Интервю с д-р Галя Георгиева, УНГ специалист, работи в МБАЛ

...
Интервю с д-р Галя Георгиева, УНГ специалист, работи в МБАЛ
Коментари Харесай

Продължителната хрема при детето може да предизвика усложнения на ушите и сливиците



Интервю с доктор Галя Георгиева, УНГ експерт, работи в МБАЛ „ Токуда Болница София ” от откриването й. Има редица участия в интернационалните научни конгреси, отдадени на УНГ-болестите и пластичната и реконструктивна хирургия
 
Д-р Георгиева, хремата е нормален сигнал за родителите, че детето още веднъж се разболява. Запушеното носле и секретите сигурен знак ли са, че следват неприятности?

Хремата - възпалението на носната лигавица - е един от най-честите признаци на заболяване в детска възраст. Предизвиква се от вирусна зараза, като според от типа на вируса може да се разгърне по-бавно - в границите на няколко дни, или бързо - за няколко часа.

Обикновено има така наречен „ продроми “ - предварителни промени, които в случай че бъдат видяни в точния момент, могат в забележителна степен да предотвратят развиването на болестта. Такива са леко сумтящото носно дишане, честото олизване на устата, нервност, може и промени в апетита. Обикновено към 2 денонощия след вирусното натоварване реакцията на организма (и в частност лигавицата на носоглътката) реагира с оток. Секрецията стартира по-късно. Така че, да се има поради щом " протече " нослето, това не е разболяване " от през вчерашния ден ", а от най-малко 4-5 дни по-рано. И което е МНОГО ВАЖНО - хремата е единствено местен израз на начална вирусна зараза, която визира ЦЕЛИЯ организъм, като по-изразени са измененията в тъканите на УНГ региона.

От една продължителна хрема можем да чакаме с огромна възможност затруднения от страна на ушите, сливиците, долни дихателни пътища. Затова най-важното е да не се подценява хремата като признак и по опция да се съветва детето с УНГ доктор. Навременно започнатото сложно лекуване - а освен промивки на носа и капки, е гаранция за бързо преодоляване на инфекцията и попречване на затруднения.

Продължителното потребление на капки за нос може ли да докара до проблеми?

Знаем какъв брой е комфортно при запушено носле да се приложат отпушващи капки, които бързо усъвършенстват носното дишане и понижават секрецията. В реалност обаче, отслабването на признаците не значи лечение. Повечето хора имат горчив опит по какъв начин стартират ли с отпушващи капки по-късно не могат да ги спрат дълго време. Това води до увреждане на фината микроструктура на носната лигавица - в доста случаи трайно.

За наслада в детска възраст това съвсем не се случва, само че въпреки всичко по-продължително използване на съдосвиващи - т.е. отпушващи капки, води до задълбочаване на инфекцията, постоянно и до прокървяване от нослето. Затова локално лекарства в нослето е редно за се ползват единствено назначени от УНГ доктор, и то за съответното разболяване и съответното дете. Няма универсални и постоянно подобаващи капки за нос. И да не забравяме, че капките са форма на приложение на лекарство, а не просто някакви безобидни капки. Между обособените артикули разликата е голяма. Същото важи и за медикаментите под формата на спрей.

Навлизаме в сезона на сенната хрема, също по този начин сега се следи взрив на всевъзможни вирусни инфекции. Как да се ориентираме по отношение на причинителя на хремата - дали е алергична или вирусна, дали има бактериално затруднение?

В сезона на разнородни вирусни инфекции и пролетта с активизирането на алергичните проблеми, хремата е външно с съвсем идентични прояви. Разграничаването кое е водеща причина в съответния миг при пациента може да се уточни единствено от УНГ експерт. Добре е да се знае, че няма " чисто " заболяване - единствено вирусно, или единствено бактериално, или единствено алергично. Често те преливат едно в друго.

От начална вирусна зараза след няколко дни се наслагват и бактерии, а секретът става жълто-зеленикав, т.е. гноясал. Възможна причина за това е и дремещата, тиха бактериална зараза в сливиците, най-често в аденоидните вегетации (т. нар. „ трета сливица “), което е и причина за постоянно повтарящи се и постепенно преминаващи възпаления на гърлото и ушите.

Друг образец, протрахираната (дълго продължаваща) необилна хрема води до алергизиране на лигавиците - т.е. организмът включва и механизми на отбрана по алергичен вид, след което и други фактори могат да поддържат секрецията в композиция с спомагателни алергични прояви като раздразнение в очите и кашлица.

Какви препоръки давате на родителите, чиито деца имат чести проблеми с хремата?

Винаги им дублирам следното: всички знаем, че предотвратяването на даден проблем е доста по-важно и рационално от оправянето с към този момент зародилия проблем. Затова в детска възраст е изключително значимо да се ползва профилактично разчистване на носните ходове с разнообразни типове спрейове и капки въз основата на физиологичен разтвор и разнообразни добавки, които, подпомагайки естествената почистваща фунция на лигавиците и поддържайки естествен водно-липиден пласт със защитна, бариерна функционалност, оказват помощ в доста огромна степен да се предотврати развиването на заболяване.

Днес разполагаме с огромно многообразие артикули с добавка на разнообразни естествени и хомеопатични съставки, които в доста от случаите, изключително неусложнените, могат да се ползват независимо в лечебния развой. Незаменими са и в интервала след излекуване, за предотвратяване от наново възаление, което за жалост е постоянно следено в първите дни след настъпило очевидно клинично излекуване. Както споделяме ние, лекарите, най-лесно се разболява преди малко излекуван човек. Кой от разнообразните лекарства ще се ползва, зависи от доста фактори.

Например, спреят за нос на основата на колоидно наносребро -, работи непосредствено върху причинителите на болестта (вируси, бактерии, гъбички) като повлиява възпалението и отока, подкрепя регенерацията на носната лигавица и защищава от следващо излагане на вируси и бактерии. Лечебната мощ на среброто е позната от епохи, само че актуалните нанотехнологии на произвеждане дават специфични характерности на сребърните наночастици. Така че спреят да може да се употребява дълготрайно време при нужда, без риск от приучване или нежелани странични резултати.  е подобаващ за деца над 6 година и възрастни.

За по-малките деца – бебета и в яслена и градинска възраст, също има комфортни решения под формата на спрей. Например, – хомеопатичен спрей за нос с Луфа, който възвръща и облекчава дишането, улеснява изчистването на гъстите тайни и овладява изобилната водниста хрема. При алергична съставния елемент,  контролира също по този начин алергичната реакция. Освен, че е използван от кърмачета до възрастни, той е подобаващ и за бременни и кърмещи дами. Огромното преимущество на сходни артикули е, че са безвредни и могат да се ползват дълготрайно време. И клиничната процедура демонстрира безапелационно, че потреблението им в точния момент е скъпо за поддържането на мощен местен имунитет на носоглътката и от там – на положително здраве, и щастливи деца и родители.

През последните години стана доста съвременно да се почистват секретите в бебешкото носле с аспиратори (помпички) за нос – добра концепция ли е това или да се заобикаля?

Почистването на носните ходове посредством аспирация оказва помощ в дребен брой случаи- най-много при бебета, които към момента не се изправят в леглото. Имат изгоди и при по-големи дечица, когато секретът е доста изобилен, гъст и не може да се придвижи по физиологичния си път към към края на нослето и към гърлото. В тези случаи помпичките оказват помощ за изчистване на секрета, само че незабавно след аспириране би трябвало да се сложи медикамент в носа, назначен от доктор, с цел да стартира излекуване. Само аспирация на секретите, без общо и локално лекуване, е като да пробвате да изгребете водата от изворче... все дърпате и все има. Освен това, те се употребяват единствено при забележими тайни. Много постоянно родителите при чувството, че детето е със запушен нос се пробват " да изтеглят " това, което пречи, само че естествено " нищо не излиза ". В тези случаи единствено се задълбочава казусът, защото запушването на носа е разследване и от доста набъбналата носна лигавица от инфекцията. Аспирацията единствено усилва оточността, тъй че би трябвало да се внимава, когато се ползват сходни способи.

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР