Интервю пред Фокус с политическия анализатор Виктор ДимчевПърви вот на

...
Интервю пред Фокус с политическия анализатор Виктор ДимчевПърви вот на
Коментари Харесай

Виктор Димчев: Делян Пеевски иска да бъде новият Бойко Борисов

Интервю пред " Фокус " с политическия анализатор Виктор Димчев

Първи избор на съмнение към кабинета “Денков " влезе през днешния ден в пленарната зала. За парещ коментар при нас е политическият анализатор Виктор Димчев. Здравейте.

Здравейте.

Г-н Димчев, по какъв начин ще се развие цялата обстановка през днешния ден по време на дебатите, съгласно вас? До доскоро слушах съвещанието, Кирил Петков бе безапелационен, че вотът няма да мине и че това били предизборни пропаганди.

Със сигурност има връзка с идните избори. Но този избор на съмнение не просто няма късмет да мине, той е един опит за политическа проява на хилавата съпротива, която в предходния парламент беше част от ръководство с хората, които сега ръководят. И техните запаси очевидно стигат до толкоз да измислят един избирателен избор, предвид на това техните претенденти да получат малко по-голям късмет да се появят на картата на локалните избори. Целият фокус в идващите 2-3 седмици ще бъде по този начин или другояче ориентиран върху това извънредно значимо политическо събитие каквото са тези избори. И нямам доверие този избор да бъде сполучлив, както и идващите такива, тъй като сглобката явно работи добре. Очакваме в идващите дни тази сглобка да прерасне в публична коалиция и да се окаже, че в последна сметка Движение за права и свободи, ГЕРБ и “Продължаваме смяната " в действителност ръководят дружно и то напълно публично.

Вие казвате, че сглобката работи добре, обаче се случват и доста забавни неща. На процедура ПП-ДБ и ГЕРБ са дружно, само че в това време Бойко Борисов споделя, че те са там, с цел да им оказват помощ и “добре, че са те ". От друга страна очевидно се чака моментът за ротация, с цел да изтъквам “да се сменят всички министри, които не си правят работата ". Каква е вашата прогноза и наблюдения? Реално не го ли играят вътрешна съпротива, само че под формата на сътрудници и в това време им акцентират прекомерно очевидно грешките?

Това, което си разменят като реплики вътрешно съдружно не съдружните сътрудници е едно говорене, което се пробва да ни каже напълно друго нещо. Целият фокус са парите, които България има да взема от Плана за възобновяване, както и от структурните фондове на Европейски Съюз. Борбата е кой ще разпределя повече фондове и кой ще се намеси в онази огромна кошница, с която министър председателят в сянка Асен Василев раздава обилно милиони и милиарди за свои компании и за свои хора. Всъщност Бойко Борисов се пробва евентуално да потърси по-голямо присъединяване в това разпределение на тези пари. А тези пари са в действителност, единствените пари, които са предстоящи в скоро време да имаме, защото държавният бюджет е опоскан, налозите и събираемостта понижават, компаниите са в дребен колапс и това жителите могат да го видят с една елементарна разходка по улиците в центъра на техния град, и да видят броят на затворени магазини и типа и формата на тези дребни търговци, които са гръбнака на стопанската система и на нашата държавна конструкция. Затова мисля, че в действителност те се пробват едни на други да си кажат Политическа партия и ГЕРБ ние също желаеме да участваме в това разпределение, компании, които имат отношение към нас, също би трябвало да вземат участие. И евентуално за тази промяна на министри, която Бойко Борисов предлага, в действителност се касае за надзор върху избрани браншове. Трябва да отбележим, че сега съвсем всички министерства се управляват от ПП-ДБ, като огромна част от хората, които са министри са директни политически фигури и по едно и също време с това причинители на стопански услуги и ползватели на парите от Плана за възобновяване и структурните фондове на Европейския съюз.

Добре, само че в последна сметка това са едни пари, които до някаква степен не е почтено да се разпределят сред компании на ръководещите?

Точно по този начин е, само че ние видяхме, че първия транш на Плана за възобновяване беше напълно разпределен към компании, които не са просто близки до властта, а част от тези компании са били под директното ръководство на хора като Кирил Петков, който е бил шеф в една от фирмите-бенефициенти от първия транш и директни политически фигури, участници в политическите кабинети на Политическа партия. Хора, които се появиха предходната, по-миналата година в българската политика и бързат да наваксат своите сътрудници от другите парламентарни партии, които досега си разпределяха националното имане. Става въпрос единствено за доста пари.

Да се върнем към вота на съмнение, претекстът е политиката на държавното управление в бранш “Енергетика ", зачекнаха се за енергетиката, за митингите. В какво сбъркаха, че да се стигне до тук? Виждаме, че към момента има протестиращи и блокадите не престават.

В момента в България се прави загадка приватизация на енергийния бранш, прикрита зад така наречен промени или промени. Бих желал да напомня единствено газовите доставки с големи комисионни, които се направиха предходната и по-миналата година, бих желал да напомня преструктурирането на АЕЦ “Козлодуй ", чието ново нуклеарно гориво беше напълно неотдавна контрактувано и бяха контрактувани нови нуклеарни мощности, които да бъдат издигнати от подобаващи компании. По същия метод се случи с ПАВЕЦ “Чаира ", помните този голям енергиен източник беше строшен. По същия метод, в този момент сега следва разпарчетосването и раздържавяването на Маришкия басейн. Почти сигурно ще отиде в частни компании и той. В момента тече процедура за присвояване на активите на съветската компания “Лукойл ", които предстоят да бъдат преразпределени сред тези огромни играчи от политиците, които имат директно отношение към петролния бизнес. Това скрито дотъкмяване на приватизацията на енергетиката, ще коства на България извънредно доста пари и в този смисъл опозицията е права и употребява този извънредно значим миг, с цел да натрупа политически капитал. Между другото, мисля че даже и ГЕРБ са наясно, че българската енергетика сега се унищожава и това го споделят мощни фигури от партията, като Делян Добрев.

Да. За да бъде сполучлив вотът на съмнение, той би трябвало да събере най-малко 121 гласа " ЗА ". Формациите, които желаят промяна на властта разполагат с общо 72 гласа. Вие доскоро казахте, че вотът на съмнение няма да мине. Е по какъв начин тогава ще стане това? И още веднъж изтъквам Кирил Петков “математиката е ясна ", а въпреки това Корнелия Нинова употребява Facebook, с цел да призове Бойко Борисов да гласоподава по време на вота на съмнение, държавното управление да падне, да вземе властта и да се потвърди, само че не му стискало и той знаел за какво. Защо е въпросът ми?

Вероятно Корнелия Нинова се пробва да подтикне Бойко Борисов да отидем към нови предварителни избори, с цел да може да проличи какъв е сривът в доверие към ръководещите партии, който сигурно ще бъде подобен, най-малко за част от тях. Но изявленията на Кирил Петков са извънредно забавни и завладяващи най-много, тъй като от ден на ден и от ден на ден политически знакови и политически фигури от Политическа партия и Демократична България декларират своята клетва за честност към Движението за права и свободи. Делян Пеевски, с който до неотдавна, даже като се снимаш, трябваше след това да се обясняваш, като горкият Влади Панев, който за една фотография изписа тонове електронно мастило, с цел да потвърди, че няма нищо общо. Сега сега Делян Пеевски е мечтан сътрудник, той размахва пръст на Атанас Атанасов, на Христо Иванов, кара се на Кирил Петков и инструктира Асен Василев, и се занимава с ръководство на страната. И дружно с Асен Василев са може би, по този начин се борят за купата кой да стане идващият министър председател на България или силов началник.

Кой е по-по-най.

Точно по този начин.

Това беше и идващият ми въпрос, да обърнем малко взор към Делян Пеевски, виждаме го като един позитивен воин, както и вие казахте, напоследък. Какво се пробват толкоз доста да реализират посредством него? Малко да ни разгърнете картината?

Според мен, Делян Пеевски първо има персонално лични упоритости, той желае да бъде новият Бойко Борисов и желае да бъде оня, който ръководи порциите, желае да бъде новият Ахмед Доган, желае да бъде признакът на етническия мир и признака на обединяването сред демократичните партии в България. Много забавно, че този негов блян е напълно подкрепян от фигури като Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Кирил Петков, на които наподобява тази курполентна и извънредно нападателна позиция на Делян Пеевски доста им харесва. Дори и те ненапълно го копират и се пробват да вършат като Делян Пеевски, да бъдат като него нападателни в акцията по саморекламиране, която той обича да си прави, в това число, когато се написа нещо отрицателно, да се кефят на това, което хората приказват за него и зад тила му и по този метод да построява своя политически образ. Тъй както сега към този момент не е загадка да се каже, че Движение за права и свободи, ПП-ДБ и ГЕРБ работят дружно, и че математиката на Кирил Петков в действителност включва Движение за права и свободи, тъй като той разчита на тях, и те се правилен и правилен сътрудник, както и Борисов сподели, аз чакам в най-скоро време да видя Делян Пеевски да поведе тези храбри момчета, да им набие шамарите, да им начука канчетата и да ги усмири малко, с цел да могат те да се подредят в неговата могъща сянка и да могат умерено да оперират по метода, по който неговото придвижване оперираше до момента с милиарди от Европейски Съюз и националния бюджет.

А харесва ли се на хората всичко това, което виждате? Вие сте деен в обществените мрежи, следите какво се случва, какви са мненията, съгласно вас?

Натрупва се все по-голям яд към ръководещите и то към тези, които обещаваха бърза и скоростна, незабавна перестройка. Струва ми се, че това ще проличи на локалните избори, където с изключение на авансово контрактуваното кметско място в столицата, на другите места ще има доста малко пробиви от страна на тази сглобка. За страдание, на българите дали им харесва или не, това няма нищо да промени. Хората, които ни ръководят сега, ще откраднат парите от Плана за възобновяване, ще изхарчат за свои компании структурните фондове до момента в който ръководят и ще продължат да вършат микроскопични промени, които да наподобяват добре и да звучат добре пред медиите, само че това хората няма по никакъв метод да го усетят. И доказателство за това е, че охулваните автомагистрала “Хемус " и “Струма " сега не престават, и новата автомагистрала сред Русе и Бяла не престават да бъдат строени, компаниите са същите, изпълнителите са същите. За страдание, хората още веднъж ще бъдат излъгани, както се случва през последните тридесет и няколко години, за жалост още веднъж ще бъдат накарани това да им харесва и разграничени на своите политически племена да би трябвало да поддържат тоя или оня кмет, тоя или оня политик, тъй като е малко по-добър от другите или очевидно краде по-малко от останалите.

До края на годината има няколко значими въпроса - Шенген, Бюджет 2024 и Конституцията. Коментирайте всяка една от тези тези, потребни ходове, развиване и подводни камъни?

По тематиката “Шенген " и приемането на еврото мисля, че имаме цялостно единогласие в обществото или най-малко огромна част от обществото е уверено и те предстоят да се случат. Надявам се ще се случат. Ние виждаме, че приемането ни в Шенген е един политически акт, а не толкоз доста нещо, което зависи от някакви промени. Препъни камъкът на новата коалиция, досегашната сглобка ще  бъде точно Конституцията. Интересно е, че Венецианската комисия излезе с оферти, които настояват, че вътре има глупави промени заложени. И министър Славов, който до неотдавна защитаваше венецианците, в този момент внезапно евентуално ще застане против тях и ще каже, че те не са толкоз значим фактор, по метода по който Лаура Кьовеши спря да бъде водещ воин, преди година и нещо, когато се оказа, че в действителност не може да извърши онази политическа роля и да арестува, примерно Бойко Борисов. Тези промени в Конституцията са извънредно рискови по метода, по който са написани, тъй като те конюнктурно лишават пълномощия от обособени управляващи и ги трансферират на последващи управляващи. И на мен тези промени ми звучат като по този начин направени, тъй като идващите няколко години, силовият министър, финансов министър в държавното управление, точно Асен Василев, да може да ръководи и замества партиите и на процедура Министерски съвет да изземе огромна част от функционалностите на Президентството, което е извънредно конюнктурно и доста неуместно. Неоправдани са тези промени в Конституцията в огромната си част, има несъмнено, и основни неща. По-скоро мисля, че тези промени няма да минат и това може да бъде употребявано като опит да се дестабилизира обстановката и да се заграби повече власт, разбирайте повече пари от националния бюджет и фондовете на Европейски Съюз.

Да, и по-късно Бюджет 2024?

Той също ще стане пленник на тези пазарлъци кой да вземе повече пари през неговите компании с общата рамка, че българите няма да видят нищо по-добро през 2024 година като бюджет, а ще продължат да се хранят от инфлацията и от проблемите, които в последните няколко години политиците сътвориха на всяко едно българско семейство.

Във вота на съмнение, както чухме по-рано през днешния ден и от дебатите в Народното събрание се намесва тематиката за локални избори, ние също я намесихме по-рано в диалога, че това всичко е било предизборно. Как съгласно вас, ще се развие тази акция и какво ще забележим най-после?

Тази акция е една от най-велите акции, които изобщо има. Повечето от хората  дори и не схващат, че има акция. Изглежда толкоз доста са се разбрали политиците кой какво да вземе, че даже и на локално равнище няма някакви особени изненади. Аз допускам, че огромна част от сполучливо управлявалите кметове, без значение от коя партия са, ще бъдат избрани отново отначало, с изключение на местата, където има явни сделки посредством нелепи кандидатури, каквито са най-много София и Пловдив, като най-ярки образци на това нещо. Там, където ГЕРБ и Политическа партия си размениха местата, ГЕРБ отстъпва София, с цел да вземе и да задържи Пловдив. И те могат още веднъж да си разменят първото и второто място, до момента в който си трансферират топката на ръководство. За страдание, това няма да се отрази добре на българите и то не тъй като сполучливите кметове ще бъдат неприятни в идващия си мандат, а тъй като локалните избори и локалната политика още веднъж ще станат пленник на националната политика. Имам опция да беседвам с доста кметове, и множеството от тях настояват, че страната се грижи единствено за тези общини, които имат директно отношение към ръководещата партия. И това ние го знаем от опит, от десетилетия го виждаме с очите си. За жал, това наподобява ще продължи и локалната власт и хората по места ще продължат да бъдат заложници на централния бюджет и на това, което се взема решение в кабинета на финансовия министър или на масата на следващата сглобка, в следващия ресторант скрито и сред подбрани хора.

Добре, само че за какво ГЕРБ остават София, а взимат Пловдив? Битката за София е забавна, в действителност какво въобще се пробваха да реализират с издигането навръх Антон Хекимян и вкараха ли си един автогол, или по-скоро има нещо подмолно като концепция? И тук ще надделее ли въздействието на Васил Терзиев?

Аз допускам, че ще забележим Антон Хекимян като претендент, а евентуално и като евродепутат другата година, и евентуално там е ключът към тази разшифровка.

Тоест, посредством тези локални избори да го изстрелят към Европарламента?

Да, това е към него. А ГЕРБ са наясно, че те не могат да завоюват София, тъй като София не желае кмет на ГЕРБ, сподели го на предишните избори, на които достойният доскорошен кмет Йорданка Фандъкова едвам съумя да победи извънредно неприятната Мая Манолова, неприятна за софиянци жена, която е известна със своя злобен манталитет и отвратителни маниери. Това, което се случва в София, в действителност е опит на ГЕРБ да излязат с чест. И по тази причина кандидатурата на Антон Хекимян е добра в този смисъл за тях, тъй като им дава една опция да изгубят честно и редовият гербер да си каже: “ето, в случай че бяхме поставили един партиен претендент, щяхме да успеем, само че такава дребна неточност ни донесе тази загуба ". Това е опрощение за пред партия и опит деликатно Борисов да се измъкне от невъзможността да завоюва София за следващ път, изключително при съществуването на такава извънредно мощна кандидатура, каквато е кандидатурата на проф. Вили Лилков.

Следващият ми въпрос е ориентиран към Пловдив. Тогава за какво желаят Пловдив, тъй като очевидно Костадин Димитров е много мощен претендент за кмет? Той е харесван кмет на регион “Тракия ".

Така е, по този начин е. Той е един от сполучливите български кметове. А за какво Политическа партия махна своя любимец Манол Пейков.

Да, тъкмо това е цялата врътка там, тъй като той е доста харесван в Пловдив - Манол Пейков.

Казва се “танто за кукуригу ". Очевидно разбирателството и срещите на дивана на Борисов, които се организират с Асен Василев, с Кирил Петков, с Христо Иванов и с останалите от сглобката са донесли този потребен резултат за съгласие сред двете огромни български партии - Пловдив за София.

Пловдив за София! Какви са възможностите на Ваня Григорова и Вили Лилков, като един заключителен въпрос, с цел да можем въпреки всичко да обхванем всички  важни фигури?

За мен ще бъде огромната изненада на изборите в София, тъй като ще покаже извънредно знаков резултат, който демонстрира, че София продължава да е синя. Кандидатурата на Ваня е симпатична и ще притегли сигурно част от разпадащия се ляв електорат, в опит да бъде образувано някакво по-добро посланичество в общинския съвет на София. Аз допускам, че Ваня Григорова също ще бъде препоръчана за евродепутат, наподобява трамплините в България са едни и същи за всички партии. И нищо чудно, да забележим през пролетта не съумелите претенденти за София като евродепутати, което не е неприятно, тъй като те всички са качествени хора.

И тогава отново ще си приказваме. Благодаря ви доста.

Благодаря и аз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР