Интервю с д-р Камен Козарев, участник в панел Наука и

...
Интервю с д-р Камен Козарев, участник в панел Наука и
Коментари Харесай

Надпреварата за космоса през 2021 година. Aerospace индустрията и успехите на БГ пионерите

Интервю с доктор Камен Козарев, участник в панел „ Наука и технологии “ на идния на 7 декември Strategic Leadership Forum 2021.

2021 година беше доста мощна за галактическата промишленост, освен в международен мащаб, само че и в България. В световен проект станахме очевидци на първите суборбитални полети на Virgin Galactic и Blue Origin, първата орбитална задача на SpaceX с цивилни астронавти и нови задачи до ISS, което отваря безкрайни нови вероятности, към които да се стремим.

 В България софтуерни компании-еднорози градят своите инициативи на международно равнище, отбелязвайки пикови нововъведения в галактическите технологии. Endurosat, устремени нагоре, безапелационно водят родната промишленост със произвеждане и изстрелване на все по-високотехнологични нано- и микросателити. Dronamics създават своята огромна идея за middle-mile превоз на артикули с безпилотни самолети-дронове. На 7 декември ще бъдат показани тези и още доста забавни триумфи на международно и родно равнище и ще погледнем към бъдещето, с цел да открием какво ни носят задаващите се галактически времена.

Интервю

Защо галактическата конкуренция сред днешните милиардери е нещо хубаво от бизнес позиция?

Всяка бизнес конкуренция носи по-добро качество на продуктите и услугите за потребителите. Но тази конкуренция е нещо доста повече - тя е като конкуренцията за заселването на Дивия Запад. Тя ще помогне да се основат по-лесен и на ниска цена достъп до Космоса, само че и нови промишлености, нови галактически инфраструктури, и нови технологии. А историята демонстрира, че от нови галактически технологии печелят и хората на Земята.

Кой съгласно вас ще я завоюва?

Всички ние към този момент печелим, без значение кой милиардер или коя компания ще стане галактически хегемон.

Как ще коментирате скорошния коментар на Илон Мъск, че SpaceX може да банкрутира?

Илон Мъск непрекъснато прави сходни крайни изявления, за него това не е казус. Просто обича да споделя какво мисли, може би без да мисли за следствията. Според мен в тази ситуация е желал да надъха чиновниците си. Резултатите на SpaceX приказват за себе си, и най-вероятно те още веднъж ще реализиран триумф с ракетата Starship.

Каква е българската диря в конкуренцията за космоса?

Исторически видяно, България е оставила ярка диря с космонавтската си стратегия и научно-приложните проучвания през 70те и 80те години на 20 век. Това обаче към този момент е в предишното. Днес за наша наслада има съществено възобновление на галактическия порив, само че то е органично, а не изкуствено или подкрепяно извън. Все повече проучвателен групи правят научни проучвания свързани с космоса и създават истински технологии. Ендуросат е една от най-интересните и динамични компании, които основават все по-способни и огромни спътници и системи за тях, и към този момент изскачат на международната сцена. Сигурен съм, че ще забележим още сходни новаторски компании, уповавам се те да получат сериозна поддръжка от страната и от частни вложители.

Ако имахте 25 млн. $, бихте ли ги дали, с цел да се качите на кораба на Джеф Безос?

По-скоро ще опитам да събера задоволително за орбитален полет с Crew Dragon. Не бих живял в Космоса, само че бих прекарал един-два дни в орбита, с цел да се насладя на величествената панорама на Земята под себе си.

По време на предходната галактическа конкуренция сред Съединени американски щати и Съветския съюз се появиха голям брой софтуерни нововъведения, които използваме даже и през днешния ден, в това число избавителните одеяла, презареждащите се слухови апарати и така нататък Какво ще е въздействието на сегашната галактическа конкуренция върху актуалните технологии?

Нещо сходно се случва сега, само че към този момент няма единствено два полюса - доста страни развиват галактически благоприятни условия и технологии, и по същия метод всички ще спечелим. Има и друга огромна разлика - комерсиалният космос става все по-силен, и демонстрира своето превъзходство откъм успеваемост. Мисля, че там е бъдещето - на частни компании, които ще работят по технологии с редом приложение в Космоса и на Земята, и ще ги вкарват с все по-сериозни темпове. 

Какво е галактическото бъдеще на човечеството?

Основно роботизирано. За нас като тип, а и за всички други живи същества към нас, няма по-подходящо място от Земята. Очаквам от ден на ден орбитални околоземни бази, както и такива на Луната и Марс - само че ние няма да ги използваме непрекъснато, поради враждебната радиационна среда и неналичието на елементарно налични запаси. По-скоро би трябвало да използваме всички нови галактически технологии и умения, с цел да защитим и запазим нашата прелестна планета - най-малко до момента в който не се научим да строим големи галактически кораби, които да поддържат естествения живот на цели колонии галактически хора.

За събитието
На 7 декември ще се проведе - обичайното годишно събитие, проведено за 6-та поредна година от  във формат на целодневна присъствена конференция. Сред лекторите са проф. Илия Гърков, Свилен Рангелов, проф. Иво Христов, Николай Недялков, доктор Бисер Пукалски, ултра спортистът Краси Георгиев, проф. Маргарита Бакрачева, артистът и режисьор Камен Донев, както и доста други ще дадат сериозни, задълбочени и разнородни вероятности на динамичните времена, пред които сме изправени.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР