Интервю с д-р Веселин Люцканов, д.м. - хирург във ВИТА

...
Интервю с д-р Веселин Люцканов, д.м. - хирург във ВИТА
Коментари Харесай

Д-р Веселин Люцканов: Херния при пациентите в напреднала възраст

Интервю с доктор Веселин Люцканов, д.м. - хирург във ВИТА с над 30 години опит. От 1994 година интензивно изследва казуса с диагнозата, лекуването и следенето на пациенти с коремна херния. Извършил е хиляди интервенции на хора с хернии при отличен резултат, бързо възобновяване и висока задоволеност на пациентите.
, за какво е значимо хернията при възрастните хора да не бъде неглижирана?
С развиването на науката и с напредъка на медицинските грижи, в целия свят се покачва продължителността на човешкия живот. Съвременното познание реализира забележителен резултат при лекуването на сърдечно-съдовите заболявания, диабета, раковите формирания, автоимунните заболявания и доста други. Това докара до повишаване броя на хората в преклонна възраст в международен мащаб. Естествено, доста огромна част от тях са с съпътстващи хронични заболявания, които усложняват медицинските грижи за тях.

Херниите на корема са едни от уврежданията, чийто брой нараства прогресивно с напредването на възрастта. Много значимо е да се знае, че херниите при възрастните се развиват доста по-бързо и това стартира да пречи в всекидневието на възрастния човек. Той стартира да се затруднява да се обслужва, да си гледа градинката, да оказва помощ на младите, да се радва на внуците си и те на него.

Нараства и опцията да има съществени затруднения, като най-сериозното от тях е заклещването на хернията. Това постанова незабавна интервенция със всичките й опасности при повреден и неопитен пациент. Рискът от затруднения при такава интервенция нараства в пъти спрямо рисковете на планова интервенция при квалифициран пациент.

Хернията е подобен недостатък на човешкото тяло, който с времето нараства и лекуването може да бъде единствено механично или оперативно. Напредналата възраст сама по себе си не е противопоказание за планова интервенция на херния.

Какво би трябвало да се прави при херния на пациент в преклонна възраст?
Има много колеги-„ експерти “, които когато видят доста остарял и болен човек, не се занимават с лекуването на хернията му. Съветват го да носи колан и да се пази. Удобно, елементарно, само че рисково решение. Защото коланът не защищава от затруднения и усилва риска от интервенцията, влошва статуса на хернията и подкрепя образуването на сраствания, възпалява се кожата и се затруднява хигиената.

Какво поучава херния експертът?
Възрастта сама по себе се не е противопоказание за нищо. Наистина в преклонна възраст има повече съпътстващи премеждия, само че актуалните благоприятни условия за компенсиране и лекуване на тези болести, щадящите способи за локална анестезия и актуалните интервенции на херния снижиха доста рисковете при планова интервенция до най-малко, до момента в който при заклещена херния и незабавна интервенция рискът към този момент става сред 6 и 23%.

В дългогодишния ми опит при лекуване на пациенти с херния, доста рядко сме отказвали помощ на такива “безнадеждни ” случаи.

Най-възрастният наш пациент беше подложен на такава интервенция на 95-годишна възраст, като сполучливо се справихме с голяма двадесетгодишна ингвинална херния, която е направила живота му много сложен. След интервенцията пациентът продължи да се радва на живота, да следи мачовете от шампионата и да се радва на огромните си внуци, които го подкрепяха безусловно. Защо ли? Защото ги е гледал, грижил се е за тях, възпитавал ги е, обичал ги е. И ето в този момент той получава назад тази същата обич и грижа.

Важно е всеки обособен случай да се прегледа обширно след обзор и консултация с херния-специалиста. Лекарят би трябвало да направи навременен обзор и сравнение на съответната херния към всички останали болести на болния, както и опцията за компенсиране посредством лекуване или интервенция. Преценява се съответният риск и актуалните благоприятни условия за щадяща упойка, в това число локална.

Обсъжда се:

• Доколко хернията утежнява качеството на живот и до каква степен тя е рискова за пациента;

• Какви са съпътстващите болести и могат ли да бъдат компенсирани;

• Какъв е съответният риск и до каква степен е допустимо приложението на колан (бандаж) за херния;

• Какъв е рискът при интервенция? А какъв е рискът при изчакване?

Херния-специалистът ще отговори на всички въпроси, дружно ще обсъдят всички възможни компликации и стъпки на лекуването. След това е ред на пациента да вземе осведомено решение, подкрепят от своя фамилен съвет.

Сигурно пациентите имат и други въпроси, терзания и тематики за разискване. Ако е по този начин, е добре да се забележим и да ги обсъдим съответно след обзор и оценка на положението на болния. Можете да си запишете час на телефоните на или през платформата . И чак по-късно да пристъпим към лекуване. В това се състои моята работа, предопределение и задоволство.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР