Александър Ходаковски неотдавна загатна в изявлението си за КП?

Д.П.: Частите на “Росгвардия оказват неоценима поддръжка за освобождението освен на Мариупол, само че и на цялата територия на ДНР. Русия обезпечава нужната огнева поддръжка.

Бойците от Чеченската република се бият един до друг с нашите бранители. Онзи ден покрай Мариупол се срещнах с Рамзан Кадиров, който пристигна да оцени хода на интервенцията и да поддържа бойците си.

Що се отнася до персоналното мнение на Ходаковски, животът сподели, че в реалност всичко надалеч не е по този начин, както е в страховете, които показва. И ходът на интервенцията за освобождение на Мариупол, която е към своя край, е най-хубавото удостоверение за това.

Каква помощ се дава на бежанците, евакуирани от Мариупол по филантропични те коридори? Украинският „ министър на краткотрайно окупираните територии “ Ирина Верещук заяви, че в ДНР „ принудително депортирани украинци минават през филтрационни лагери “. Къде и по какъв начин в действителност се настаняват бежанците?

Д.П.: Евакуираните поданици на Мариупол се намират в центрове за краткотрайно настаняване на територията на републиката, където им е обезпечена цялостна поддръжка. Осигурени са хранителни, медицински, филантропични хранителни и хигиенични комплекти.

Във връзка с увеличението на броя на бежанците са оборудвани центрове за краткотрайно настаняване, в това число в учебни здания, където жителите на ДНР не стопират да вървят, подготвени да окажат всякаква поддръжка както с движимости и артикули, по този начин и с услуги - да си вземат домашни животни, да си перат облеклата и доста други оферти. Вчера евакуирано от Мариупол момиче роди дете и реши да остане с него на територията на републиката, да живее в Макеевка.

Що се отнася до изказването на Верещук, това е следващата „ история на ужасите “ на украинските управляващи за заплашване на цивилните. Да, регистрация съществува, ревизират и бежанците, тъй като националистите се обличат като тях. Разбира се, за никакви филтрационни лагери не става и дума.

Колко огромна е опасността от обстрел от Въоръжените сили на Украйна за жителите на Донецк, Горловка, Ясиновата и други градове в фронтовата зона? Врагът употребява ли фосфорни муниции и други оръжия, неразрешени от интернационалните конвенции?

Д.П.: Обстрелите на градове и райони на републиката не стопират. Докато е в мъка, врагът употребява всички типове оръжия. Застрашени са освен фронтовите селища, само че и тиловите. Освен това ударите не се нанасят по военни цели, а по гъсто обитаеми жилищни региони. Наскоро използваха „ Ураган “ в жилищен регион в квартал “Кировски” в Донецк, изстрелвайки два снаряда, вследствие на удара на един от тях, горните етажи на многоетажна постройка се срутиха, вторият снаряд избухна покрай постройка на учебно заведение.

На 14 март центърът на Донецк беше ударен от ракета “Точка-У”, цялостна с касетъчни муниции, неразрешени от интернационалните конвенции. Украйна прави военни закононарушения всеки ден и всички те ще бъдат неизбежно разследвани.

В момента настъпателната интервенция се ускорява, в това число за отклонение на опасността от жителите на Горловка, Донецк, Ясиновата.

Как като цяло оценявате обстановката по фронтовете, като се изключи Мариупол? По-конкретно, какъв брой сериозна е вражеската формация, съсредоточена в окупираните Славянск, Краматорск и други градове?

Д.П.: Врагът съставлява огромна заплаха на първо място за цивилните. Имаме работа с нечовешката свирепост на националистите, чийто мащаб е мъчно да си представим.

Всеки ден получаваме информация за нови закононарушения против цивилното население. Когато цивилни, които се пробват да се изтеглят, са разстрелвани. Когато укритията са затворени за криещите се от обстрел и нямат право да излизат даже за вода. Когато бойците от националните батальони влизат в къщи и убиват жителите, единствено с цел да употребяват облеклата им.

Не желаеме този лист да се цялостни с истории от Краматорск, Славянск, където националистите към този момент са минирали язовири и сериозна инфраструктура.

Призоваваме жителите на градовете, които към момента не са освободени, да изоставен, преди в обитаемоте места да бъдат ситуирани заградителни нацистки отряди.

Вероятността за котли за групировката на съперника в североизточна посока е огромна. Разбира се, ние отчитаме обстоятелството, че те ще продължат да употребяват цивилните като жив щит.

Властите и военното управление на републиката имат ли информация (чрез радиоприхващания, от пленници ) за настроенията в противниковата група на В СУ ? До каква степен врагът е подготвен за продължителна опозиция?

Д.П.: Военнослужещите от въоръжените сили на Украйна са дезориентирани, всеобщата им капитулация е възпрепятствана от бойците от националните батальони, които работят като заградителни отряди.

Въоръжените сили на Украйна нямат нито сили, нито запаси за дълготрайна опозиция. Успехът на освободителната интервенция на частите на ДНР и Руската федерация е явен освен за нас, само че и за управлението на Украйна. Западът не им разрешава да признаят това публично. На него му е преференциално унищожаването на доказателствата за дългогодишната му незаконна активност: както обекти като биолаборатории, по този начин и очевидци - подготвени и готови нацисти.

Ето за какво доставките на оръжие за Украйна не престават и същинската обстановка е укривана. Победните речи на украинските управляващи в медиите са ориентирани към цивилните, които не управляват изцяло обстановката и се поддават на машинация

Стават ли известни нови случаи за военни закононарушения на Въоръжените сили на Украйна и националните батальони, когато се освобождават обитаемоте места на републиката? Ако е по този начин, кои случаи смятате за най-неприятни?

Д.П.: Списъкът на закононарушенията на националистическите батальони и частите на ВСУ се актуализира всекидневно с нови случаи. Хиляди хора бяха подложени на ужасни мъчения - съществуват секрети затвори, където хората са държани във фризери, мазетата на постройките са оборудвани за изтезания. Мога да нарека всеки един от разкритите обстоятелства поразителен.

В мазето на едно от мариуполските учебни заведения, където са били основани нацистите, нашите бойци откриха момиче със следи от изтезания: с откъсната ръка и свастика, изрязана върху корема. Това е единствено един от случилото се, които свидетелстват за случилото се тези дни, когато хората останаха заложници на националните батальони.

Какви ограничения се подхващат за възобновяване на освободените региони? Съобщава се за проекти за създаване на нов микрорайон във Волноваха. Имайки поради разноските за защита, има ли републиката задоволително средства за реорганизация на разрушената инфраструктура и създаване на най-необходимите обществени уреди?

Д . П . : В момента в освободените региони преди всичко се прави разминиране, по-късно се възвръщат инфраструктурни уреди, осигуряващи газ, вода и електричество, ремонтират се взривените мостове, инсталират се базови станции за обезпечаване на връзките, обществените уреди се възвръщат.

Що се отнася до жилищния фонд, се прави оценка на вредите, въз основа на които се създават проекти за реорганизация на съществуващи или създаване на нови квартали. Отломките се разчистват.

Разбира се, Руската федерация изрази своята подготвеност да помогне за възобновяване на републиката и ние сме доста признателни за това.

Предполага ли се национализация на Азовстал и други предприятия, благосъстоятелност на украински олигарси?

Д.П.: Първо би трябвало да оценим степента на заличаване на предприятията на Мариупол. Отстъпвайки, бойците нормално взривяват всичко, което могат.

Ако приказваме за оживелите предприятия, тогава главната ни задача е да ги поддържаме да работят и да се уголемяват. В сходство с Конституцията на ДНР правото на частна благосъстоятелност е предпазено от закона. Ако притежателите на тези предприятия са подготвени да работят в правното поле на републиката и да продължат да действат, ние ще окажем цялата допустима помощ. Естествено, единствено в случай че не са военни нарушители или техни съучастници.

Разбира се, няма да позволим да бъдат изоставени заводи и предприятия, както се случи, откакто Украйна наложи икономическа обсада на металургичните, коксохимически и други промишлени уреди на републиката. На чиновниците не са изплащани заплати, производството беше спряно, продуктите не бяха изпращани или продавани. Тези и други фактори ни принудиха да вземем тези предприятия под външно ръководство. Инвеститори бяха открити и в този момент те сполучливо работят и уголемяват производството. Същото ще създадем и в предприятията в освободените територии.

След срещата си с ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров в Мариупол казахте, че ДНР възнамерява да употребява опита на Чечения при възобновяване на градовете. От ваша позиция какво тъкмо може да се заимства от чеченския опит преди всичко?

Д.П.: След войната чеченският народ беше единен от обща цел - възобновяване на своята република и всеки способства за това.

Интересуваме се от технологиите на сглобяемите жилища, от административния опит за ръководство на този развой, тъй че несъразмерната администрация да не забави скоростта на възраждането на обитаемоте места.

Благодарни сме за помощта на Чеченската република и след настъпването на мира ще би трябвало да определим съответни аспекти на по-нататъшното съдействие.

Споменахте опцията за разглеждане на опцията ДНР да се причисли към Руската федерация след освобождението на цялата територия на републиката. Този въпрос ще бъде ли подложен за разискване незабавно откакто войските доближат границите на ДНР? Как виждате процеса на присъединение към Русия – посредством референдум по модела на Кримската 2014 година ли ?

Д.П.: Сега сме заети с наболели проблеми, свързани с освобождението на Донбас.

Желанието ни да бъдем допустимо най-близо до Русия по отношение на признаването и последвалите събития стартира да се реализира. Сигурен съм, че останалото е въпрос на време. Как, това е вторият въпрос, главното е, че се възвръща историческата правдивост.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР