Интервю на водещия в националното радио Илия Вълков с Георги

...
Интервю на водещия в националното радио Илия Вълков с Георги
Коментари Харесай

Георги Гергов: Руски консул съм, българин, патриот

Интервю на водещия в националното радио Илия Вълков с Георги Гергов, излъчено на 1 март т. година

Преговорите по какъв начин да продължи ръководещата коалиция след ротацията навлизат във заключителен стадий, другата седмица ще се умува кой министър ще резервира поста си, дали ще се подписва съглашение или меморандум, коя политическа мощ в кой регулатор ще конфигурира свои хора. Бизнесменът Георги Гергов, някогашен локален водач на Българска социалистическа партия в Пловдив, почетен консул на Русия е наш посетител. Той има опит в политиката, беше член на разширеното управление на Българска социалистическа партия, от предходната година е мажоритарен притежател на Пловдивския панаир е наш посетител, здравейте!

Здравейте, честита Баба Марта!

Честита Баба Марта и на вас!

Здраве, шанс, усмивки и всичко най-хубаво!

Да Ви се връща! Вие сте предприемач, който постоянно е бил покрай политиката. Какъв е вашият прочит на договарянията на " мазни турски кафета ", които се пият в ръководещата коалиция?

Не съм бил близко, бях в политиката! Сега към този момент съм пенсионер. Моят прочит ли? Сега към този момент са такива времената. Аз мисля, че всичко това ще изтече в канала. Трябва да има държавно управление за България!

Тоест Вие казвате...

Бизнесът разчита на разсъдъка на всички тези хора да се направи държавно управление!

Как бизнесът въздейства на политиката?

Бизнесът освен въздейства, той е толкоз доста обвързван с политиката. И това е в целия свят, ние не откриваме топлата вода. Бизнесът има потребност от крепко държавно управление и тогава ще му върви бизнесът. Виждате какво става в Европа, няма метод да не пристигна и при нас. Може в този момент да не го усещаме, само че ние го виждаме в Панаира. Есенния панаир беше извънредно слаб, тъй като не пристигнаха немските компании. Те вършат до 40% ишлеме в България. Не не пристигнаха, тъй като складовете са цялостни със стока и не могат да я продадат. Така че бизнесът зависи от това какво вършат господа политиците и е хубаво да се откри метод. Не ме интересува сглобка ли ще е, коалиция ли ще е. Но е хубаво да има държавно управление, което да пази ползите на бизнеса, тъй като всички останали хора чакат на бизнеса.

А работят ли за бизнеса, или се занимават със себе си сега?

Не мисля, че по този начин би трябвало да преглеждаме въпроса. Няма човек, който да носи гащи и да не мисли за себе си, къде ще бъде, какво ще прави след 5 години. Това е човешко. Но в последна сметка те са пратени от народа в Парламента, в държавното управление да служат на народа, тъй че нямат различен избор в действителност.

А по какъв начин гледате на тази битка да се сложат политически фигури в регулаторите, въпреки да настояват, че не би трябвало да са свързани с партиите? Всичко се свежда до това кой какви фигури да има в регулаторите, а най-после регулаторите ще дефинират по какъв начин ще работи бизнесът и пазарът.

То постоянно е имало пазарлък. Дайте ми образец с някой регулатор, в който да не е политическа фигура. Няма смисъл да давам образци. Това постоянно е било политическо решение. Повечето го натъртват на говорене и всеки гледа да пробута неговия човек. Но не е въпросът да прибуташ индивида, въпросът е да се сложат хора, които могат и схващат.

А ще сложат ли такива хора, или ще бъдат хора, близки до партийните централи?

При всички случаи ще бъдат близки до партийните централи и постоянно по този начин е било.

Такава ли е играта и на Движение за права и свободи?

Какво да давам аз оценка на Движение за права и свободи, те са естествена партия като всички останали. Те са пристигнали в Народното събрание, с цел да се борят за властта. И Движение за права и свободи, и Българска социалистическа партия, и Съюз на демократичните сили, и ГЕРБ, това е нещо обикновено.

Как виждате ролята на Делян Пеевски, той стана съпредседател на Движение за права и свободи? Той може ли да прави бизнес през политиката или назад, политика през бизнеса, който има?

Вижте, през годините върху Делян се изсипваше доста мръсотия. Сега към този момент се вижда същинският облик на Пеевски. Той едва ли ще почисти изцяло облика си. Но в последна сметка той е съумял човек, а съумелите хора никой не ги обича в България. Аз го усещам на мой тил. Но мога да виждам всеки в очите и щом децата си мога да виждам в очите, това е най-важното. А другото, което ви интересува за Делян Пеевски, си го питайте него.

На фона на всички тези неща, които се случват в прокуратурата и правосъдната система, свадите, подозренията за рекет, преди години Вашето име беше упоменато към един случай в ЦУМ, когато основният прокурор Сотир Цацаров се оказа във вашия кабинет.

Това ми костваше главата.

Костваше Ви главата, Сашо Дончев също се оказа в кабинета. Как по този начин основният прокурор влиза в кабинета на съумял предприемач? Вие не бяхте ли инструмент за рекет?

Не мисля, че в това, което се изговори, има нещо правилно. Сотир Цацаров е от Пловдив, аз го знам от младши арбитър в Асеновград. Били сме си другари и сме си другари. И Сашо Дончев ми е другар, той го сподели в изявлението си. Просто това се употребява политически в оня миг, имаше напрежение сред мен и Корнелия и се употребява да ме отстранят. Аз към този момент съм претръпнал, минаха 6-7 години, виждам си пенсията и им се веселя, да са живи и здрави!

Имало ли е случаи герои, близки до прокуратурата, като Нотариуса и Пепи Еврото да предлага услуги на Вас и вашия бизнес?

Не мисля, че са имали куража да дойдат при мен. А там, където са ходили, те се изричат, виждам в Народното събрание през вчерашния ден имаше комисия. Няма прикрито покрито. Ако някой си мисли, че това ще изтече в канала, това няма да се случи.

Питам, тъй като доста богати и съумели българи се оказаха жертви на такива схеми и те сега излизат. Не знам при Вас през годините дали е имало подобен напън?

А за какво са влезнали? Там е ключа от бараката.

Не знам, вие знаете ли?

Няма почтени в цялата работа.

Казвате, че те са си го търсели?

Няма почтени, аз давам отговор и всеки рационален човек може да прочете какво желая да кажа. Не е вманиачен този, дето яде баницата, а този, дето му я дава. Така че.

Напоследък от ден на ден се приказва за нов политически план на президента Радев, Вие ще се включите ли във финансирането на такава самодейност?

Не имам вяра. Това време мисля, че отече. Президентът си има президентство още 3 години. Не мисля, че ще има подобен план.

Смятате, че е късно, или че няма площад за него на политическия терен?

Смятам, че президентът го набутаха в какви ли не игри и завери. Смятам, че той е честен човек, който е дал всичко от себе си за България. А другите, дето доста приказват и желаят да блеснат, това си е тяхна работа. Ние нямаме потребност от ястреби. Ние има потребност от българи, патриоти, от хора, които мислят за България, за пенсионерите, за опазването на здравето, за младежите. Къде ние сме добре? В опазването на здравето? В грижата за старите хора? В бъдещето на младежите? Едно нещо да ми се уточни, в което сме добре? И за това е отговорен кой? Бизнесът? Защото сме богати, тъй като сме съумели? На него не му е в главата да знае какъв брой заеми аз имам, какви проблеми имам, с цел да мога да дам заплата на 5 индивида, а камо ли на 100, на 200, на 300, на 1000. Но това да се одобри, че е субективно, тъй като го споделя един предприемач. Сега всеки един българин би трябвало да мисли какво може да направи за България. Защото България има потребност от здрава страна, по тази причина споделям, че би трябвало да има държавно управление. От хора, които си даваме сметка, че ние сме на прага на война. Българите би трябвало да си дадат сметка, че сега се избиват приятелски нации, славянски нации. И че това не е никак добре за България и на следващия ден може да се случи с нас. И това би трябвало всеки един човек да седне, да се замисли и да си даде сметка къде е той и по какъв начин може да помогне.

Казахте, че свърши времето на хората към президента да вършат партия. Вие по кое време за последно се чухте с президентския консултант Николай Копринков?

Кога ли, чух се преди нова година.

За какво си говорихте?

Мисля, че на Коледа се чухме.

На празниците? За политика не сте говорили?

Все отново той в миналото е работил за партията, беше партиен секретар в община Марица. Нормално е да се поздравим за празниците, това е.

Не е ли в този момент моментът да отговорите за масонските Ви връзки с Румен Радев и вътрешнополитическият му секретар?

Това са персонални тематики и всеки би трябвало да отговори за себе си. Аз не вземам участие в такива, приписват ми какво ли не и аз дори се виждам в огледалото и си споделям – гледай, гледай, огромна работа съм. Тук ме поставят, там ме поставят. Аз съм човек, който отива към 70 години, виждам си доколкото мога бизнеса, децата ми отиват към 50 години. Не вземам участие в никакви сглобки, схеми и каквото и да е. Да ги оправят политиците тези работи. Моето към този момент е минало.

Вие много постоянно споменавате за пенсионерите и за възрастните хора, които не живеят добре. Докато бяхте в Българска социалистическа партия много постоянно се обръщахте с приятели на партийните ви сбирки.

Те ще останат в моето схващане приятели. Аз може да съм бил безпаричен, богат, да съм имал доста проблеми, само че всеки си има убеждения.

Не е ли неудобно по този начин? Вие сте съумял човек, богат, шеф, милионер и да си говорите на приятели?

И какво от това? Другарят си ми е приятел на мен. Аз си имам убеждения, оставам си някогашен член на Българска социалистическа партия, не съм сменил никакви партии. Ще пристигна време, когато, в случай че желая, ще си възстановя участието, в този момент не е моето място там. Не ги разбирам, по тази причина си заставам добродушно, спокойно и това е. Българска социалистическа партия си е Българска социалистическа партия.

Съжалявате ли, че Българска социалистическа партия и ГЕРБ не съумяха да ръководят дружно?

Много скърбя. Много. Още тогава, в случай че се беше направила една коалиция или сглобка, както е съвременно да се споделя, нямаше да ги има всички тези неприятности страната, която ги има в последните години. Щеше да има по-малко служебни кабинети, по-малко инцидентни хора, попаднали в политиката, щеше политиката да се гради на 2-3 съществени партии, не знам за какво изключваш Движение за права и свободи. Тя е действителност.

Някой би споделил, че всички крила на Държавна сигурност ще се съберат в една такава ръководеща коалиция.

Не ви чух, тъй като пътувам.

Някой би споделил, че в случай че се съберат ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, ще се съберат всички от Държавна сигурност в една ръководеща коалиция.

О, Боже! Празни приказки. Каква Държавна сигурност, какви 5 лв.. Мечти от Шехерезада. Има персонални ползи и всяка една политическа мощ се бори за себе си да успее да влезе в ръководството. И оттова произтича дали дава отговор на техните стратегии и всичко останало. Това е комплицирана тематика, не можем да я изговорим в това предаване.

Така е, времето в никакъв случай не доближава. Престижно ли е да бъдете още почетен консул на Русия в България?

Тук не се преглежда въпросът дали е влиятелно или не. Всеки си има убеждения, благосклонности, аз не преча на никого да обича Русия, Америка, Германия или който и да е. Аз по този начин съм израсъл, по този начин съм учтив, това съм аз. Но в никакъв случай не не помня едно нещо, че съм българин, че съм български родолюбец. Аз желая българинът да живее добре, а това ще стане, като всички мислим в една точка. В момента не се случва тази точка. И какво излезе. Плюха, плюха, плюха Бойко Борисов, а той излезе, че беше най-хубавият вид. Беше предсказуем и се правеше нещо. Сега нещо да се прави. Освен да се дърлят в Народното събрание. Много са смели, а като излязат на улицата, ще ги наплюят.

Да разбирам, че не бихте се отказали да бъдете почетен консул на Русия в сегашната обстановка?

Аз имам мандат от 5 години. Тъкмо ще бъда на 73 години, тогава да поема някой млад. Каква е ролята на почетния консул? Никаква. Занимаваме се с монументи, ето в този момент идва 3-ти март, с това се занимаваме. Трябва да се прочете закона и да се знае, че не съм единствено аз, сме към 70 почетни консули в България, всеки се занимава с това, което действителните консулства или посолства не могат да го правят. Това е.

А не ви ли тормози това, че е страна, чиято войска пресече интернационално приета граница на собствен комшия?

Не утвърждавам никаква война. Нито това, че се убиха в Газа 25 000 деца и дами, нито това, което се случва в Украйна. Аз не го утвърждавам. Избиват се славяни. И го споделих в изявлението първоначално. Не го утвърждавам. Който не ме харесва, не ме харесва, негова си воля. Но аз съм си по убеждения русофил, само че съм български родолюбец. Щом съм работил 35 години в частния бизнес, щом до момента нищо не може да се каже за мен. Ама мразели ме. Разбира се, че всеки един съумял човек го ненавиждат. Няма значение. Аз пък ги обичам. Това е моето размишление по това нещо. Няма да мога да се виждам в очите, в случай че кажа, че не мога да бъда почетен консул, тъй като ме е боязън или тъй като съм си трансформирал убежденията. Нито съм сменял партии, нито ще си сменя убежденията.

А може ли да Ви разколебае гибелта на съветски опозиционер в съветски затвор? Алексей Навални бе изпратен през днешния ден.

Тази тематика също е дълга. Нищо не е потвърдено. Така се приказва. Не съм чул за експертизи, не съм чул нищо, което да ме убеди. И когато ме убеди, ще ме набереш по телефона, както в този момент ти вдингах телефона в придвижване, по този начин ще ти отговоря и по тематиката за Навални. Сега би трябвало да изчакаме да забележим каква е тъкмо повода. Защото ние не знаем какво Путин прави в Украйна. Всичко това, което се приказва, са политически воаяжи. Ние не знаем за какво американците стопират помощите, за какво англичаните стопират помощите. Всичко това не са ли политически сделки?

И ползи, какво Вие казахте. Г-н Гергов, благодаря Ви за този диалог.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР